Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Tarło welonów  (Przeczytany 5708 razy)
marko22
Nowy
*

« : Grudzień 30, 2010, 09:28:31 »

Witam.
Od niedługiego czasu mam trzy welony w swoim akwarium. W związku z tym mam pytanie. Czy welony mogą mieć tarło w zimie??
Z tego co czytałem znakiem rozpoznawczym jest wysypka koło skrzeli a dwa moje osobniki maja ową wysypkę.
Proszę o odpowiedź.                                   

Pozdrawiam marko22  Grin
oloix
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 30, 2010, 09:34:36 »

Jakie masz akwarium ?
ile litórw, parametry, chociaż podstawowe informacje ! 

Karasie do rozmnażania potrzebują spore akwa lub oczko wodne, w małym akwa nic z tego nie będzie, bo od razu zjadają swoją ikrę. Rybki do rozrodu muszą być dojrzałe (mają ok 10-15 cm długości). Aby doszło do tarła zwykle muszą przejść etap tzw. zimowego ochłodzenia, niektórzy akwaryści w tym celu przenoszą akwa do piwnicy.
 Na wiosnę lub latem na skrzelach samca występuje tzw. wysypka godowa, białe kropeczki. Do rozrodu należy wybrać 3 samicze i 1 samca. Po tarle należy odłowić ryby bo zjadają ikrę.
marko22
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 30, 2010, 09:57:19 »

Mam akwarium 30l, grzałka 50vat, filtr,pompka, brzęczek i oczywiście oświetlenie. Temperatura wody to 25 stopni. Welony są bardzo aktywne-objadają roślinki oraz czasami konkurują ze sobą.

Czy to wystarczy?
andrej
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Grudzień 30, 2010, 09:59:48 »

30l dla Welonów ? One potrzebują 4x więcej. 25* to za dużo, przecież one są zimnowodne.
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 30, 2010, 10:02:14 »

Mam akwarium 30l, grzałka 50vat, filtr,pompka, brzęczek i oczywiście oświetlenie. Temperatura wody to 25 stopni. Welony są bardzo aktywne-objadają roślinki oraz czasami konkurują ze sobą.

Czy to wystarczy?
Żeby ryby dość szybko padły? W zupełności wystarczy.

marko22
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 30, 2010, 14:20:11 »

mam je już 4 miesiące i  miewają się  bardzo dobrze.  Może umiem je hodować i tyle. Tongue
thunderdome
Bywalec

HARDCORE 4 LIFE!

« Odpowiedz #6 : Grudzień 30, 2010, 14:25:20 »

hahahaahahahahhahahahaha
Zabawne...

Może się nie będę wypowiadał bo mamy do czynienia z zaawansowanym hodowcą, więc się wstrzymam Smiley
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 30, 2010, 15:03:51 »

A ta wysypka to czasem nie jest objaw kulorzęska moze coś ci sie pomyliło  Shocked
30l to juz dolna granica by hodować rybki ale nie te które osiagają 20 cm długosci  Roll Eyes
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: