Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtr kubełkowy TETRA EX 1200  (Przeczytany 5856 razy)
GP
Stały użytkownik

« : Marzec 12, 2006, 13:28:30 »

Witam
Przymierzam się do kupna filtra TETRA EX 1200. Bardzo proszę użytkowników tego kubełka o opinie odnośnie jego pracy. Jakie wkłady stosujecie, czy te dostarczone wraz z filrem, czy coś jeszcze?
Producent zaleca włókninę filtracyjną na samą górę, ale czy nie powinno się także tej włókniny dać na sam dół, albo tylko na dół, jako prefiltr?
Pozdrawiam
Grezgorz

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 14, 2006, 11:45:17 »

Witaj
Posiadam filtr Tetratec 1200, mam go w akwarium 240l.
Zastosowałam oryginalne wkłady, zamiast waty (która się bardzo szybko zapycha) dałam drobniejszą gąbkę, chyba z Sery jak dobrze pamiętam. Dodatkowo na wlocie filtra (ściągnęłam ten koszyczek)  dałam również gąbkę (okrągłą, taką co używa się do filtrów na brzęczyk)
Węgla nie dawałam, bo wiadomo, że jest zbyteczny (stosuje sie go tylko , gdy chcemy np oczyścic wodę z lekarstw) Zamiast węgla w ostatnim koszyku czyli pierwszym od góry ma wkład JBL Nitratex.
Filtr ten ma trochę inny obieg wody niż w innych kubełkowych filtrach. Woda zasysana jest przez wlot na sam dół i potem wypierana do góry czyli filtracja jest z dołu do góry.

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 14, 2006, 13:12:46 »

Dodatkowo na wlocie filtra (ściągnęłam ten koszyczek) dałam również gąbkę (okrągłą, taką co używa się do filtrów na brzęczyk)
Nie stanowi za dużego oporu? Próbowałem tak kiedyś zrobić w kaskadzie i w ogóle nie leciała woda.

Zamiast węgla w ostatnim koszyku czyli pierwszym od góry ma wkład JBL Nitratex.

Ja chce wsypać zwykły keramzyt, wielu tak stosuje, ale czy to dobry pomysł?

Filtr ten ma trochę inny obieg wody niż w innych kubełkowych filtrach. Woda zasysana jest przez wlot na sam dół i potem wypierana do góry czyli filtracja jest z dołu do góry.

Dlatego dziwię sie dlaczego producent nie stosuje żadnego prefiltra na dole lub tak jak Ty stosujesz zamiast koszyczka.
Tak w ogóle to właśnie doszedł filtr, akwarium Wromak 375 l, pokrywa aluminiowa Aquaboro, grzałka 300 W Aquael. Trochę pracy czeka mnie przy pokrywie bo sam wyposażam w całą elektrykę. Będzie 6x36W na statecznikach elektronicznych. Jeszcze zapomniałem o szafce przy której "dłubie" stolarz.
Jestem trochę pzrerażony wilekością akwarium  :shock: ale chyba będzie fajny zestaw. :wink:

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Marzec 14, 2006, 18:23:51 »

Nie stanowi za dużego oporu? Próbowałem tak kiedyś zrobić w kaskadzie i w ogóle nie leciała woda.

Wszystko super pracuje, a nawet wydaje mi się, że zastosowanie prefiltra pozytywnie wpłynęło na wydajność filtra. Przy cotygodniowej podmianie, odmulam dno (jak każdy;) oraz płuczę tą gąbkę(prefiltr) i to wystarcza...kiedyś bez tej gąbki filtr często sie zapychał, spadała jego wydajność i efektem było częste zaglądanie do kubełka i płukanie wkładów...co doprowadzało mnie do furii...teraz nawet rurki, węże są dłużej czyste (mniej tych "farfocli") Filtr z gąbką na wlocie pracuje od połowy stycznia...i od tego czasu jeszcze nie zaglądałam do środka kubełka Wink
Ja chce wsypać zwykły keramzyt, wielu tak stosuje, ale czy to dobry pomysł?

Sporo ludzi stosuje własnie keramzyt i chwalą go sobie...z powodzeniem możesz go użyć.
Jestem trochę pzrerażony wilekością akwarium...ale chyba będzie fajny zestaw

Zestaw super  Tongue Czasami a nawet często żałuję, że nie mam wiekszego akwarium Wink kiedyś 240l wydawało mi się bardzo ogromne....a teraz jakoś tak zmalało w mioch oczach Wink
Co zamierzasz trzymać w takim baniaczku?

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 14, 2006, 19:20:57 »

Na razie obsada zostanie ze starej dwusetki, czyli 20 razbor, parę danio, kosiarki, barwieńce, glonojady, poniewaz głównie nastawiam się na rośliny.
Rodzinka chce mi jendak wrzucić kilka paletek i nie wiem czy się obronię.
Prowadzenie zbiornika roślinnego z dużą ilością dużych ryb jest dośc trudne. Z doświadczenia wiem że przerybiony zbiornik to same problemy.
Zobaczymy, na razie musi to wszystko wystartować i przetrwać restart, potem będę się zastanawiał.
Pozdrawiam
Grzegorz

atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Marzec 14, 2006, 23:17:46 »

Rodzinka chce mi jendak wrzucić kilka paletek i nie wiem czy się obronię

Musisz się bronić "rękami i nogami" Wink
Paletki potrzebują cieplejszej wody a takie minimum dla nich to 27-28C, są to rybcie, które lubią przebywać w grupie...tak conajmniej 4 osobniki, potrzebują również dobrej filtracji i dbałości o parametry.
Jeśli zapewnisz im takie warunki to ok.
Prowadzenie zbiornika roślinnego z dużą ilością dużych ryb jest dośc trudne

Faktycznie jest tak, że palecie uroczo prezentują się wśród roślin, ale na super zarośnięty baniaczek przy paletkach nie możesz liczyć. Wiem, bo właśnie tak jest u mnie...często muszę robić sianokosy, aby paletki miały gdzie pływać, gdy jest zbyt zarośnięty to chowają się w roślinkach a ja wolę jak paletki są widoczne w akwarium.....teraz moje palecie wchodzą w okres tarła i nagminnie dewastują większe liście...skubią, pucują, urywają jak im coś nie pasuje Wink

Życzę powodzenia w restarcie.

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
tomstor
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 15, 2006, 07:54:19 »

teraz nawet rurki, węże są dłużej czyste (mniej tych "farfocli")

Cześć!
Też przymierzam się do zakupu tego właśnie filtra.
Powiedzcie mi prosze - macie jakiś patencik na czyszczenie węży, w których z upływem czasu na pewno osadzi sie jakiś mniejszy lub większy syfik :-) ??

Pozdrawiam

240L: 5xgurami niebieskie, 3xgurami złote, 5xbocje, 2xglonki, 3xkosiarki
105L: mieczyki, gupiki, molinezje
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 15, 2006, 12:04:43 »

Przewlekasz linkę (sznurek) przez cały wąż, mocujesz gąbkę lub coś twardszego np. szczotkę do czyszczenia butelek, oczywiście o odpowiedniej średnicy i ciągnąc za sznurek przeciągasz te szczotkę przez całą długość węża. Zabieg ten można powtórzyć kilka razy. Nie próbowałem, ale na innym forum o tym czytałem że pomaga.
Taką szczotką (bez sznurka) czyściłem same rurki, ale krótkie.

atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 15, 2006, 23:08:49 »

Czyszczę rurki i węże w podobny sposób, który opisał GP
Biorę drut i na nim mam zamocowaną wąską gąbkę, przeciągam kilka razy przez wąż, za każdym razem płuczę gabkę, w sumie kilka ruchów i jest czyściutki. Sposób najbardziej łatwy a przede wszystkim dobry Smiley

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
adamskyb
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 26, 2006, 08:44:57 »

Ja w Malawi 200 litrów mam patrzac od dołu:

1. ceramika odstarczona z filtrem
2. dwie warstwy biogabki dostarczonej z filtrem
3. biokule tetry
4. porowata ceramika Aquaszut

A tak wogole, to dziala mi 1 miesiac i narazie bez zarzutu. Jako mechaniczny mam wewnetrzny Aquaszut Senior N1000.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2006, 08:40:00 wysłane przez adamskyb » Zapisane

andriejewicz
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Październik 08, 2010, 13:22:20 »

ja w moim nowym tetratec1200 mam:

1. ceramika
2. dwie warstwy biogąbki
3. biokulkie tetry
4. żwir amonowy

nie wiem czy dobrze , ale się okaże niedługo

p.s. zmieniłem tetratec 700 na 1200 do akwa 216 L
wg mnie oznaczenia na kubełkach tetry nijak mają sie do wydajności rzeczywistej
jareckig
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Październik 09, 2010, 17:40:06 »

zdaje się, że GP pytał o opinie o tym kubełku ponad 4 lata temu Grin.
andriejewicz
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Październik 12, 2010, 10:41:30 »

zdaje się, że GP pytał o opinie o tym kubełku ponad 4 lata temu Grin.

a Ty nabijasz posty czy jak? pytanie pytaniem, a filtr jest na rynku wiec inni moga tez chcieć o nim cos więcej wiedzieć...więc nie spamuj bez sensu tylko pisz na temat
jareckig
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Październik 13, 2010, 16:24:20 »

Do:andriejewicz
Niestety śmiem twierdzić, że to Twoje teksty w tym wątku powstały z chęci nabijania postów, ich treść jest po prostu bez sensu - nie wniosłeś do wątku nic nowego! Jednak, gdybyś nie zauważył, w ogóle nie wytknąłem Ci tego faktu, więc nie wiem z jakiej racji mnie atakujesz Wściekły.
Na przyszłość życzę: czytania ze zrozumieniem i opanowania...
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2010, 16:26:01 wysłane przez jareckig » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: