Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie oświetlenie do 112 l  (Przeczytany 3090 razy)
KrzysztofM1982
Nowy
*

« : Lipiec 30, 2005, 15:34:35 »

Witam ten temat byl juz nieraz poruszany na forum czytam i czytam a teraz was prosze o pomoc mam 112l akw z pokrywa profiloana org i w niej znajduja sie dwie jazeniowki 2* 18W i mam pytanie czy mi to wystarczy czy zmieni na lampy o wiekszej ilosci lumenow prosze o pomoc
a jezeli mialbym zmienic dolozyc itd to prosze o wasza pomoc

Ostatnio zmieniony przez Sebastian dnia Pią 5 Sie 2005 02:22
Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik

Vampire

« Odpowiedz #1 : Sierpień 04, 2005, 23:04:59 »

To zalezy co chcesz tam miec. Najpierw musisz to sprecyzowac.

Jesli w akwarium chcesz miec ładnie rosnace rosliny to z taka pokrywą to porazka(chyba, ze jakies mało wymagajace), jesli  np malawi, tanganike to Twoje oswietlenie wystarczy.

W gotowych pokrywach nie ma za duzo ruchu, ale zawsze mozna wyciac belke ze statecznikami i dolozyc dwie swietlowki lub chociaz jedna nie wycinajac nic. Poza tym zarowki energooszczedne to chyba tez dobre wyjscie gdy brak miejsca.

Ogolnie przyjmuje sie, ze minimum dla roslin to 0.5W/l a dla akwarii holenderskich min. 0.7W/l
U Ciebie jest jakies ~0.3W/l

Edit: Jezeli by wziac jeszcze poprawke na akwaria profilowane to jesli jest to standard to miesci ono ok 90 litrow a nie 112.
80x35x40h=112l  Tak, tyle ze wartosc "35" jest mierzona w najszerszym miejscu a pozniej akwarium sie zwerza ujmujac litrow.
Wiec jest mniejsze troche i przy doborze swiatla licz te waty na litr do 90 litrow, nie 112.
Tu jest kalkulator, gdzie mozesz dokladnie obliczyc litraz owalnego:
http://www.malawi.pl/1_kalkulator/akwa2.htm

Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej...
..........................inni zwą ją piekłem......................
Rafael Krasa

TheMarty
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 20, 2005, 08:19:29 »

Ja tez sobie teraz nabylem 112l (ale normalne prostokatne) i tam sa swietlowki 2 x 20W....

Takie glupie pytanie... jest mozliwe znalezienie swietlowek o takim samym rozmiarze, ale wiekszej mocy??

TheMarty
-------------------------------------------------
112l zal. 2006. Obsada: molinezje, mieczyki, zalobniczki, neonki inesa, kiryski panda, bocje karlowate, zbrojnik niebieski.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 20, 2005, 16:15:34 »

To zależy od tego jakie są świetlówki, przykładowo można zastosować świetlówki 20W jeśli poprzednio były 18W lub zamiast świetlówek 36W dać 40W (działa to w odbydwie strony), w innych przypadkach nie jest to już takie proste i wiąże się to z wymianą stateczników i przeróbką pokrywy.

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: