Twister78
Zainteresowany

|
 |
« : Maj 16, 2009, 08:37:23 » |
|
Witam. Mam problem z moim filtrem mini kani 120. Mianowicie pompkę mam na zewnątrz akwarium i wbrew temu co mówili na forum buczy i ma dość spore wibracje. Może wiecie czy da się coś na to poradzić??
No to może chociaż posiadacze tego filtra mi powiedzą czy im też buczy i wytwarza wibracje...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2009, 23:37:17 wysłane przez Przemek »
|
|
|
|
|
KSnake
Stały użytkownik

Fauna Azja, Flora Ameryka - taki "misz masz"
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 17, 2009, 22:12:27 » |
|
Sprawdź czy jest dokładnie odpowietrzony, jest to najczęstsza przyczyna buczenia wszystkich kanistrów. Posprawdzaj czy jest dobrze domknięty i czy są wszystkie uszczelki (schemat w instrukcji). Ustaw też ten filtr na miękkim podłożu, i jeśli jest w szafce/wnęce pod akwarium rurki poprowadź tak, żeby dotykając np. otworów czy innych elementów w meblu nie powodowały drgania - taka szafka działa jak skrzynia rezonansowa. Jeśli to nie pomoże, to otwórz filtr, wypnij rury i uruchom samą głowicę - powinieneś słyszeć bardzo cichy, niemal niesłyszalny szum wirnika - jeśli jest inaczej to czyszczenie albo wymiana wirnika wraz ośką. To tak na dobry początek. Trzeba diagnozować metodą eliminacji.
PS Nie pisz posta pod postem, używaj funkcji zmień - jest przy każdym poście, u góry po prawej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 18, 2009, 04:48:17 » |
|
mi nie buczy nie wydaje żadnych dźwięków - dotykając pompki można wyczuć wibracje. A Twoja pompa nie opiera się o nic twardego? jest napewno na tych przyssawkach? Moja pompa dźwięki wydawała w dwóch sytuacjach: przy zalewaniu -jak ciągnie wodę razem z powietrzem i jak miałam pompę na wlot załorzoną i zaciągnęła żwiru ( przy płukaniu przefiltra) ale jak żwir ''przeleciał'' to znów cisza. A może to jakaś wada produktu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Twister78
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 18, 2009, 11:32:36 » |
|
No jest przyklejona do ścianki akwarium. Ale jak się wkurze to ją owine jakimś materiałem żeby wytłumić i będzie spokuj. Aha, możliwe jest że w środku pompki zostało jakieś powietrze?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 18, 2009, 11:43:28 » |
|
możliwe - odczep ją i poruszaj niech popracuje w innej pozycji jak to nic nie da to znaczy że to nie powietrze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Twister78
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 19, 2009, 17:31:48 » |
|
Możliwe jest że chodzi głośno z powodu przytkania??
Edit. Sprawdziłem... i nic z tego. Gadałem z kolesiem ze sklepu, powiedział że czasami te pompki wpadają w rezonans i buczą. Niestety aquael nie przyjmuje tego w ramach gwarancji... :/
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2009, 18:13:38 wysłane przez Twister78 »
|
|
|
|
|
diablo22
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 29, 2009, 10:30:32 » |
|
Ja też mam ten filtr i też buczy dałem na gwarancję
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 29, 2009, 11:38:19 » |
|
pompki wpadają w rezonans i buczą
Jeśli rezonują, to jeden ośrodek wzbudza drugi poprzez tą samą częstotliwość. Może by jakoś obciążyć/zmienić urządzenie doklejając coś, co by zmieniało parametry?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
skalar76
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 29, 2009, 13:41:48 » |
|
Niestety aquael nie przyjmuje tego w ramach gwarancji... :/
to nieprawda aquael przyjmuje wszystko w ramach gwarancji chyba że sprzedawca niechce się w to bawić, na stronie aquaela masz namiary na serwis i kontaktuj się bezpośrednio z nimi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Twister78
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 29, 2009, 23:51:51 » |
|
diablo22 - i jaki jest rezultat gwarancji?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zibi
Bywalec

kocham to ;]
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 30, 2009, 06:33:04 » |
|
Możesz oddać filtr na gwarancję. Aquael naprawia takie rzeczy. Wiem bo kiedyś oddawałem. A jeżeli sprzedawca nie chce tego zrobić (bez komentarza) to zrób to sam kontaktując się bezpośrednio z Aquael'em 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
diablo22
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 05, 2009, 11:29:28 » |
|
Przysłali dwa wirniki na wymianę jeden z nich ciszej chodzi ale i tak troszkę buczy , będę reklamował dalej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Twister78
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 06, 2009, 14:18:53 » |
|
po prostu wirniki nie są idealnie dopasowane do obudowy. Ja buczenie w swoim troche zniwelowałem opaską zaciskową, mianowicie mocną spiąłem ją w połowie. Troche pomogło 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
diablo22
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 23, 2009, 20:42:44 » |
|
Ja znów dostałem nową pompę i też buczy wkurza mnie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 23, 2009, 21:39:01 » |
|
boże bo to buczeć będzie choćbyś się ze...ał to i tak będzie buczeć uwież:) albo się przyzwyczaisz albo zrezygnuj z tego ale absolutnie cichej pracy sie nie spodziewaj:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|