bialy23lbj
Zainteresowany

|
 |
« : Kwiecień 15, 2011, 18:07:53 » |
|
Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem Proporczykowca z Kap Lopez (2 samce + 4 samice)... Mam pytanie odnośnie ich zachowania: mianowicie samice pływają już śmiało, ale samce chowają się po kątach i przy dnie w roślinach. Moja pierwsza myśl to stres związany ze zmianą otoczenia, do tego Ramirezy w roli młodych rodziców spełniają się jak najbardziej - dzielnie bronią narybku przed "armią" 20 Neonów Inessa, drugą parką Ramirez i Otoskami. Przy okazji dostaje się trochę Proporczykowcom. Jeśli to spowodowane tym co myślę to OK, ale czy mogą być inne przyczyny? Źródło rybek pewne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 15, 2011, 19:40:26 » |
|
Mam dokładnie to samo, chociaż posiadam inne odmiany proporów. Przeczytaj mój wątek. Link w stopce. W razie pytań, wal śmiało.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bialy23lbj
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 16, 2011, 13:50:38 » |
|
Przeczytałem - dzięki za odpowiedź... Ja nie mam obecnie żadnych roślin pływających (może to im przeszkadza?). Zobaczymy jak będą się zachowywać wkrótce. Będę śledził zmiany u Twoich podopiecznych i relacjonował te u moich. Jeszcze raz dzięki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
panchax
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 16, 2011, 16:39:27 » |
|
a moze panowie obrali sobie rewiry rozrodcze i czekaja na chetne panny???
|
|
|
|
|
|
Kris
|
|
|
bialy23lbj
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 16, 2011, 16:53:05 » |
|
Też tak nie do końca... Ale może i tak. Tyle że to mniej wygląda na pilnowanie rewirów, a bardziej na zestresowanie i ukrywanie się po kontach. 2 panie pływają już śmiało, 2 tak trochę w ukryciu ale też je widać, ale panowie wychodzą z ukrycia nieśmiało i tak jak pisał emperor w swoim wątku - jak zauważą mały mój ruch to już ich nie ma... Chociaż mała poprawa od wczoraj jest.
Po chwili przyszedł mi pomysł do głowy... Mianowicie: mam filtr wewnętrzny Fluvala U3 i dość sporo kręci wodą, więc pod powierzchnią jest dość szybko. Czy to może im przeszkadzać? Może lubią gdy nurt jest słabszy? Wyłączyłem też 2x18W i zostawiłem 24W też to wpłynęło na poprawę ich zachowania.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2011, 19:11:03 wysłane przez bialy23lbj »
|
|
|
|
|
bialy23lbj
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 18, 2011, 14:09:09 » |
|
Po kilku dniach sytuacja zaczyna się normować... Coraz częściej pływają sobie po całym akwa. Teraz znów miałem masakrę z glonami i dużo roślin poleciało bo nie dało się ich odratować. Więc muszę coś dosadzić żeby było gęściej - ale to jak będą wolne pieniążki na zakup roślin.
emperor - u Ciebie jak? Też już mniej płochliwe?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 18, 2011, 17:15:55 » |
|
Po całym baniaku to rybcie pływają od momentu wpuszczenia. Nie było problemów z aklimatyzacją. Problem jednak istnieje od pierwszego dnia do dzisiaj-najmniejszy ruch w pobliżu zbiornika skutkuje natychmiastową ucieczką w zarośla. Jak już wcześniej pisałem nie wiem co może być przyczyną. Widocznie tak już chyba musi być. Przyzwyczaiłem się i ryby obserwuję z kanapy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bialy23lbj
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 18, 2011, 21:17:57 » |
|
Rozumiem... Może jeszcze się oswoją...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
panchax
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 18, 2011, 22:43:22 » |
|
kap lopezy to z reguly malo plochliwe ryby - daj im troche czasu a beda podplywac do szyby jak poczuja zarelko. co innego 2pregie - u mnie tez sa niesmiale. no i raczej preferuja spokojna wode wiec i to pomoze by staly sie aktywniejsze. Przyciemnione swiatlo - jak najbardziej - najlepiej poprzez plywajace rosliny.
Emperor, przydalo by sie towarzycho dla twoich , masz juz te rivulusy? ja jeszcze nie. Myslales nad szczupienczykiem karlowatym lub diapteronami??, karlowate juz mam, mam jeszcze wachlarki brazylijskie - swietne rybcie - juz sie tra:)
|
|
|
|
|
|
Kris
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 19, 2011, 19:02:08 » |
|
Emperor, przydalo by sie towarzycho dla twoich , masz juz te rivulusy? ja jeszcze nie. Myslales nad szczupienczykiem karlowatym lub diapteronami??, karlowate juz mam, mam jeszcze wachlarki brazylijskie - swietne rybcie - juz sie tra:)
Jak napiszesz gdzie mogę dostać rivulusy to będę pierwszy w kolejce. Nigdzie nie mogę znaleźć, a wierz mi szukałem w wielu miejscach. Powiem szczerze, nie chciałbym nic innego ładować do baniaka. Sadzisz, że jeżeli pojawiliby się inni współmieszkańcy to moje propory nie byłby tak płochliwe?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2011, 19:03:56 wysłane przez emperor »
|
|
|
|
|
panchax
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 19, 2011, 22:48:21 » |
|
inni wspolmieszkancy oczywiscie odpowiednio dobrani jak w.w. powinni sprawic ze 2-pregie beda odwazniejsze i smielsze. ja mam okolo 50-60 na jakies 2,5-3,5 cm podrostkow w 1 akwa i jest oki - nawet pukanie w szybe je zbytnio nie przeraza. dobrze byloby zwiekszyc obsade - poczuja sie pewniej ps. mam w planach wyjazd na Czechy po jakies konkretne gatunki - jak beda rivulusy to bede mial cie na uwadze...
|
|
|
|
|
|
Kris
|
|
|
bialy23lbj
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 19, 2011, 23:24:53 » |
|
A odnośnie mojej obsady do Kap Lopez... ? Mam jeszcze 7 Otosków, 20 Inessek, 2 Ramirezy... Akwa 112 litrów
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 20, 2011, 21:06:02 » |
|
ps. mam w planach wyjazd na Czechy po jakies konkretne gatunki - jak beda rivulusy to bede mial cie na uwadze...
Będę dozgonnie wdzięczny:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
panchax
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 20, 2011, 22:42:51 » |
|
A odnośnie mojej obsady do Kap Lopez... ? Mam jeszcze 7 Otosków, 20 Inessek, 2 Ramirezy... Akwa 112 litrów
ja jako fan karpiencow dorzucilbym proporka striatum,  , 2-pregie(Emperor)  , i moze szczupienczyka dagetta
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 20, 2011, 22:49:08 wysłane przez panchax »
|
|
Kris
|
|
|
bialy23lbj
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 21, 2011, 09:17:53 » |
|
Podoba mi się ten Szczupienczyk Dagetta... Muszę o nim poczytać. W moim akwa ile mógłbym trzymać i w jakich proporcjach? Dodam że Neonki będą się wyprowadzać niedługo, a w zamian inna mniejsza ławicowa lub kilka innych gatunków.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|