Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « FLUVAL 305 czy JBL Cristal Profi e900 - co polecacie?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: FLUVAL 305 czy JBL Cristal Profi e900 - co polecacie?  (Przeczytany 12045 razy)
joy
Nowy
*

« : Styczeń 29, 2010, 19:14:13 »

Zamierzam niedługo wystartować z baniaczkiem 140l. Naczytałem się sporo i w końcu postanowiłem wybrać jednego  z dwóch filtrów, tj. FLUVAL 305 lub JBL Cristal Profi e900. Nie wiem też czy nie będą zbyt duże do mojego 140 litrowego baniaczka - wyczytałem jednak, że w trakcie użytkowania wydajność może spadać o 50%.
Bardzo proszę o Wasze opine
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 29, 2010, 19:18:41 »

Kubełki firmy fluval cech*ą się naprawdę świetną jakością i będą Ci służyć przez na prawdę wiele wiele lat. Jeśli miałbym wybierać to właśnie FLUVAL 305... Sam będę miał zamiar taki zakupić Wink na pewno pieniądze nie będą wyrzucone w błoto Wink

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 29, 2010, 19:48:51 »

Jbl e900 jest tańszy, ma większą objętość filtracyjną i 4 lata gwarancji. Fluval też jest ok.
Kwestia gustu Cheesy

rogerakva
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 29, 2010, 20:40:14 »

Witam, myślę że dobrze wybrałeś jako że jeden jak i drugi zasługuje na uwagę.
Jako że sam posiadam HAGEN FLUVAL 205 i filtruje on wodę w mojej 120stce, muszę powiedzieć że jestem z niego bardzo zadowolony. Mam go już dłuższy czas i nadal woda w moim akwa jest kryształowo czysta. Fakt, wydajność filtrów spada w miarę użytkowania ale częściej jest to zauważalne w tanich chińskich modelach.
Ale do rzeczy. Oba filtry pobierają tyle samo prądu. Po sobie wiem że kieszeni raczej nie przetrzepią. Hagen fluval ma 6,6 l objętości a JBL 7,6 przez to w tym drugim można zastosować więcej wkładu filtracyjnego. Fluval ma Wydajność: 1000 l/h a Hagen Wydajność : 900l/h. Nie są to wielkie różnice. Tak jak napisał  Ropek to już kwestia gustu który wybierzesz. Jeden jak i drugi będzie świetnie się spisywał. Ja gdybym dzisiaj robił zakupy wybrałbym JBLa,, jest tańszy o jakieś 5-6 dyszek. I jednak ta wieksza pojemność wkładów przekonuje mnie bardziej. Pamiętaj, droższy nie zawsze znaczy lepszy.
Powodzenia papa
joy
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 29, 2010, 21:05:35 »

Dziękuję za szybkie i rzeczowe odpowiedzi na moje pytanie. Jak napisaliście filtry mają zbliżone parametry, a za JBL przemawiają 4 lata gwarancji (Fluval 3 lata).
Postanowiłem, że wybieram JBL-a, głównie ze względu na dłuższą gwarancję.
Pytanie czy na 140 l wystarczy e700, czy lepiej trochę przewymiarować i brać e900???
rogerakva
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 29, 2010, 22:13:20 »

Hmm...to zależy co chcesz trzymać w swoim akwa. Jak będziesz miał rybki pochodzące z wartkich strumyczków to lepiej większy, wywoła poważniejszy ruch wody. A jeśli jakieś ze spokojnych akwenów to mniejszy. Ja jednak wziąłbym ten o większej wydajności. Zawsze to lepsza filtracja a kasa nie wiele większa.
Pozdrawiam
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 29, 2010, 22:18:16 »

Na allegro e700 kosztuje - 220zl, a e900 - 260zł
Także, e900 bardziej opłacalny. Przepływ możesz regulować Wink

joy
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 29, 2010, 22:26:08 »

Jeszcze raz bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi - skoro można regulować przepływ to wybieram e900 - decyzja zapadła !!!
W następnym tygodniu odbieram baniaczek. Belka oświetleniowa 2 x 39 W T5 już prawie gotowa, obudowa z aluminium powstanie w najbliższym tygodniu ... za jakieś dwa tygodnie rozruch ... po latach Smiley
Zamierzam poeksperymentować z ziemią ogrodową, keramzytem i żwirkiem na wierzchu - zobaczymy co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam aktywnych forumowiczów, którzy pomogli mi podjąć właściwą decyzję !!!
1981
Zainteresowany
**

Akwarystyka jest Moja odskocznia od rzeczywistosci

« Odpowiedz #8 : Styczeń 29, 2010, 23:18:11 »

ja w swoim fluvalu 405 tez moge ustawiac moc przeplywu wody Smiley plus latwiejsza jest mozliwosc odpiecia rurek

ale sa gusta i gusciki wiec nie bede zmienial twojej decyzji
joy
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 29, 2010, 23:25:20 »

"1981" o co chodzi z tymi rurkami? jestem zielony więc pytam???
Czy nazywa się to aqua stop? jeśli tak to JBL też to ma.
Możesz bliżej określić co masz na myśli?

P.S. Przeglądając informacje w necie znalazłem tę oto negatywną opinie o JBL:
http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=13113

Co o tym sądzicie?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2010, 22:43:10 wysłane przez joy » Zapisane
1981
Zainteresowany
**

Akwarystyka jest Moja odskocznia od rzeczywistosci

« Odpowiedz #10 : Styczeń 31, 2010, 00:58:26 »

Przykladowo chcac umyc filter masz takie dwie raczki przy wyjsciu i wejsciu wezow

Jedna zakrecasz przeplyw wody a druga odpinasz rurki dzieki temu masz wolny kubelek Smiley

Nie wiem czy konkurencja tez tak ma ale slyszalem ze w fluvalu jest to wielka zaleta !!!

ja mam swojego 9 lat i zero problemow !!!!

Jak juz pisalem jest to numer 1 filter w Usa, ma go 70 % uzytkownikow wedlog mnie

zreszta w google.com wpisz fluval 305 review i poczytaj co o nim pisza ludzie !!!!

Ja bym polecal fluvala dla kazdego z wielka ulga w sercu !!!
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #11 : Styczeń 31, 2010, 09:07:37 »

P.S. Przeglądając informacje w necie znalazłem tę oto negatywną opinie o JBL:
http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=13113

Co o tym sądzicie?

Tu sie z kolegą zgadzam. To nie są takie filterki, że och, że ach. Sam miałem wiele wojny z tym filtrem, mimo, że na początku go tak wychwalałem.
Na dzień dobry po zakupie - wymiana głowicy, bo nie była cylindryczna tylko eliptyczna i wirnik warczał jak wściekły. Dobra - 6 miesięcy pracy i niezaglądania do filtra i osiąga coraz większą wydajność - (dziwne prawda?). Zaczynają pływać farfocle. Myslę sobie - zmniejszę przepływ - dalej farfocle. OK - płuczemy filtr i tak jak w podanym pow. linku kupa liści i ślimaków na środkowej części koszyka z wkładami, gdzie znajduje śię gąbka z drobnymi oczkami.

Więc mnie się wydaje, że te 4 lata gwarancji to rekompensata za niedoróbki.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2010, 09:18:38 wysłane przez badrass » Zapisane

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
joy
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Styczeń 31, 2010, 12:37:15 »

W takim razie wychodzi na to, że najmniej słów krytyki mają Fluvale (Eheima nie biorę pod uwagę ze względu na cenę).
Minusem Fluvali jest chyba tylko cena, i gwarancja. Części tak samo drogie jak do JBL. Proszę jeszcze o podpowiedź czy na 140 l wybrać Fluvala 205 czy 305? Boję się że 305 może być zbyt duży
patryk79
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Styczeń 31, 2010, 13:53:27 »

Witam.
U mnie w 160 l śmiga 305-ka i wydaje mi się to optymalnym rozwiązaniem. Nawet jeśli stwierdzisz, że przepływ jest zbyt duży to spokojnie dopasujesz do swoich potrzeb, a zawsze masz kubeł o większej pojemności wkładów (jeden koszyk to ok 1l np. ceramiki). Może jest jeszcze zbyt wcześnie aby oceniać (filtr pracuje od września 2009) ale na razie złego słowa nie mogę powiedzieć. Powodzenia w zakupie.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam, Patryk

Hemichromis elongatus
joy
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Luty 03, 2010, 09:52:44 »

Na necie można kupić Fluvala 305 już za 320 zł z przesyłką - zaledwie 50 zł drożej od JBL e900 - ... będzie jednak Fluval Smiley

Fluval 305 zakupiony Smiley

Teraz pytanie - czym go najlepiej wypełnić. W komplecie jest jakaś gąbka, białe rurki i jakieś czarne woreczki. Co polecacie - co z tym zrobić lub co trzeba dokupić? Jako, że filtr jest przewymiarowany (baniak 140 l) chciałbym aby działał jako mechaniczny i biologiczny. Czym go wypełnić aby dobrze działał i przy okazji zmniejszyć troszkę przepływ?
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2010, 21:54:22 wysłane przez joy » Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: