Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « pęknięte wzmocnienie wzdłużne w akwarium 240L
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pęknięte wzmocnienie wzdłużne w akwarium 240L  (Przeczytany 2891 razy)
mario27-28
Super aktywny

« : Luty 05, 2008, 20:10:52 »

Mam problem,a mianowicie zrobiła mi się rysa w połowie wzmocnienia wzdłużnego w akwarium 240L Wściekły
Problem ten powstał chyba dziś, a akwarium zalałem
 poraz pierwszy 6 dni wcześniej.Zbiornik jest nowy firmy Wormark o gr.szyby 8 mm.
Mam pytanie czy jak wkleję taką samą szybkę podspód tej uszkodzonej tej samej grubości.tj.8 mm czy to w zupełności wystarczy(mam już sylikon akwar.,jutro idę po szybkę do szklarza).Na przedniej szybie jest wszystko ok.Stało się to samo bez niczyjego udziału.
proszę o szybką i fachową poradę jak to naprawić i czy używanie tego akwarium będzie w 100% bezpieczne(mieszkam na 3 piętrze)

kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2008, 20:33:29 »

jeśli stało się to samo bez niczyjego udziału to oddaj na gwarancji.
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 05, 2008, 21:01:02 »

Niechciałbym tego robic bo akwarium kupowałem przez internet i jest już urządzone,a zanim załatwę sprawę to rośliny mi nieprzetrwają,a i mam już ekipę sprzątającą tzn.otoski,kiryski i zbrojniki.Pozatym niewiem czy zdecydował bym się na zakładanie tego wszystkiego od nowa.Na reklamację wysłałem im wcześniej filtr zew.bo buczał i czekałem prawie miesiąc aż mi go odeślą,więc z reklamacją akwarium to już sobie wyobrażam co by było(pewnie ze 3 miesiące).
A jak myślisz czy jak wkleję jutro dodatkowe wzmocnienie to zbiornik będzie bezpieczny,bo jak nie to rzucam to wszystko w pieruny Wściekły
Czy komuś się przytrafiło takie coś,czy tylko ja jestem takim pechowcem.Czytałem że naprawiano szyby czołowe,czy boczne,a u mnie z nimi jest wszystko ok.,tylko te cholerne wzmocnienie ma rysę Wściekły

PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #3 : Luty 05, 2008, 21:11:44 »

to rysa jak wyczytalem... wiec jesli wkleisz odpowiednio kawalek dlugosci 20cm to spoko Smiley nie wierze zeby moglo sie cos stac.... od rysy do pekniecia daleka droga Wink ale lepiej sie zabezpieczyc Wink

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 06, 2008, 16:25:39 »

Dziś wkleiłem pasek szkła gr 8mm identycznej grubości i długości(77/4cm.) i dodatkowo zastanawiam się czy dać też wzmocnienie z paska szkła gr.6mm przez środek akwarium,ale chyba dam.Wzmocnienia wzdłużne wkleiłem przy prawie pustym akwarium(napełnione w 1/4 razem ze żwirem) bo tak kazał mi szklarz.Powiedział że przy napełnionym prawie do pełna nic to nieda.Podobno ma być teraz już dobrze.
Jutro zalewam i albo rybka,albo pi...... .Czy woda pozostawiona w wiadrach do jutra nadaje się do wlania zpowrotem do akwarium, czy może wlać świeżą z dodatkiem preparatu AQA SAFE tetry.Koszt szkła to 30zł,a spokój jaki będę miał (mam nadzieję ,tak mówił sklarz) bezcenny.
Co sądzicie o tak wykonanej naprawie.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: