Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Restart akwarium  (Przeczytany 1176 razy)
PeScE
Zainteresowany
**

3majcie się ciepło

« : Lipiec 17, 2007, 16:30:03 »

Witam, pod moją nieobecność moim akwarium maial opiekowac sie ojciec niestetu pod jega opieka zdechly mi rybki i roslinki prawie pogniły. Po powrocie do domu az zlapałam sie za głowe  Shocked Wylałam wode zrobiłam porządek z roslinkami teraz pytanie czy normalnie zanim wpuszcze rybki (okres 3 tyg) wode mam podnieniac czy wogóle jej nie ruczac i czekac na stabilizacje zbiornika. bede wdzieczna za wszelkie rady

Akwarium 25l, obsada:
- 3x neon innesa
- 2x gupik
paupuk2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Lipiec 17, 2007, 20:29:34 »

Przez okres 3 tygodni nie podmieniaj wody az do stabilizacji zbiornika podmiany robi sie wtedy gdy w akwa sa juz ryby. W tym okresie(stabilizacji) ma byc tylko wlaczona grzalka i filtr no i  oswietlenie 12 godz. dziennie
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 18, 2007, 07:26:17 »

To zależy. Jeśli nie odkażałaś (gotowałaś itp) żwirku i nie myłaś filtra pod bieżącą wodą to w akwarium powinno być jeszcze na tyle pożytecznych bakterii, ze szybko się rozmnożą. Szkoda, że wylałaś całą dojrzałą wodę, stabilizacja przebiegałaby znacznie szybciej  Sad

Myślę, ze w tym wypadku tydzień wystarczy.

Jeśli zaś wszystko było odkażane, gotowane itp to niestety akwarium musi dojrzeć ponownie przez jakieś 3-4 tygodnie. Wodę jednak proponowałabym wymieniać co tydzień ok 10-20% i skrócić okres naświetlania do 9-10 h ponieważ tak długie naświetlanie, brak żyjątek glonożernych i brak podmian mogą się przyczynić do powstania glonów.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: