Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: pielęgniczka Ramireza  (Przeczytany 3741 razy)
latarnik
Zainteresowany
**

« : Styczeń 14, 2008, 03:13:21 »

Czy pielęgniczke Ramireza można trzymać w 40 l? Jedni piszą, że przynajmniej 100
http://www.mojeakwarium.pl/Asp/Rybki/ramireza.asp
inni, że 40
http://www.akwa.aip.pl/pieramir.html
http://info.biotopy.pl/artyku%C5%82y/Piel%C4%99gniczka_Ramireza
http://pl.wikipedia.org/wiki/Piel%C4%99gniczka_Ramireza
Więc moża w 40litrach?
Anfield
T29
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 14, 2008, 03:43:55 »

100l min. na ramireza.. moim zdaniem to przesada, oczywiście, że im więcej tym lepiej ale.. IMHO dla parki ramirez akwa 60l wystarczy  Smiley  nadal jest to więcej niż 40l więc ja na Twoim miejscu bym odpuścił albo wymienił akwa  Smiley

sam chcę umieścić parkę tych pielęgniczek w ok. 60l akwa i właśnie przechodzi ono stabilizację  Cheesy
mam nadzieję, że uda mi się zapewnić w takim akwa stabilne warunki bo jest to wybredna rybka, także zastanów się czy chcesz ją chodować bo (póki co tylko czytałem  Wink) nie jest to takie łatwe  Cool

T29 Cheesy
Pozdrawiam
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 14, 2008, 07:55:11 »

W 40 litrowym akwarium można trzymać ramirezki ale tylko jedną parkę. Ponieważ są to rybki dość wrażliwe na jakość wody należy bardzo pilnować i stale badać jakość wody - a wiadomo - im mniejszy zbiornik tym trudniej utrzymać parametry wody na stałym poziomie.

seba75
Gość
« Odpowiedz #3 : Styczeń 14, 2008, 08:42:56 »

40 L malutko, niektorzy podaja zbiorniki dla rybek co do dlugosci ( dobre to jest w przypadku ryb ktore lubia szybko plywac ) bo wiadomo lityraz nieodzwierciedla wszystkiego  Wink Dla Ramirez 60 cm akwa to takie minimum, jak bardzo chcesz je hodowac lepiej zwieksz zbiornik- pozdro.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #4 : Styczeń 14, 2008, 09:30:54 »

Jedno dobrana parę tak i mimo woli musi być tak urządzony zbiornik aby by ły liczne kryjówki
nawet przy dobrze urządzonym zbiorniku można i dwie pary i nic więcej ale lepiej nie praktykuj tego
głownie chodzi o to że jak sie pokłócą będą sie lać a uciec nie bardzo będzie gdzie ukryć poza tym przy tarle będzie gorąco
Tigerek
Zainteresowany
**

Jedne z najsłodszych na świecie ...

« Odpowiedz #5 : Styczeń 14, 2008, 18:38:44 »

A wie ktoś może jak wygląda tarło?
Bo mam parkę ale one się na siebie stroszą czy to źle?
z góry thx za odp.

Tyle pytań a tak mało czasu ...
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 14, 2008, 18:52:21 »

Tarło i przygotowanie do niego wygląda tak jak u innych pielęgnic. Mocniejsze wybarwianie się.,Stroszenie płetw,  zaloty, odpędzanie innych ryb swojego i innych gatunków. Wystające pokładełka itp.Potem para wybiera sobie miejsce do złożenia ikry i oczyszcza je a potem na zmiane składanie i zapładnianie. Wygląda fajnie. Swoją drogą ramirezy może i ładne są ale i  głupie napewno Cheesy...Mam w swoim baniaku naprawde piękne sztuki. Duże i pięknie wybarwione, ale inteligencji  nie widać:D...Już od jakiegoś czasu postanowiły składać ikrę na żwirku Wściekły . Co je do tego skłania?? może głupota?? Chyba tak, bo i ile np. Sturisomy festivum wybierają sobie u mnie na tarło miejsce największego prądu wody, jak mniemam po to żeby prąd oczyszczał  i natleniał jajeczka . O tyle jak wytłumaczyć składanie ikry na żwirze na którym wiadomo za czysto nie jest.
pozdr
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2008, 18:57:05 wysłane przez sircula » Zapisane

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
latarnik
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 14, 2008, 20:30:38 »

Dziękuje za odpowiedzi Cheesy Dwóch parek na pewno nie wezmę, a nad jedną się jeszcze zastanowie.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 15, 2008, 08:28:56 »

Ramirezy składają ikrę na płaskich przedmiotach lub dużych liściach. U mnie złożyły ikrę na liściu żabienicy celot mimo że kilka centymetrów dalej leży piękny płaski łupek. Zdzwiwiony jestem bardzo, że
Już od jakiegoś czasu postanowiły składać ikrę na żwirku Wściekły . Co je do tego skłania??
ale cóż ryba swoje zdanie widocznie też ma  Wink Grin

sircula
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Styczeń 15, 2008, 09:07:14 »

Wierz mi , że też jestem bardzo zdziwiony...Wcześniej miałem też ramirezki i tamta para składała ikrę w lepszych miejscach i nawet w tarliskowym sterylnym z małym korzeniem wybierała zgodnie z moimi sugestiami:D właśnie ten korzeń co owocowało narybkiem. Ta para jakoś nie słucha się mnie zbytnio hehe. Ma za sobą już około 10 tareł i postępu nie widać.Na początku jeszcze były to różne miejsca, a teraz od jakiegoś czasu tylko żwirek:(.
pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #10 : Styczeń 15, 2008, 23:00:45 »

Moja parka Ramirezek składa ikrę na liściach żabienicy a raz - jak jeszcze miałam dwie parki- druga złożyła na korzeniu.
Ale kiryski nie dają najmniejszych szans na przeżycie. Cóż parka to dwie sztuki a kirysków mam ponad 10.

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 16, 2008, 07:38:39 »

Pod tym względem kirysy to generalnie problem. Kiedy moje ramirezy i kakadu poraz pierwszy w akwa złożyły ikrę i pojawiły sie larwy, o wyżarcie wszystkiego posądzałem neonki (strasznie byłem na nie wkurzony Wściekły) ale doczytałem później, że skoro larwy leżą sobie na podłożu (żwirku) stają się łatwym kąskiem dla kirysów. I teraz jestem wkurzony na kirysy  Wink. Tak więc jeśli zależy mi na rozmnożeniu wspomnianych rybek przenoszę przedmiot z ikrą do drugiego zbiorniczka.

sarcia
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Styczeń 16, 2008, 13:58:36 »

Ja trzymałam parkę pielęgniczek w 45l. akwarium i wydaje mi się ,że nie było im żle.Bardzo często składały ikrę i dożyły sędziwej starości 3 lata.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #13 : Styczeń 16, 2008, 14:00:43 »

to krótko żyły Smiley) więc nie miały se dobrze
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Styczeń 16, 2008, 14:04:57 »

to krótko żyły Smiley) więc nie miały se dobrze

Ramirezy dożywają do maks 3 lat. Niektóre źródła podają, że do dwóch.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: