Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Napowietrzacz -> potrzebny czy nie ? Jak tak to jaki ? 420L
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Napowietrzacz -> potrzebny czy nie ? Jak tak to jaki ? 420L  (Przeczytany 11686 razy)
nonak
Nowy
*

« : Październik 23, 2006, 10:53:10 »

Witam!
Czytalem rozne wątki na temat napowietrzania, jedni piszą, że jest zbędne drudzy, że potrzebne. Jak to wygląda u Was ? Potrzebuję jak już napowietrzacza do 420 litrowego akwarium, z tego co wyczytałem musi miec dużą wydajność ok 900l/h :/ przynajmniej tak producenci piszą, ceny też nie małe ~ ok 100zł. Mam filtr kubelkowy eiheima. Stara pompka mi się popsuła.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Październik 23, 2006, 11:20:46 »

z napowietrzaniem to jest tak-
jeśli masz akwarium dojrzałe z dużą ilością roślin to w nocy jest niezbędne gdyż rośliny wydalają także CO2
jeśli akwarium bez roślin to jest też potrzebne w dzień bo jest tam mało lub wcale roślin produkujących tlen.
czasem można zamiast napowietrzacza, brzęczyka czy pompki powietrznej- nazw jest dużo a chodzi o to samo- można wykorzystać ruch tafli wody powodowany przez wypływającą wodę z filtra zewnętrznego czy wewnętrznego.do filtrów eheima są takie nakładki na wylot które mieszają powietrze z wodą i niepotrzebny jest wtedy dodatkowy burczący sprzęt Wink
sprawę napowietrzania załatwia też deszczownia- jej minus to spory hałas.
jednak bąbelki powietrza pękając powodują także straty CO2, co jest niekorzystne dla roślin a w następstwie także dla ryb. brak CO2 w wodzie prowadzi do odwapnienia wody, zmniejsza tww, czyli spada systematycznie pH bo rośliny zaczynają pobierać cO2 z węglanu wapnia w wodzie.
gdybym miał wybierać jakiś brzęczyk to raczej nie taki 900l/h ale jeden z mniejszych. takie duże wydajności to raczej do odpieniaczy w akwarium morskim.
jednak nawet jeśli tak skonstruujesz system napowietrzania to dobrze jest mieć brzęczyk ''w zapasie'' gdyby coś się zepsuło a ryby musiały przeżyć noc w akwarium z roślinami , mogły by się podusić. wszystko zależy od gatunku ryb i ich wytrzymałości na brak tlenu w wodzie.
nonak
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 23, 2006, 11:59:18 »

hmmm mozesz coś wiecej napisać na ten temat " o filtrów eheima są takie nakładki na wylot które mieszają powietrze z wodą i niepotrzebny jest wtedy dodatkowy burczący sprzęt" ??

jak to wyglada, jakis link moze ? bylbym wdzieczny...
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #3 : Październik 23, 2006, 18:32:57 »

nomak u mnie to stosowalem ta koncowke na poczatku tylko w nocy i pod wieczor no ale doszlem do wniosku po co mi to tylko przydusza wylot z filtra no i zrobilem deszczownie nad powierzchnia wody i sobie dzialo nastepnie wsadzilem ja pod wode i tam jest do dzis dnia mam duzo roslin i podaje co2 mnie tam taka metoda pasuje deszczownia pod woda nic sie zlego niedzieje ph stabilne cudow chyba nie odkrylem Smiley))
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 23, 2006, 19:41:47 »

IMHO najpraktyczniejszym sposobem przewietrzania zbiornika jest pompa powietrza, kamień i zegar sterujący (mechaniczny to koszt ponizej 10zł). Przy twojej pojemności zbiornika wystarczą dwa kamienie o dł. 15 cm lub jeden odpowiednio dłuższy, co do pompki to musi mieć odpowiednią wydajność, dobrze aby miała regulację. Ja używam  Maxima R firmy Hagen, musze przyznać że spisuje się rewelacyjnie, nie jest głośna i jak narazie pracuje bezawaryjnie od ponad 2 lat.
Możesz również wykorzystać deszczownie, jedna przekrecanie jej kilka razy dziennie (przynajmniej dwa) jest trochę uciążliwe.

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: