Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Minikani 120  (Przeczytany 2170 razy)
Huee
Stały użytkownik

« : Grudzień 24, 2009, 21:56:02 »

Witam dostałem filtr minikani 120 i jak polecacie go podłączyć jaką tam metodą? filtr idzie do akwairum z rybami nie żółwiami
I czy kupować ten pre filtr[czy nie jest on potrzebny ]?

I jeszcze jedna sprawa jak jest z napowietrzaniem wody? Wystarczy ta końcówka co dają czy kupić kamień napowietrzający dodatkowo ?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 25, 2009, 01:29:33 wysłane przez Huee » Zapisane
Yanooo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Grudzień 26, 2009, 15:59:32 »

Napowietrzania nie potrzebujesz w ogóle. Po za pewnymi ekstremalnymi sytuacjami, kiedy przewietrzanie akwarium jest konieczne, nie ma sensu tłoczyć do wody powietrza. Skieruj tylko dołączoną do filtra dyszę tak, aby strumień mocno rozbijał powierzchnię wody.

Co do podłączenia to są różne szkoły. Każda ma plusy i minusy.

Ja mam podłączony tak: Na początku obiegu jest pompka w wodzie z założonym tylko dołączonym do zestawu "koszyczkiem". Pompka jest w wodzie przy dnie i zasysa wodę, pchając ją do filtra.  Na powrocie mam dyszę ustawioną tak jak pisałem wyżej.

Wadą tego rozwiązania jest to, że pompa jest na pierwszej linii i czasami trzeba ją czyścić przepłukując wnętrze silnym strumieniem wody.

Zaletą jest to, że w razie rozszczelnienia pompki, nie zaleje Ci mieszkania, jak miało by to miejsce przy montażu na zewnątrz akwarium. Rozszczelnienia podobno się w tych pompkach zdarzają, a więc dmuchamy na zimne Smiley

Stosowanie prefiltra mija się chyba z celem. Cały osad zbierze się na nim, a przy wyłączeniu i wyjmowaniu gąbki do czyszczenia, odpadnie z powrotem do wody.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 26, 2009, 16:01:04 wysłane przez Yanooo » Zapisane

Moje 126l:
Huee
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 27, 2009, 16:04:05 »

Yanoo pompa idzie do wymiany jutro bo pęknięta była w 2 miejscach więc mam na razie stary filtr jako pompe :]

No mam ten koszyczek właśnie i nie wiem myślę ,że będzie to wygladało tak pompa na zew rura na sam dół akwa z tym plastkiwoym koszykiem czy jak by to nazwać[właśnie czy taka sama rurka w akwa z tym koszem będzie wciągała dobrze syf?]
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: