Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: deszczownia  (Przeczytany 4210 razy)
Kruczyslaw
Stały użytkownik

« : Październik 20, 2004, 08:53:16 »

Co sądzicie o deszczowni... i czy daje to jakies napowietrznienie wody...?!

pozdrowienia z Sanoka Tongue
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #1 : Październik 20, 2004, 10:21:19 »

Mam deszczownie od niedawna i juz jestem z niej bardzo zadowolony. W połączeniu z filtrem wewnętrzynym to świetny zakup, powód ? wreszcie zniknął "sztorm" z akwa i wygodniej można posadzić rośliny. Ustawiona jest tak by nie "psikać" na wodę z góry tylko by lekko marszyczć jej powierzchnię - to całkowicie wyciszyło pracę filtra. jak wiadomo dla napowietrzania wody najważniejszy jest jej ruch i "marszczenie" na powierzchni - to właśnie osiąga się poprzez deszczownice , moje zdanie jest takie że teraz mam lepiej napowietrzoną wodę wodę w całej powierzchni akwarium.
Deszczownia owszem ma też kilka wad- czasem sie zatykają otwotki ale to nic w porównianiu z korzyścią - cisz i natlenienie.
Inna wada to jest to że łatwiej nam z wody ucieka CO2 podawany dla roślin ale to też nie jest takie straszne Wink
Dlatego ja zdecydowanie jestem za deszczownicą choć wiem że wielu ludzi uważa że to nie dobre "bo jak może być coś dobre jeśli nie ma bąbelków" Wink
Pozdrawiam

112,25
Kruczyslaw
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Październik 20, 2004, 10:51:37 »

ale jeśli strumyk wody spada na tafle wody  tafla też sie marszczy przy takim ustawieniu deszczowni jest mniejsze napowietrznianie ??  co do sztormu  w akwarium wlasnie z tego powodu kupilem deszczownie i zastanawiam sie czy to napowietrznia bo ja sobie to tłumaczyłem w taki lamerski sposobik ze spadajac woda lapie powietrze i udezajac o talfe  napowietrznia bo dosyc ta tafle marszczy teraz sei dowaiduje ze wystarczy pod powierzchnia :]  co do minusow dodałbym jeszcze ze  sama deszczownia troche przeszkadza w montowaniu sprzetu do naszego akwarium ale mysle ze to malo uciażliwe :] a co do pracy takie plumkanie wody mi sie podoba :]

pozdrowienia z Sanoka Tongue
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #3 : Październik 20, 2004, 14:46:23 »

To działa troszke odwrotnie Smiley jeśli marszczysz powierzchnie wody w akwa to natleniasz ją na całej jej powierzchni Smiley najważniejszy jest styk (powierzchnia) wody z powietrzem i jego ruch - daje napowietrzenia tak jak woatr w naturalnych warunkach Smiley
Więc po co ma hałasować ? Smiley ustawa tan niech marszczy a nie "chlapie" Smiley - w zupełności wystarczy Pozdrawiam

112,25
lidia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Grudzień 15, 2004, 18:57:03 »

Ja niestety nie miałam przyjemnej przygody z deszczownią. Mam eheim 2213 i założyłam deszczownicę. Efekt super, ale wyjechałam na 3 dni na narty. I odkleiła się 1 przyssawka. Efekt taki, że z 1 czy z 2 dziurek lała się woda po obudowie i szybie wprost na parkiet Sad. Mąż nie był szczęśliwy, poza tym do 2 w nocy( bo wróciliśmy wieczorem) trwała zabawa z akwa, podlągą, ścierkami i wiadrem. Teraz moja deszczownica przyklejona jest w pionie( małe szanse sciekania na podłogę).

sulika
emem18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Grudzień 15, 2004, 19:24:56 »

yyyy sory ale jak to w ogóle wygląda bo nie wiem o czym piszecie Huh może ktos jakis rysunek mi narysuje Smiley

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 15, 2004, 23:55:14 »

Cytat: emem18
...jak to w ogóle wygląda...

Kawałek rurki z otworami, z jednej strony doprowadzona woda z filtra z drugiej zaślepka.Moja wyglada np tak:

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: