Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: sumik szklisty  (Przeczytany 2797 razy)
merritt
Stały użytkownik

« : Sierpień 23, 2004, 21:18:00 »

dostałem od mojego brata i jego żony sumiki szkliste. z tym, że oni nie znają się na rybkach i o nic nie pytali sprzedawcy. czytałem, że są stadne, żyją przy wylocie filtra bo lubią ruch wody, są delikatne i nie lubią zmian parametrów wody. czy ktoś wie coś więcej na temat hodowli tych ryb? chciałbym wiedzieć jak najwięcej.

pozdrawiam i z góry dziękuje!

64l. 2 bocje wspaniałe, 3 molly's, parka gurami złotych, parka ramirez, parka prętników karłowatych, zbrojnik niebiestki, 3 sumiki szkliste, 5 otosków, dwie ampularie
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 23, 2004, 21:29:32 »

http://www.akwafoto.aip.pl/baza.php?view3=gatunek&gat=00144

Poszukaj sobie na Google itp. Pozdrawiam.
merritt
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 23, 2004, 21:33:00 »

tak, czytałem to ale chciałbym coś więcej Cheesy
może jakieś praktyczne rady co do hodowli?

64l. 2 bocje wspaniałe, 3 molly's, parka gurami złotych, parka ramirez, parka prętników karłowatych, zbrojnik niebiestki, 3 sumiki szkliste, 5 otosków, dwie ampularie
merritt
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 23, 2004, 21:40:26 »

Indonezja.

Wielkość: do 10 cm.

Dymorfizm płciowy: Nieznany, podobno u samic czasami widać dojrzałe ziarna ikry.

Zachowanie: Łagodna, żywa, pływająca swobodnie stadna ryba o bardzo nietypowym ubarwienu. (Moja małżonka do dzisiaj mówi, że są straszne i wyglądają jak pozostałości po wigilijnej rybie). Stadko tych ryb lubi przebywać w strumieniu wody wydobywającej się z filtra. Lubi towarzystwo innych spokojnych ryb. W pełnym świetle kryje się wśród gęstych roślin w ciemnych częściach akwarium. Nie należy trzymać z nim ryb obskubujących płetwy.

Wychów młodych: Wg. literatury, dotychczas nie udało się go rozmnożyć w akwarium. Są znane doniesienia o zwiększeniu się liczebności stada hodowanych ryb. Ale rozród nie był w żaden sposób kontrolowany. Odbywał się zazwyczaj w miejscami gęsto zarośniętym akwarium ogólnym z małą obsadą innych ryb.

Woda: temperatura 24-30oC, twardość większa niż 8 DGH, pH 6,8 do 7,8, w kwaśnej i miękkiej wodzie łapią wszelkie infekcje.

Akwarium: Miejscami gęsto porośnięte roślinami, ale i z miejscem do pływania.

Pokarm: Drobny żywy i suchy, wysokiej jakości pokarm. Osobiście podaję w zimie pokarm mrożony i prawdę mówiąc rybki go jedzą bez entuzjazmu. Żerują o świcie i zmroku, podczas karmienia gaszę światło w akwarium z nimi symulując świt lub zmrok.

Uwaga: Rybki są wrażliwe na preparaty zawierające zieleń malachitową i błękit metylenowy. Dawki lecznicze dla innych ryb, zabijają sumiki. :-( Zreszta w przypadku tego gatunku należy zachować szczególną ostrożność przy stosowaniu jakiejkolwiek chemii.

to aby wątek stał się edukacyjny dla wszystkich. a wskazówki praktyczne nadal mile widziane.

atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Sierpień 23, 2004, 23:10:31 »

Od miesiąca mam 4 sumiki szkliste Smiley
Rzeczywiście bardzo lubią przebywać przy wylocie filtra...w ciągu dnia są mało widoczne...większość czasu spędzają wśród roślin.Ich aktywność widać dopiero po zgaszeniu światła...ścigają się, tańczą wokół siebie, wąsikami się zaczepiają..Smiley Jedzą bardzo malutko...właściwie to tylko drobinki, pyłek...zaraz po nakarmieniu widać żarełko w brzuszkach:)
Po miesiącu trudno więcej napisać, ale chyba czują się u mnie dobrze...Wink

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: