Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Eheim 2228 - 1,5 miesiąca - spadł przepływ
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Eheim 2228 - 1,5 miesiąca - spadł przepływ  (Przeczytany 7075 razy)
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« : Październik 15, 2010, 13:04:09 »

Witajcie,

mam 300l akwarium. W środku 2x Astronotus ocellatus i Hoplias malabaricus (i trochę jedzenia co jakiś czas pływa też - przeważnie Danio malabarskie).

Spadła mi wydajność filtra. Wyczyściłem ostatnio i trochę się poprawiło, ale nadal jakoś tak niemrawo leci. A na początku to wichura była w akwarium niemalże.

Dodałem ostatnio AquaSzut 750 jako mechaniczny filtr, więc syf na niego jest zaciągany, ale ... Nadal słabo leci. Przy kolejnej podmiance, dale słabiutko.

Może sporo syfu osiadło w środku węży?
Poradźcie coś...

I consider myself as a one fish wolf pack
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 15, 2010, 13:23:02 »

Trzeba by wyczyścic dokładnie węże i wszelkiego rodzaju kolanka i co większość moim zdaniem zapomina zawory.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #2 : Październik 15, 2010, 13:48:05 »

Tak jak wyżej.
Nawet lekko zasyfione rurki potrafią skutecznie ograniczyć przepływ.

Prawdę powiedziawszy, nie wiem, jakim cudem ludzie czyszczą kubełek raz na kilka miesięcy. Dwa tygodnie temu wyczyściłem swojego 2224 i już widać wyraźny spadek mocy.
Zastanawiam się nad zmianą filtra. Eheim jest przereklamowany.

PS
Czym jest właściwie syf, który osadza się na wężach? Glony?
scalare
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Październik 15, 2010, 14:04:17 »

Chciałbym co re 1,5 miesiąca czyscić  Roll Eyes Mam identyczny problem od tygodnia. Tyle że u mnie pojawił sie w przypadku filtra tetry. Węże wyczysciłem, zawory wkłady , wirnik i miejsce pod nim. I jakieś czary  Huh Chodzi tak słabo jak nigdy, ledwo woda przepływa. Stawiam że się coś zatkało w górnej cześci filtra
 tam co jest silniczek. Ale trzeba to rozkręcać i trochę mam stracha żeby potem się woda nie lała. Bo na dzien dzisiejszy jest szczelny. Dlatego mam w planach już kupić JBL 1500 lub Eheim 2028. Ale skoro mówicie że Eheim przereklamowany i też problemy. To chyba pokuszę sie o JBL. Fluval też ludzie chwalą co do wydajności. Ponoć ten pobór prądu 35W w JBLu nie jest  bez powodu . Dlatego taka dobra wydajność jest?

g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #4 : Październik 15, 2010, 14:51:48 »

Gdy mimo czyszczenia (i bez wkładów) pompa słabo ciągnie, może to oznaczać, że rozmagnesował się wirnik. Konkretnie magnes na nim umieszczony. Wystarczy na kilka godzin połączyć go z innym magnesem.

Również zastanawiam się nad JBL e1500. Jak się wkurzę, to jeszcze dziś pójdę i kupię. Smiley
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 15, 2010, 15:04:09 »

Prawdę powiedziawszy, nie wiem, jakim cudem ludzie czyszczą kubełek raz na kilka miesięcy. Dwa tygodnie temu wyczyściłem swojego 2224 i już widać wyraźny spadek mocy.

U mnie już od roku chodzi fluval304. Na rurze ssącej założony mam prefiltr (gąbkę), który zbiera wszelkie nieczystości i dlatego nie muszę tak często zaglądać do kubła.

pozdrawiam
asmi
g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #6 : Październik 15, 2010, 15:29:49 »

Mam prefiltr w formie komory z gąbki. Mimo to przepływ spada.
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 15, 2010, 15:51:35 »

Mam prefiltr w formie komory z gąbki.

Nie łapie ... jakiej komory?

Mozna takze zalozyc na rurze http://allegro.pl/pre-filtr-3-komorowy-szybkozlaczki-x-4-i1275056629.html albo cos takiego

pozdrawiam
asmi
g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #8 : Październik 15, 2010, 16:28:02 »

Aktualnie gąbka przycięta jest na wysokości czerwonej linii. Z góry zamknięcie (korek) z 5cm gąbki.
Prefiltr czyszczę raz w tygodniu przy podmianach, wysysając luźny syf odmulaczem.

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #9 : Październik 15, 2010, 20:12:22 »

Głupoty piszecie.
SunSun Hw302 (dla większości z was tandetna chińszczyzna) nigdy nie czyszczona tzn. filtr kupiony i odpalony w lutym i nie czyszczony do sprzedaży całego akwarium razem z filtrem czyli do października.
Nie miałem prefiltra, kubeł chodził tak jak go podłączyłem aż do wyłączenia.

Wg mnie bloniu źle wyczyścił filtr lub kubeł jest po prostu uszkodzony.
Nie wyobrażam sobie by w kilka litrowym filtrze przepływ wody wyraźnie spadał po paru tygodniach.

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #10 : Październik 16, 2010, 07:41:34 »

mrs nie miałeś roślin, może dlatego...

faktem jest, że syf w rurach widać i pewnie trzeba będzie odłączyć rury od adaptera i je wyczyścić.

Poza tym teraz chodzi całkiem niezły mechanik 750l/h więc zasysa syfeks on w większości. Jeszcze gąbkę założę na prefiltr, bo sama ta osłonka jest dość łatwo przepuszczająca.

Kto jeszcze ma jakie doświadczenia?

I consider myself as a one fish wolf pack
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #11 : Październik 16, 2010, 10:03:53 »

mrs nie miałeś roślin, może dlatego...
faktem jest, że syf w rurach widać i pewnie trzeba będzie odłączyć rury od adaptera i je wyczyścić.
Poza tym teraz chodzi całkiem niezły mechanik 750l/h więc zasysa syfeks on w większości. Jeszcze gąbkę założę na prefiltr, bo sama ta osłonka jest dość łatwo przepuszczająca.
Myślę, że brak roślin wpływu raczej nie miał.
Ryby karmiłem obficie i często jedzenie pływało po akwarium (np. kilka razy podałem mrożoną dafnie bo chciałem ryby do niej przyzwyczaić i ryby tego jeść nie chciały. W zasadzie wszystko lądowało w filtrach, część wciągnął wewnętrzny mechanik ale co wpadało do kubła to tylko ja wiem, a było tego sporo.
Mechanik który teraz chodzi w baniaku to środek doraźny. Pomoże w pracy kubła łapiąc zanieczyszczenia mechaniczne które tak czy inaczej będą też lądować w eheim'ie. Prefiltra bym nie zakładał jeśli nie było takiego zalecenia ze strony producenta. Wyczyść węże, zawory i wszystkie plastikowe elementy (szczególnie te z zagięciami) bo tam może syf się zbierać które skutecznie zmniejszy średnice rury ograniczając tym samym przepływ wody.

scalare
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Październik 21, 2010, 16:28:54 »

Gdy mimo czyszczenia (i bez wkładów) pompa słabo ciągnie, może to oznaczać, że rozmagnesował się wirnik. Konkretnie magnes na nim umieszczony. Wystarczy na kilka godzin połączyć go z innym magnesem.

Również zastanawiam się nad JBL e1500. Jak się wkurzę, to jeszcze dziś pójdę i kupię. Smiley
Dzięki Ci, szukałem przyczyny w filtrze  czemu taka słaba wydajnośc. Rozebralem go prawie że całego. Nawet górną częśc ,a okazało się że rozmagnesował się wirnik filtra. Przyczepiłem go dziś na 25 minut do magnesu z kolumny. Złożyłem i działa jak szalony Wink. Nawet jak był nowy nie miał takie wydajności co teraz. Dzięki jeszcze raz serdecznie Ci za podpowiedź Smiley

g_stanislaw
Gość
« Odpowiedz #13 : Październik 21, 2010, 18:53:58 »

Cieszę się, że mogłem pomóc. Smiley
Jak będziesz w pobliżu, po przynieś piwo.  Grin
scalare
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Październik 21, 2010, 21:57:35 »

Cieszę się, że mogłem pomóc. Smiley
Jak będziesz w pobliżu, po przynieś piwo.  Grin
Nie ma sprawy wypijemy kilka puszek warki. A tak w zasadzie mogli by zrobic na tym forum, coś w stylu postaw piwo jak na innych forach. By to motywowało ile kto  udziela pomocy na forum Smiley

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: