Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: POTRZEBUJE POMOCY PĘKNIĘTE AKWARIUM  (Przeczytany 14966 razy)
mihco
Bywalec

Ziom

« : Marzec 06, 2007, 19:43:07 »

Tak jak w temacie pękło mi akwarium od spodu, woda leci ale nie aż tak szybko. Nie mam co zrobić z rybami, bo to skalary i nie wiem czy na jeden dzień mogę je wrzucić do miski (okrucieństwo wiem), i wtedy zakleić pęknięcie. Jak to zrobić czy na suchą szybę czy na wigotną, jaki silikon można iść np. do Castoramy i poprosić ?? No i jak skleić jężeli nie pękło na łączeniach tlyko na środku szyby?? POTRZEBUJE PILNIE POMOCY!!!!!!!!!!!!

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
adi3641
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 06, 2007, 19:56:57 »

Jeżeli sylikon to tylko akwarystyczny, w castoramie powinien być czarny albo bez barwny. Ja mam "SYLIKON DO SZKŁA KA12" firmy lakma.

GG 11590574
Pozdrawiam adi.
Mój sklep aqwa: "ZEBRA", ul.Sienkiewicza 7, OPOLE.
Glony: http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/algae.html
Baza roślin: http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/lacinskiwykaz.html#8
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 07, 2007, 00:21:32 »

najlepszym rozwiązaniem byłaby wymiana całej pękniętej szyby na nową a jeżeli chcesz zakleić to zdecydowanie na suchą szybę i najlepiej byłoby odtłuścić miejsca sklejane np acetonem a po całej operacji pozostawić do wyschnięcia
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #3 : Marzec 07, 2007, 08:03:56 »

A po wyschnięciu mogę spokojnie wsadzić ryby??

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 07, 2007, 08:06:52 »

Ja bym wymieniła całą szybę na nową  Roll Eyes

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
pilotmh
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 07, 2007, 08:14:32 »

Ja też bym wymienił szybe całą, pęknięcie może się powięszać. Fizyka cały czas działa.
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 07, 2007, 09:28:22 »

wymiana jest najlepszym rozwiązaniem ale jak sie uprzesz to możesz spróbować skleić , może na pęknięte miejsce warto by przykleić na silikon jakiś kawałek szkła albo plexi??? jak silikon wyschnie możesz śmiało próbować urządzać akwa na nowo powodzenia
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #7 : Marzec 07, 2007, 15:00:31 »

To wymienienie tej szyby to są koszty, pod koniec przyszłego miesiąca dopiero będę mógł sobie powolić na jakiś wydatek większy a silikon to kwestia kilku złotych i roboty, jak będę miał fundusz to na pewno wymienie tą szybe Smiley

małgośka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 07, 2007, 21:56:00 »

Poproś szklarza o docięcie szyby idealnie pod wymiar dna akwarium i ją naklej na tą pękniętą. Najmocniejsze to będzie bo samo klejenie sylikonem to nie wydaje mi się że da rade.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #9 : Marzec 07, 2007, 22:00:43 »

Wiesz na miesiąc na pewno da, ale wiesz i tak już nie będzie super szczelne, ale jak nie ma kasy to co zrobić?? Mogę tylko czekać... niestety :/

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #10 : Marzec 08, 2007, 00:47:44 »

moze zamiast miski wez jakies wiadro do tych skalarow. ja trzymalem ostatnio w takim pojemniku na bielizne, ale mial ok 80L i wsadzilem tam tez grzalke na noc.
No i wlej tam oczywiscie wode z akwa, a nie z kranu!

PS
jak ci szklarz przytnie kawalek szyby bez szlifowania, to bedzie napewno niedrogo. mozna samemu przyciac, jak sie ma takie cos do ciecia szkla albo kafelkow (no jak sie ma jakas szybe na zbycie). no i daj wtedy na silikon na cale dno i mozliwie tez w rogach (zafuguj).

No i sie nie skalecz! Ciete szklo nieszlifowane to horror  Roll Eyes

ale najlepiej dac profesionalnie wymienic
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2007, 00:49:57 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #11 : Marzec 08, 2007, 08:04:51 »

Najgorsze jest to, że sam jeszcze nie wiem gdzie jest to pęknięcie, bo pod akwa mam taką podkładke i nie wiem czy to przednia szyba się rozszczelniał czy ma jakieś małe pęknięcie dolna, bo leci tylko z przchody, po bokach i z tyłu suchutko Smiley

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Marzec 08, 2007, 09:20:36 »

Mogę tylko czekać... niestety :/

Nie wiem na co? Na zawartość akwarium na podłodze? Jak nie masz kasy to pożycz i szoruj po nowe szkło tylko najpierw sprawdź czy Ci nie kapie z któregoś wężyka czy z obudowy.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #13 : Marzec 08, 2007, 20:09:12 »

Pożyczyć?? Cóż to łatwe nie jest... Ale to sama wymiana szła nie wystarcza??

Afghan
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Marzec 09, 2007, 07:05:28 »

W mojej okolicy jest koles co klei takie szklane rzeczy, nie wiem jak to robi ale chyba jakos szklo rozgrzewa i tak jak by to spawa. i podobno wogole nie widac gdzie pekniece bylo  Shocked

gg: 1125448
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: