Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Eheim Biopower 200 do 72l  (Przeczytany 2291 razy)
Sneef
Nowy
*

« : Grudzień 31, 2012, 07:50:06 »

Witam serdecznie wszystkich, gdyż jestem tu nowy : >

Zastanawiałem się nad zakupem wewnętrznego filtra do Akwarium 72l (60x30x40) początkowo chciałem wybrać jakiś kubeł, ale nadal średnio mi się ten pomysł podoba, choć ma wiele zalet. Jednak ostatecznie zdecydowałem się na dobry filtr wewnętrzny, dysponując kwotą na kubeł mogę sobie śmiało pozwolić na "dobry" filtr i wybrałem EHEIM Biopower 200, obsada to 10x neon innesa 6x kirys spiżowy. I prawdopodobnie pojawi się jakiś haremik.  Czy ten filtr będzie odpowiedni do tego litrażu zarówno biologicznie jak i mechanicznie, czy ktoś ma jakieś opinie na jego temat ? Ewentualnie nadal myślę nad Tetrą ex700 ale, że tak powiem jakoś dziwnym trafem "wole" filtry wewnętrzne, szczególnie przy takim litrażu gdzie nie ma konieczności kupna filtra zewnętrznego. Pozdrawiam
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Grudzień 31, 2012, 09:35:37 »

Miałem biopower 200 w większym zbiorniku i radził tam sobie bardzo dobrze.
To jest bardzo dobry filtr z bardzo dobrym złożem biologicznym.
Otwarcie tylko jednego, dolnego kosza sprawia, że woda przepływa najpierw przez gąbkę, a następnie przez złoża biologiczne.
Z tego co pamiętam, czyściłem go raz na dwa tygodnie - jeśli chodzi o gąbkę i raz na trzy miesiące jeśli chodzi o rozebranie całej konstrukcji, przepłukanie złoża, wyczyszczenie głowicy itp. Roboty specjalnej z tym nie ma, po prostu rozpinasz kosze i masz dostęp do wszystkiego.
Filtr jak najbardziej polecam.

Sneef
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 31, 2012, 18:06:03 »

Dziękuje bardzo za odpowiedź   Wink trochę mnie irytuje średnica tego filtra i szkoda mi miejsca w i tak małym zbiorniku, ale nic lepszego z wewnętrznych obecnie nie widzę. Pozdrawiam.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: