znalzłem fajną strnke o wielopłetwcach:
http://www.thetropicaltank.co.uk/keeping_polypterus.htmpisze ze:For some of the smaller species, a tank with a base 48 x 15 (120 x 38cm) should be suitable.
tyle mam, z lekka nawiązką, więc po co od razu krzyki że męcze(moze mam ciut wiec niz 80l, palnołem tak na oko)... u mnie on juz jest dorosły, mam go rok, przestał rosnąć(20-22cm).
Swoją drogą pani w zoologu poleciała ze mna w kulki bo jak kupowałem to pytalem sie jak duzy rosnie...15cm góra, usłyszałem,a jeszcze się pyatałem "zna się pani czy strzela" to się wielce oburzyła hehe ze podwazam jej kompetencje(sklep duży "markowy")
Azazella(wielopłetwca ale go tak nazwałem

)) zostawie, drugiego dokupie sobie jak założe wieksze akwarium... czyli gdzieś pod koniec roku...
Polecam tę rybke bo jest niesamowita! Nie tyle nawet w wyglądzie ale w samych bechawiorze. Sprawia wrażenie (moim zdaniem jest) niesamowicie inteligentnej, jak na rybę... No i to że jest żywą skamielina... wydaje się jakby miała ochote wyjsć na ląd a jej płetwy lada chwila przeistoczą się w odnóża... jest wyraźnie formą pośrednia, niedaleko jej do pierwszych płazów, nawet tlenem atmosferycznym potrafią oddychać!