Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Aqua szut N-550 i N-750 - problemy  (Przeczytany 5980 razy)
123tomek
Nowy
*

« : Czerwiec 27, 2011, 12:09:42 »

Witam!
Mam akwarium 55L i od 10 miesięcy miałem filtr Aqua szut N-550 (ten nowszy z regulacja przepływu) z nakładaną gąbką. Pracował wyśmienicie i początkowo siła przepływu i napowietrzania była bez zmian nawet przez 3-4 tygodnie po czym po czyszczeniu gąbki filtr działał jak nowy. Obecnie notorycznie co 2-3 dni następuje "zatykanie się" pompy, jednak nie jest to wina zatkanej gąbki bo podczas płukani (oczywiście w wodzie z akwarium) praktycznie nie wychodzi z niej żaden osad (i testowałem 3 gąbki o różnej gramaturze). Pompa przestaje napowietrzać ale też i przepływ jest na poziomie 10% przepływu jaki powinien być normalnie. Czasami wystarczy delikatnie ściągnąć w dół gąbkę i pompa zaczyna działać ale zazwyczaj należy filtr położyć i po kilku sekundach następuje normalna praca. Wirnik, i cała reszta czysta, rurka doprowadzająca powietrze także. Problemem jest prawdopodobnie zapowietrzanie się pompy tylko co jest powodem?
Najgorsze jest to, że znajomy pożyczył mi na testy używaną pompę Aqua szut N-750 (samą pompę bez "rurek i gąbek) i po 2 dniach mam to samo.

PS. Czy na forum działa wyszukiwarka w ramach jednego wątku? Bo być może w wątku "JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!" ktoś miał podobny problem ale nie jestem w stanie przeczytać wszystkich 156 stron tego wątku
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 28, 2011, 07:23:53 »

Wirnik, i cała reszta czysta.
Cała reszta, czyli co?

Rozbierałeś głowice czy wizualnie oceniłeś stan wirnika?
Jeśli nie rozbierałeś głowicy to powinieneś to zrobić, taki objaw daje najczęściej zanieczyszczenie głowicy filtra.
Jeśli jednak to zrobiłeś i po wyczyszczenie wszystkiego w środku dalej masz takie objawy to istnieje możliwość, że coś źle złożyłeś.
Nawet niewielkie odkształcenie wirnika względem jego osi może powodować zakłócenia w pracy filtra lub zmniejszać jego przepływ.
Kiedyś w jakimś małym aquaszucie którego rozbierałem i składałem na szybko w baniaku z żółwiem, założyłem sobie wirnik odwrotnie, niby nic bo wirnik z dwóch stron taki sam ale przepływ wody miałem mniejszy o połowe.

Rozkręć wszystko, dokładnie wyczyść i złóż, jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby bez czynnika ludzkiego filtr zachowywał się w taki sposób.

mmb22
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 28, 2011, 09:17:02 »

Może głowica nie jest cała zanurzona w wodzie. Nie sądzę, że oba nagle popsuły się w ten sam sposób Wink

Czy jadąc swoim samochodem czujesz się jakbyś słyszał fińskich drwali siekanych przez ich własne piły łańcuchowe?
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 28, 2011, 09:49:11 »

Może głowica nie jest cała zanurzona w wodzie. Nie sądzę, że oba nagle popsuły się w ten sam sposób Wink
No i zapomnieliśmy o specyfikacji zbiornika.
Przede wszystkim o tym co tam pływa.

oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 28, 2011, 11:03:49 »

Z ciekawości spytam. Czy to co pływa w zbiorniku ma wpływ na awaryjność filtra ?  
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2011, 11:06:08 wysłane przez oloix » Zapisane
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 28, 2011, 11:17:02 »

Ja zapytam sie trochę z innej beczki (nie znam tej konstrukcji)i czy wirnik ma ośkę czy nie?.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 28, 2011, 11:33:39 »

Z ciekawości spytam. Czy to co pływa w zbiorniku ma wpływ na awaryjność filtra ?  
Na awaryjność - nie, na wydajność - owszem.
Jeśli dwa filtry zachowują się tak samo, istnieje szansa, że obsada dobrana jest fatalnie i filtr po prostu nie wyrabia.

Ja zapytam sie trochę z innej beczki (nie znam tej konstrukcji)i czy wirnik ma ośkę czy nie?.
Nie miałem w rękach od dawna tego filtra ale z tego co pamiętam, wirnik jest na osi.
Jeśli się myle, poprawcie mnie.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2011, 11:38:01 wysłane przez mrs » Zapisane

mmb22
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 28, 2011, 12:02:15 »

Tak.

Czy jadąc swoim samochodem czujesz się jakbyś słyszał fińskich drwali siekanych przez ich własne piły łańcuchowe?
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 28, 2011, 15:14:29 »

Skoro ma to trzeba sprawdzic gumki na końcach oraz czy nie jest zasyfiona, najlepiej rozebrac całośc wyczyścic i złożyc jeszcze raz. Filtry z ośką w wirniku powinny chodzic pod odpowiednim kątem i tylko pod takim chodzą poprawnie (do autora sprawdź czy nie wisi krzywo).

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
123tomek
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 29, 2011, 07:17:05 »

Wirnik to magnes nakładany na os wystająca z obudowy. Czyściłem sam wirnik + delikatnie pędzelkiem wnętrze gdzie się ten wirnik nakłada oraz "całą resztę" czyli plastiki (rurki i ten dinks do sterowania przepływem). Nie rozbierałem samej głowicy pompy bo nawet nie wiem czy można to rozebrać czy jest to nierozbieralne.
Co do obsady to na chwilę obecną jest niewielka, sporo mniejsza niż gdy zakładałem akwarium:
3 x Gupik
1 x Tęczanka
4 x Błyszczyk brylantowy
2 x Żałobniczka Tetra Czarna
3 x Kirysek Albinos
4 x Neon Innesa
1 x Platka
1 x Ampularia

Jak widać większość stadek mocno przetrzebiona. Baniak to 55L netto (tyle jest w nim samej wody).
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 29, 2011, 19:51:25 »

Nie rozbierałem samej głowicy pompy bo nawet nie wiem czy można to rozebrać czy jest to nierozbieralne.
Z tego co wiem, każdy filtr ma rozbieralną głowice.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: