Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jedna czy dwie grzałki ?  (Przeczytany 5773 razy)
Zbynek
Nowy
*

« : Kwiecień 15, 2012, 03:06:29 »

Planuję założyć akwarium 200L 100x40X50
Podobnież optymalna grzałka to była by 200W, słyszałem że dobrą opcją były by dwie grzałki po 100w rozmieszczone po obu stronach akwarium ?
Czy to faktycznie daje lepszy efekt, równomierniejszego nagrzewania się wody?
I jeszcze pytanie odnośnie grzałek Jager ? Czy to w miarę dobre grzałki i jak wypadają w porównaniu z aquael ?
Może jakieś inne propozycje dobrych grzałek ?
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 15, 2012, 07:09:23 »

Na twoim miejscu rozwiązałbym to w ten sposób: Dałbym jedną grzałkę 200W ale zaraz obok końcówki ssącej filtra. po to aby woda którą zagrzeje grzałka była rozprowadzana po całym akwa. Testowałem u siebie i to działa. Ewentualnie jeśli masz filtr kubełkowy zastosuj grzałkę przepływową Wink Z Grzałek polece ci dwie firmy które miałem i przeżyły najdłużej Tetra seria HT 50, 200 itp , EHEIM JAGER 50 200 itp. a grzałek przepływowych http://allegro.pl/hydor-grzalka-przeplywowa-200w-16-22mm-katowice-i2224171918.html

Akwarium 54l
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/damianos115-54l-aktualizacja-21-05-2009-!!!/

15xNeon Innesa
1xBojownik
1xKirysek Panda ( Planowo 5)
0xOtosek ( Planowo 5)
0xRed Cherry ( Planowo 10-15)
Pozdrawiam Damian
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 15, 2012, 08:52:40 »

Planuję założyć akwarium 200L 100x40X50
Podobnież optymalna grzałka to była by 200W, słyszałem że dobrą opcją były by dwie grzałki po 100w rozmieszczone po obu stronach akwarium ?
Czy to faktycznie daje lepszy efekt, równomierniejszego nagrzewania się wody?
I jeszcze pytanie odnośnie grzałek Jager ? Czy to w miarę dobre grzałki i jak wypadają w porównaniu z aquael ?
Może jakieś inne propozycje dobrych grzałek ?
Najpierw sprawdź jaka temperatura panuje u Ciebie w pokoju.
Może okazać sie, że grzałka jest zbędna.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 16, 2012, 12:41:36 »

U mnie 200W była w stanie zagrzać akwarium 576l do ok. 31 stopni. Temperatura w pokoju była tak w okolicach 24. W 200l 200W myślę, że spokojnie zagrzeje wodę o ponad 10 stopni w stosunku do pomieszczenia.

najaraniec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 19, 2012, 19:05:24 »

ja mam w swoim TETRA HT100 (100w)  w 100 daje sobie bardzo dobrze radę kolega ma taką w baniaku 170L i tez mówi że się sprawuje
wolfik
Pan z zoologicznego
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Maj 05, 2012, 15:24:06 »

W temperaturze pokojowej w zupełności wystarcza 0,5 Watt'a na litr wody.
Dwie grzałki stosuje się w dłuższych zbiornikach (150cm i więcej) montując je na obydwu końcach akwarium.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 05, 2012, 20:12:31 »

W temperaturze pokojowej w zupełności wystarcza 0,5 Watt'a na litr wody.
Dwie grzałki stosuje się w dłuższych zbiornikach (150cm i więcej) montując je na obydwu końcach akwarium.

Co do tej mocy 0,5 W na l to dobre może na wczesne lato lub jesień na zimę lub wiosnę jak przestaje się grzać w pomieszczeniach to raczej właśnie albo 1 grzałka o mocy wielkości baniaka lub dwie symetrycznie mniejsze i dłatego lepszym rozwiązaniem będzie zastosoawnie dwóch mniejszych zawsze można jedną wyjąć jak w domu cieplej. Z dwoma mniejszymi też jest bezpiecznej np. w razie przepalenia termostatu nie zagrzeje dodatkowo w baniaku np. o 10 stopini jak będzie mniejszej mocy.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
wolfik
Pan z zoologicznego
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Maj 05, 2012, 20:48:24 »

a jaką masz temperaturę w domu w sezonie grzewczym?

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Maj 05, 2012, 21:23:33 »

U mnie jest jakieś 20- 22 stopnie więc o 2 - 4 za mało przy rybach średniowymagających

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
wolfik
Pan z zoologicznego
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Maj 05, 2012, 21:32:01 »

No ok, ale ja nie mówię, żeby grzałki nie używać, tylko o tym, że 0,5 W na litr wystarcza, jeśli temperaturę chcemy podnieść o kilka stopni.
2-3 stopnie do góry daje samo oświetlenie (przy zamkniętej pokrywie).

Nie twierdzę też, że dwie grzałki są złym rozwiązaniem - twierdzę, że niezbędne są dopiero w dużych akwariach

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Maj 05, 2012, 21:53:14 »

Z własnego doświadczenia wiem że mocniejsza grzałka zużyje mniej prądu włączając sie na parę minut niż słabsza jak będzie chodzić przez pół godziny lub dłużej. Sprawdzałem za pomocą miernika zużycia energii elektrycznej w porze zimowej w baniaku 240l grzałka 150W chodziła 6 godzin na dobę a 300W chodzi tylko 2 godziny na dobę.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
wolfik
Pan z zoologicznego
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Maj 05, 2012, 22:12:36 »

Owszem zgadza się, ale z drugiej strony częstotliwość włączania i wyłączania grzałki o większej mocy jest dużo większa co potrafi skrócić żywotność termostatu.

Na plus dla grzałki większej mocy - jeśli zachodzi potrzeba podgrzania wody do dużo wyższej temperatury np. w czasie leczenia, to dzieje się to dużo szybciej.
Na minus - w razie awarii termostatu grzałka dużej mocy "zagotuje" wodę.

Smiley  Chyba juz mamy komplet za i przeciw i niech akwaryści decydują i znajdują swój złoty środek Smiley

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Maj 05, 2012, 22:22:16 »

Właśnie o tym napisałem wyżej że lepiej dać 2 grzałki mniejsze niż jedną dużą przy spaleniu termostatu nie zagotuje wody i przy przepaleniu całkowitym jednej grzałki np. w zimie nie spowoduje też drastycznego spadku temperatury bo w przypadku przepalenia tylko jednej druga podgrzewa nadal wodę.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: