Barnabi
Nowy

|
 |
« : Marzec 27, 2007, 13:17:57 » |
|
Witam, Wiem ze ten temat jest walkowany na wiel sposobow, ale przegladalem juz liste dyskusyjna i widze ze jest wiele punktow widzenia, tak wiec sie zapytam  Chcialbym kupic do 240L filtr zewnetrzny i biore pod uwage nastepujace: JBL CRISTALPROFI 250 FLUVAL 305 TETRA TEC EX1200 Aquael UNIMAX Professional 250 EHEIM niestety nie bo jest za drogi  Czy moglibyscie sie podzielic ze mna informacja jak oceniacie w/w filtry (jezeli ich uzywaliscie/uzywacie) pod wzgledem: - latwosci obslugi (w niektorych podobno lamia sie uchwyty) - awaryjnosci i obslugi gwarancyjnej (podobno TETRA jest trudno naprawialna bo nie ma czesci na rynku i wszystko jest wysylane do Niemiec) - Efektywnosci filtorwania (jezeli chodzi np. o Aquael to mam jak najgorsze zdanie o ich filtrach wewnetrznych - choc mechanike w/g mnie maja dobra) Za wszystkie rady i krytyki z gory dziekuje  Barnabi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
akwa209
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 27, 2007, 13:30:12 » |
|
Ja mam wewnetrzny Aquael Fan 2 i jakos nie narzekam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lisek_92
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 27, 2007, 18:23:15 » |
|
polecam ci TETRA TEC EX1200, moja siostra cioteczna ma TETRA TEC EX 700 do 200l akwa i jest super. Woda jest bardzo czysta i w tym filtrze sa 4 wkaldy tak jak w EX1200.Tak wiec polecam ten, co do innych to sie nie wypowiadam bo nie widzialem ich w uzyciu  Filtry TetraTec EX zapewniają szczególnie skuteczna filtrację, dzięki zawartym w komplecie wkładom filtracyjnym -wkład ceramiczny, -gąbka, -biologiczne gniazda filtracyjne, -węgiel aktywny, -wata filtracyjna Dane techniczne Przepływ wody 1200 l/h Właściwy rozmiar zbiornika 200-500l Wydajność filtra 12,0 l 4 Pojemniki na wkłady filtracyjne
|
|
|
|
|
|
Moje akwaria dojrzewają 270l malawi i 450l 
|
|
|
skalar76
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 27, 2007, 18:34:53 » |
|
unimax 250 bedzie troszke za mały do takiego zbiornika ale jeżeli go wspomożesz jakimś filterkiem wewnętrznym bedzie ok, sam używam unimax 250 i jestem bardzo zadowolony (ale tylko z nowej serii ze srebrną pokrywą, miałem kiedyś stary i był do kitu) generalnie bardzo dobry filtr za niewielkie pieniądze polecam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 27, 2007, 19:31:19 » |
|
EHEIM niestety nie bo jest za drogi  No to pozostaje tylko Fluval...  Ale ogolnie posiadacze JBL sa zadowoleni, Fluvala sa zadowoleni, Eheima tez sa zadowoleni. Czytalem pare niezadowolonach watkow o Tetrze, a o Aquaelu sa mieszane opinie. IMHO niedojzaly patent. Woda leci w dol przez wklady a nie do gory = zle = ciezkie drobinki spadaja na wklady ceramiczne i tam zostaja. Jak ma 2 wirniki to jest glosny. ... i Unimax w zamknietej szafce jest tak glosny jak Eheim albo Fluval bez szafki Fluval ma imho najlepszy patent na prefiltr - to 1/2 filtra, a nie jak w innych tylko jedna szufladka.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2007, 19:39:22 wysłane przez Oswald »
|
|
|
|
|
grisza76
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 27, 2007, 19:37:22 » |
|
Oswald, bój się Boga  a jak znowu zmienią model, to znów za rok nie będzie można kupić części do starszych wersji, tak jak jest obecnie z serią xx4?? ludzie muszą kupować nowe filtry bo nie można części do nie tak wcale starych filtrów kupić Polecam zdecydowanie JBL opierają sie na konstrukcji eheima i mają doskonałe pompy Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 27, 2007, 19:43:31 » |
|
a jak znowu zmienią model, to znów za rok nie będzie można kupić części do starszych wersji, 1. czesci nie potzeba bo sie nie psuja 2. czesci do xx4 mozna dostac 3. Fluval ma tez doskonale pompy i ma wlasna konstrukcje imho lepsza (im wiecej sie dowiaduje o zasadach filtracji, tym bardziej patent Fluvala wydaje mi sie doskonaly) PS - poczekaj, az JBL zmieni model 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
grisza76
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 27, 2007, 21:14:39 » |
|
czesci do xx4 mozna dostac to spróbuj dostać cokolwiek do jeszcze niedawno dostępnych xx3 - mój znajomy z żalem musiał zmienić filotr z tego powodu PS - poczekaj, az JBL zmieni model  hehe - w najgorszym przypadku dopadnę części z eheima który jeśli chodzi o budowę jest identyczny. A dając 4 lata gwarancji muszą zapewnić dostępność części  A fakt jest faktem, że fluval był super, dopóki nie popsuli sobie renomy właśnie częściami zamiennymi. Poza tym - te częste zmiany serii 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2007, 22:57:00 wysłane przez grisza76 »
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 27, 2007, 21:33:45 » |
|
a kiedy byly na rynku te xx3...? no ale prawda jest, ze np eheim jeszcze saly czas robi classic, ktory to filtr juz zupelnie przestarzaly jest (przylacza rur itp) PS: jak za 5 lat bedzie fluval xx7 na rynku, to bede sie cieszyl, jak sie mi moj zepsuje aby se tego nowego kupic. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 27, 2007, 21:36:29 wysłane przez Oswald »
|
|
|
|
|
adi3641
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 27, 2007, 22:58:16 » |
|
Witam. Barnabi a co powiesz na ATMANA AT-3337 jest do max 350 l. ale mam go od ponad trzech lat i jest OK! Dwie komory (w tym ceramika), cicha praca i wydajność 1000 l/h jak na razie 0 awarii. Fakt jest to Czeska firma ale moim zdaniem na poziomie no i cena nie wysoka bo około 350 PLN (zależy od sklepu).
Pozdro adi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 27, 2007, 23:55:14 » |
|
Atman tak jak JBL - orientuje sie na konstrukcji Eheima
O Atmanie tez juz wiele dobrego slyszalem. Ja mam pompe Atmana 203 - pompa ma 2000l/h za jedyne 65,-PLN - nie do pobicia - ale jej jeszcze nie zainstalowalem. Ma byc do mojego przyszlego zbiornika. ale widzaielem ze ma uszczelke jak we Fluvalu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Barnabi
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 28, 2007, 09:35:37 » |
|
IMHO niedojzaly patent. Woda leci w dol przez wklady a nie do gory = zle = ciezkie drobinki spadaja na wklady ceramiczne i tam zostaja.
Co to jest to IMHO? Barnabi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 28, 2007, 10:03:40 » |
|
IMHO to skrot z angielskiego: moim skromnym zdaniem.
Tez mam fluvale: 304 i 204. Oba MSF. Pierwszy pracuje u mnie juz chyba ze trzy lata i (odpukac) spisuje sie swietnie. Chodzi bardzo cicho. Na wlot zalozylem prefiltr i zagladam do kubelkow gora dwa razy w roku. No i co wazne do tej serii jest duzo czesci. Bez broblemow mazna aquastopem odlaczac weze. Swietny patent. Jednym slowem maja te filtry u mnie duzy PLUS.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
skalar76
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 28, 2007, 13:33:40 » |
|
no jeżeli chcecie przyczepić sie do unimaxa to tylko do tego że woda leci z góry na dół bo jak ktoś tu pisał że unimax jest głośny to chyba niema pojęcia o czym pisze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 28, 2007, 16:03:25 » |
|
no jeżeli chcecie przyczepić sie do unimaxa to tylko do tego że woda leci z góry na dół bo jak ktoś tu pisał że unimax jest głośny to chyba niema pojęcia o czym pisze
a nieszczelne / gumowate pojemniki na wklady? Cytat Sebastian:Unimax 500 również nie jest zły, w swoim przedziale cenowym to jeden z lepszych filtrów (o ile nie najlepszy), duża powierzchnia filtracyjna, dwa punkty poboru wody i dwa powrotu (deszczownica i dysza), możliwość zamontowania filtra uv (miały tez pojawić sie grzałki do tej serii), głowica i kubeł wykonany dobrego tworzywa, zatrzaski również, gorzej wypadają koszyki, mogły by być bardziej sztywne, tak samo węże. Praca głośniejsza od Eheim`a, na ucho trudno określić różnice, ale otwierając drzwiczki za którymi stoi Eheim (pierwsze od prawej) słychać Unimax`a (drugie od lewej), no ale Unimax ma dwa wirniki . Odpowietrza się również dłużej, można to przyśpieszyć przechylając filtr. Porownanie: (faktycznie pojemnosc jest prawie 2x wieksza) Unimax 250 ProCechy produktu Moc: 11 W Wydajność: 650 l/h Akwarium: 250 l pojemność filtracyjna: 8 l cena w jednym sklepie w necie: 279,50 zł Fluval 205:Dane techniczne: - przepływ max.: 680 l/h - powierzchnia filtracji mechanicznej: 56 m2 - max. wysokość słupa wody: 1,35 m - pobór mocy: 10 W - pojemność filtra: 4.6 l Cena w tym samym sklepie: 265,- PLN
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2007, 16:41:01 wysłane przez Oswald »
|
|
|
|
|
|