Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki sprzęt do narożnego akwarium 180l  (Przeczytany 2364 razy)
wachcio
Nowy
*

« : Styczeń 16, 2009, 14:18:03 »

Witam

Jestem w trakcie wyboru sprzętu do nowego akwarium. Zdecydowałem się na 180l corner o promieniu 70 cm (http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodkowodna-akwaria-pokrywy-szafki-narozne-cujs/akwarium-corner-180-l-wym-70x70x56-cm_102752.html). Do tego chciałem kupić również pokrywę (http://www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodkowodna-akwaria-pokrywy-szafki-plastikowe-narozne-cuh4/pokrywa-corner-70x70-oswietlenie-2-x-18-w_102809.html) ale po lekturze tego forum zrozumiałem, że 2X18W to sporo za mało do takiego zbiornika. Oczywiście chcę mieć w nim nie tylko rybki ale i rośliny... Ktoś ma podobną zmodyfikowaną pokrywę lub gdzieś robią na zamówienie z większym oświetleniem? Może jest w niej miejsce na zamontowanie zwykłych oprawek i wkręcenie świetlówek kompaktowych?
Ktoś radził do podobnego zbiornika dać filtr JBL e900 (awarium będzie stało na szafce czy można go założyć w niej - pod akwa?) i grzałkę Aquael'a ok 100-150W. Czy będzie to dobry wybór? Na starcie będę miał na pewno zbrojnika (ok 35 cm) i suma (ok 20 cm) ze starego dużo mniejszego akwarium i do nich muszę dostosować resztę tzn. obsadę i rośliny. Ponieważ są to duże ryby nie mam pojęcia co zastosować jako podłoże i w jakiej ilości. W starym akwarium (60l) nie miałem z ich powodu żadnych roślin tylko gruby żwir. Żadna roślinka nie zdążyła się ukorzenić a już pływała na powierzchni. Mam nadzieję, że tutaj będzie im luźniej i nie będą robiły mi takich 'psikusów'. Poza tym jaki odmulacz polecacie i ewentualnie inny osprzęt.
Z góry dzięki za rady
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2009, 14:20:24 wysłane przez wachcio » Zapisane
daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #1 : Styczeń 16, 2009, 14:38:35 »

Pokrywę dostaniesz na zamówienie ale tylko aluminiową. O modyfikacje napisz do www.zoolight.pl znają się na rzeczy i nie wciskają bubli byleby zarobić.
Jak najbardziej filtr kubełkowy musi stać poniżej poziomu wody. IMHO grzałka 125W wystarczy. Nie wiem ale chyba te akwarium będzie zdecydowanie za małe jak dla takiego zbrojnika i suma, ale tu już niech wypowiedzą się eksperci. Jako podłoże polecam substrat np. acti substrate i na to żwir lub gotowe podłoże Aquasubstrate.
Odmulacz zwykły grawitacyjny np. tetry (ma regulacje przepływu) ja sam używam zwykłego węża z castoramy.
Co do pozostałego sprzętu to przydadzą się testy wody, oraz można (jeśli akwarium ma być roślinne) zainwestować w CO2, o pierdółkach typu siatka, termometr etc. nie pisze bo są to rzeczy oczywiste.

wachcio
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 16, 2009, 15:02:17 »

Myślę, że zbrojnik większy już nie urośnie mam go ok 10 lat i nie zauważyłem żeby rósł już. Na pewno skarłowaciał. Myślałem również nad akwarium 350l (nie znalazłem nic pośredniego a bardzo pasuje mi narożne choćby ze względu na długość zbrojnika) o promieniu 87cm ale boję się aż takiego dużego. 350l w porównaniu z 60l to jednak sporo. Ja jestem często za granicą a nie chcę poważnego obowiązku zostawiać mamie... I tak opiekuje się już strym akwa a teraz takie duże jej zostawić.
daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #3 : Styczeń 16, 2009, 15:06:28 »

dobre akwarium nie wymaga zbytniej ingerencji człowieka. Ale skoro tak rzadko bywasz w domu to rzeczywiście mamie możesz zostawić sporo problemów zwłaszcza jeśli (zakładam) nie zna się na tym zbytnio. Im większe akwa tym łatwiej o stabilne parametry i tym mniej trzeba w nie ingerować. Ja mam zbiornik 250l i gdyby tylko warunki mieszkaniowe pozwoliły wstawiłbym dużo większe.

wachcio
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 16, 2009, 15:23:54 »

daniel.iron czyli twierdzisz, że pracy nie ma dużo więcej prz baniaku 350l niż przy 180l?
daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #5 : Styczeń 16, 2009, 15:40:46 »

jeśli zbiornik jest odpowiednio ustabilizowany i zadbany to nie ma jej wiele więcej, jedynie tylko co większa ilość wymiany wody (chodź niekoniecznie) i większa pow. do odmulania ewentualnego i czyszczenia szyby i tyle Smiley no może jeszcze trochę więcej jest do czyszczenia w filtrze jeśli jest większy ale to czynność którą się wykonuje raz na 3-6 miesięcy.

wachcio
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 16, 2009, 15:51:30 »

jeśli zbiornik jest odpowiednio ustabilizowany i zadbany to nie ma jej wiele więcej

No właśnie tylko czy dam radę je ustabiliozować... Po prostu mam obawy czy nie porywam się "z motyką na słońce". Warunki mieszkaniowe i finansowe mi na to pozwalają tylko czy moje zdolności. Po drugie znów kwestia oświetlenia. Gdzie ja upcham te ok 150W? Cheesy

Niestety zoolight nie robią pokryw profilowanych na zamówienie (odpowiedzieli na maila w ciągu 3 minut!!! Cheesy). Orientuje się ktoś jakie największe świetlówki da się "upchnąć" do tej pokrywy? Konkretnie chodzi mi o http://zoolight.pl/sklep/product_info.php/cPath/31/products_id/185 Według moich wyliczeń pokrywa od rogu do rogu ma ok 98 cm więc nie powinno być większych problemów ale chciałem sie upewnić
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2009, 16:28:34 wysłane przez wachcio » Zapisane
daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #7 : Styczeń 16, 2009, 19:52:05 »

raczej się nie porywasz jeśli cykl azotowy, dojrzewanie baniaka przebiegną bezproblemowo i nie będziesz się spieszyć, zanim cokolwiek zrobisz poczytasz popytasz to wszystko będzie dobrze, na pewno o stabilizacje parametrów jest łatwiej w większym baniaku.

Skoro masz tyle miejsca to możesz wsadzić większe oświetlenie o większej mocy (mniej świetlówek większej mocy) lub połączyć np. 2 mocne 2 słabsze itp.

http://www.myciok.pl/
http://www.aquaboro.com.pl/

oni np. robią pokrywy na zamówienie

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: