rafo
Nowy

|
 |
« : Czerwiec 11, 2007, 01:15:46 » |
|
Mam 112 litrów akwa ale za jakieś 4 miesiące będzie 500 litrów. Akwa wielogatunkowe, jednakże kto wie czy nie będzie w przyszłości zmiany obsady na jakieś wymagające rybki. Chciałem kupić już odpowiedni filtr kubełkowy - najpierw popracuje w 112-ce a później przełożę go do 500-tki. Co mam wybrać i co będzie lepsze? 1. FILTR TETRA TEC EX1200 - 340 PLN2. JBL Cristal Profi 500 - 380 PLN3. UNIMAX 500 lub 700 AQUAEL-a - (500): 410 PLN; (700): 480 PLN 4. A może coś takiego? - http://allegro.pl/item201447730_filtr_zewnetrzny_kubelkowy_12l_1400l_h_.html (  ) 5. Może jakiś Ehaim - ale one są bardzo drogie - naprawdę muszę odkładać kupę kasy na taki filtr? A MOŻE JAKIŚ INNY? Chcę na to przeznaczyć jakieś 500 złotych. Chciałbym, żeby przy dużej wydajności i bezawaryjności filtr był super cichy - akwa będzie w sypialni;) Czy kupić filtr od razu z grzałką i lampą UV w środku? To dużo mniej urządzeń w akwa. Proszę Was o rady.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2007, 01:29:40 wysłane przez rafo »
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 11, 2007, 07:09:42 » |
|
Czy kupić filtr od razu z grzałką i lampą UV w środku? To dużo mniej urządzeń w akwa.
Jeśli chodzi o grzałkę to super pomysł ale jeśli o UV to taki chwyt marketingowy i "pic na wodę" - płacisz więcej a nic Ci to nie daje. JBL Cristal Profi 500 jest do max 500 l więc jak przesadzisz z obsadą może spadać mu wydajność. FILTR TETRA TEC EX1200 tak samo. Z wymienionych przez Ciebie tylko Aquael wielkościowo byłby ok (test: http://www.akwarium.net.pl/port/modules/smartsection/item.php?itemid=9) oraz ten z allegro ale ma krótką gwarancję i firma jakaś mało znana. Jeśli chodzi o firmy to ja akurat najbardziej ufam Tetrze, JBLowi i Eheimowi bo z tymi filtrami miałam doczynienia i jestem bardzo zadowolona ale pewnie co osoba to ma inne doświadczenia 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2007, 07:23:04 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
rafo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 11, 2007, 08:53:16 » |
|
1. Jeśli chodzi o grzałkę to super pomysł ale jeśli o UV to taki chwyt marketingowy i "pic na wodę" - płacisz więcej a nic Ci to nie daje. 2. JBL Cristal Profi 500 jest do max 500 l więc jak przesadzisz z obsadą może spadać mu wydajność. FILTR TETRA TEC EX1200 tak samo. Z wymienionych przez Ciebie tylko Aquael wielkościowo byłby ok
ad.1. Więc lampa UV to zabieg marketingowy? - Dobrze wiedzieć - poza tym pieniądze na lampe UV zawsze można odłożyc później a nie jest to niezbędne dla rybek od razu. Grzałka w filtrze wydaje mi się być super rozwiązaniem. Temperatura powinna się wówczas lepiej rozkładać w akwa a grzałka nie będzie grzała w jednym rogu bardziej - tak jak tradycyjna. ad.2. Co w takim razie myślicie o AquaEl Unimax 700 Professional - tam chyba jest miejsce na grzałkę albo lampę UV?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2007, 09:19:33 wysłane przez rafo »
|
|
|
|
|
skalar76
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 11, 2007, 09:58:40 » |
|
dokladnie w Unimaxie jest miejsce na lampe lub grzałke, lampy nie polecam chociaż mam zamontowaną u siebie ale w sumie to szkoda kasy a co do samego filtra to zdania są podzielone, ja używam unimax 250 i dla mnie jest ok. w filtrze masz odrazu wkłady filtracyjne (część możesz wykorzystać, a część może być zbędna) największą powierzchnię filtracyjną w swojej klasie oraz dwa niezależne wloty i wyloty wody a co za tym idzie dwa silniki więcej informacji na temat Unimaxa masz tutaj mam nadzieje że będą pomocne http://www.akwarium.net.pl/port/modules/smartsection/item.php?itemid=9
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 11, 2007, 12:14:06 » |
|
jeśli masz smykałkę do majsterkowania to możesz zbudować filtr podżwirowy z rurek pvc i pompą np atmana za 60-80zł o wydajności porównywalnej z największymi filtrami zewnętrznymi. wada: musisz mieć żwirek w akwarium- najlepiej sprawdzony kwarcowy. zaletami są: - cicha praca( pompa pracuje w środku akwarium) najlepiej wybrać pompę z ośką ceramiczną - mały koszt (myślę że z pompą atman ok 100-120zł) - spokojny sen bo nie zaleje ci nigdy podłogi - równomierne rozprowadzanie ewentualnego nawożenia CO2 w długim akwarium (czyli dyfuzor) - możesz tak podłączyć grzałkę aby ciepła woda także wypływała w podłoże, co gwarantuje ci równomierne ogrzewanie - spore oszczędności na prądzie ( kable do filtrów zawsze trochę się oziębiają a więc i woda w nich) - objętość filtracyjna ograniczona praktycznie ilością rurek w dnie i pojemnością samego podłoża.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 11, 2007, 12:25:23 » |
|
jeśli masz smykałkę do majsterkowania to możesz zbudować filtr podżwirowy z rurek pvc i pompą np atmana za 60-80zł o wydajności porównywalnej z największymi filtrami zewnętrznymi.
Czy takie rozwiązanie się opłaca? Jakie ma dodatkowe zalety? Czy nie lepiej i prościej po prostu kupić filtr? Czy naprawdę filtr może zalać podłogę? - Jeśli tak to w jaki sposób? Gdzie mogę znaleźć instrukcję budowy takiego filtra?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 11, 2007, 12:44:59 » |
|
Zalety tego, to przede wszystkim ciągła cyrkulacja związków w podłożu oraz "ruch" samego podłoża. Filtr może zalać podłoge - zazwyczaj kiedy strzeli uszczelka. Tak czy inaczej ja bym polecał filtr zewnętrzny a dodatkowo właśnie cosik takiego podżwirowego (zwłaszcza kiedy miałoby to być akawarium z dosyc sporą ilością roślin). Opis wykonania znajdziesz tutaj -> http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,9203.0.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 11, 2007, 18:05:31 » |
|
Filtr podżwirowy do budowy jest świetny, przynajmniej z założenia - i pewne, ze pobawię się w budowę tego filtra! Super. Ale dodatkowo chciałbym jeszcze filtr zewnętrzny - poza tym można połączyć filtr denny z kubełkowym.
Tylko jaki wybrać? Może ktoś ma doświadczenie w filtrach kubełkowych?
Unimax, JBL, Tetra?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2007, 18:30:24 wysłane przez rafo »
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 11, 2007, 18:29:54 » |
|
Tak jak Emi pisała - mamy Tetra EX 600 w 112 i jesteśmy bardzo zadowoleni. Cichutki, wydajny ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 12, 2007, 08:20:13 » |
|
ja w swoich 450 litrach odeszłem od filtra zewnętrznego już dawno bo ta pojemność filtracyjna wystarcza z dużym zapasem. filtr może puścić jeszcze w miejscu styku przewód/zaworek albo króciec do filtra. wtedy potop może być trochę większy i szybszy niż gdyby kapało z uszczelki. przy filtrze podżwirowy odpada także normalna obsługa - jego odmulanie mija się z celem. teraz od dwóch tygodni testuję podżwirówkę bez prefiltrów - woda jest klarowna i najwidoczniej cały syfek zasila podłoże. gdybyś przypadkiem chciał dalej kupić kubełek to lepiej eheima - solidny, wszystko do siebie pasuje , prosty w budowie. model zależy od twoich finansów ale z pod-żwirówką może z powodzeniem współpracować już 2217.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 12, 2007, 12:02:06 » |
|
gdybyś przypadkiem chciał dalej kupić kubełek to lepiej eheima - solidny, wszystko do siebie pasuje , prosty w budowie. model zależy od twoich finansów ale z pod-żwirówką może z powodzeniem współpracować już 2217.
Unimax ma dwa wejścia i dwa wyjścia - w sumie 4-ry. Może jedno podłączyć do podżwirowego a drugie tradycyjnie? Co o tym myślicie? Może to będzie bardziej wydajne? A co do puszczenia uszczelek i powodzi w domu - nie uchroni mnie przed zalaniem np. wstawienie filtra do jakiejś np. miski? Czy jak puszcza uszczelka to wylewa sie na dom cala woda z akwa?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 12, 2007, 12:14:20 » |
|
A masz miskę na 500l wody?  Jak filtr wypompuje to całą zawartość akwarium....
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 12, 2007, 12:15:23 » |
|
Przynajmniej do poziomu wlotu filtra ... Ja osobiście nie słyszałem żeby komuś się coś takiego stało ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
skalar76
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 12, 2007, 21:53:56 » |
|
jest bardzo prosty sposób żeby temu zapobiec tzn trzeba zrobić mały otworek na krućcu zasysającym znajdujący się nieco pod powierzchnią wody tak aby filtr nie zasysał powietrza w wyniku niedopatrzenia (tzn kiedy woda odraruje) a dopiero w sytuacji awaryjnej np rozszczelnienie układu. lepiej chyba żaby wylało sie kilkanaście litrów wody niż całe akwarium, a z tego co wiem to unimax jest zabezpieczony termicznie i praca na sucho nie powinna go uszkodzić. kiepsko rysuje dlatego nie dołącze rysunku ale mam nadzeje że przynajmniej coniektórzy wiedzą o co chodzi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 12, 2007, 22:34:55 » |
|
Czytałem na wielu forach o Unimax-ach. Starsze modele potrafiły być zawodne - wady konstrukcyjne, etc.
Ale... Wyszły nowe modele. Ludzie piszą w Internecie, że trzeba się wystrzegać filtrów kubełkowych Aquaela ale nikt nie pisze, że właśnie tych nowych, poprawionych modeli. Są jednak tacy, którzy zakupili te nowe modele jak np. Unimax 700 i są zadowoleni. Więc może jednak zdecyduję się na Unimax-a 700.
Chyba, że ktoś ma przykre doświadczenie z tym właśnie modelem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|