Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: bimbrownia do zbiornika 450 l  (Przeczytany 2218 razy)
wieniu
Nowy
*

« : Luty 13, 2006, 22:27:58 »

witam serdecznie forumiczów , mam pytanie czy można zrobić bimbrownie do takiego dużego zbiornika i czy to nie wariactwo?
pozdrawiam
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 13, 2006, 23:41:23 »

Trochę bez sensu, zacier trzeba bedzie robić raz na tydzień i węglanówka musiała by być ok 5`n. Może wtedy by pociągła taki zbiornik, jednak dużo też zależy od skuteczności rozpuszczania Co2, strat i zapotrzebowania roślin.

385 l - dyskowce
wieniu
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 14, 2006, 17:33:13 »

mam zamiar wprowadzić wlot do filtra zewnętrznego , tam powinien się dobrze rozprowadzić, tylko nie wiem jaka duża butla na zacier
pozdrawiam
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 14, 2006, 17:47:25 »

Ja uzywałem bimbrowni z 2,5 l butelki do akwa 385 l (320 l netto), wydawało mi się że wszystko jest ok, ale nie było bynajmniej po tygodniu ilość wytwarzanego CO2 była zbyt mała do zachowania stabilnych parametrów. Musisz wziąść pod uwagę że w dużym zbiorniku jest większe zapotrzebowanie na CO2 i trzeba przyśpieszać reakcję (wiecej drożdży, wyższa temp.) a cukier w cenie, u mnie szło ponad 2 kg na m-c, to daje ok 6zł. Za 6 zł to mam 1,5kg CO2, które wystarcza przynajmniej na 5 m-cy.

385 l - dyskowce
wieniu
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 14, 2006, 18:38:50 »

to znaczy masz butlę i reduktor ?
pozdrawiam
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 14, 2006, 21:11:46 »

Tak, pełny komplet, tzn. butla wysokociśnieniowa 1,5 kg, reduktor Aqua Medic, zawór elektromagnetyczny Aqua Medic podłączony do komputera Lajon 112, dyfuzor JBL Vario+. Zestaw trochę z górnej półki ale to ze względu na obsadę. Oczywiście można kupić taniej i wcale nie gorzej.

385 l - dyskowce
wieniu
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 14, 2006, 21:18:44 »

jestem pełen podziwu a zarazem uznania  musisz to bardzo lubiec,
no niestety jest to kosztowne ja mam zbiornik 450 litrów trochę mam doświadczenia ale nigdy nie używałem co2 a teraz mam taki zamiar
pozdrawiam
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 14, 2006, 23:48:36 »

Wieniu, tak jak pisałem wcześniej to dla bezpieczeństwa palet, wole dmuchać na zimne, na ten zestaw trochę zbierałem i myślę że trochę jeszcze posłuży. Co do cen to do 230zł złożysz zestaw, butle można kupić poniżej 100zł - z legalizacją do 10 lat (bez bedzie taniej ale może być problem z napełnianiem), reduktor z zaworem precyzyjnym 60-75zł, elektrozawór od instalacji gazowej ok 40zł (ew. taniej), do tego zegar sterujacy mechaniczny 12zł, licznik bąbelków (ze strzykawki) i dyfuzor np  kostka drewna lipowega. W sumie po ok 2 latach zestaw zwraca się, nie ma ganiny z zacierami, za mało cukru,za dużo drożdż i na odwrót, masz prosty spsób dozowania - pełny luksus  Cheesy

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: