Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: skalary z paletkami  (Przeczytany 7310 razy)
dam154
Nowy
*

« : Kwiecień 26, 2008, 20:40:29 »

witam was czy  można trzymać paletki z skalarami bo obydwie te ryby mi sie podobają  Grin Good ! odrazu dziękuje
fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 26, 2008, 22:17:29 »

No mozna tylko czy skoro pytasz o takie zeczy to bedziesz w stanie hodowac paletki ?? Paletki pomijając fakt ze są bardzo drogie ( przynajmniej dla mnie ) To dla niedoswiadczonego akwarysty nie sa najlepszym wyborem . To są rybki bardzo wrazliwe i nawet jeden mały błąd moze je zabic . Skalary też są wrazliwe ale nie az tak jak paletki . A jakie ty wogóle masz akwarium ??

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 26, 2008, 22:58:17 »

witam was czy  można trzymać paletki z skalarami bo obydwie te ryby mi sie podobają  Grin Good ! odrazu dziękuje

Poczytaj trochę o tych gatunkach,bo wątpię żebyś dał sobie radę na początku z paletkami.Zacznij od ryb mniej wymagających,to zaoszczędzisz sporo kasy,istnień rybich i nerw.

Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 26, 2008, 23:52:17 »

A jakie masz akwa Cheesy

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 27, 2008, 09:18:40 »

Są dwie teorie co do trzymania paletek ze skalarami .
Pierwsza mówi że można trzymać ale wszystko zależy skąd masz skalary i paletki .Gdyż skalary przenoszą pasożyty na które chorują paletki .
Druga mówi że wszystkie ryby które mają żyć z paletkami muszą przejść kwarantanne jak i same paletki oczywiście więc jak widzisz jest to proces którego się nie da zrobić w ciągu miesiąca czy dwóch .
Druga i chyba najważniejsza sprawa paletki są dość wyczulone na parametry wody , słyną z tego że robią wielkie kupska i wiąże sie z tym no3 które nie może być za wysokie jak ich sposób żywienia też wpływa na poziom NO3 .
Tak na krótko będziesz potrzebował większego angażu w zbiornik pilnowania parametrów wody , podmiany itd ,jeśli chcesz mieć skalary i paletki to akwarium około 600 l wskazane w mniejsze lepiej się nie baw .
Jeśli chcesz mieć same paletki to zacznij od 200 l kup na początek z 10 małych paltek a później zostaw najładniejsze z 5 sztuk , ale z czasem akwarium będzie za małe i przy 200 l strasznie musisz dbać o parametry wody w większym zbiorniku było by Ci łatwiej ,
Nie wiem jak wielka jest Twoja wiedza ogólna akwarystyczna że chcesz paletki jeśli wiesz co wiesz to lepiej na początek lektura www.pkmd.pl a później decyzja .
Pozdrawiam
Turysta
dam154
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 27, 2008, 14:39:58 »

aha to narazie zostanę z tymi rybami co mam  Cheesy a akwarium ma 240l
fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 27, 2008, 21:07:00 »

W 240 to dwie pary paletek , te rybki jednak dość duze rosną . Ja bym w takim akwa nie mieszał paletek ze skalarami . W 500l mozna kombinowac

166 litrów -ogólne
3x zbrojnik niebieski
2x kirysek spiżowy
2x czarna tetra
6 rozbora klinowa
14x neon inessa
4x danio lamparcie
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 28, 2008, 09:14:23 »

W 240 to dwie pary paletek , te rybki jednak dość duze rosną . Ja bym w takim akwa nie mieszał paletek ze skalarami . W 500l mozna kombinowac
Fish proszę Cię nie opowiadaj głupot Paleta to ryba stadna więc od 5 możesz myśleć a nie o parkach .
a reszta tak jak pisałem wyżej .
Kolega odpuścił tematowi i postąpił słusznie.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: