Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: kiryśnik czarnoplamy...  (Przeczytany 1859 razy)
trzmielu91
Nowy
*

« : Sierpień 16, 2006, 08:42:55 »

Drodzy akwaryści. Jestem nowy na forum i kilka dni temu założyłem sobie moje pierwsze akwarium. Tak sie złożyło że dostałem Suma (kiryśnik czarnolamy). Mam akwarium ok 40l. Miałem zamiar dokupić troche małych rybek jak gupiki czy neonki ,ale gdy poczytałem to forum okazało sie ze w kilku przypadkach zjadały one mniejsze ryby! Co robić jakie ryby kupić żeby nie przeszkadzały kiryśnikowi? Albo może oddać komuś kiryśnika? Pomóżcie!      Ps: czy  u kiryśników to normalne że prawie cały dzień leżą w jednym miejscu?
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #1 : Sierpień 16, 2006, 08:45:43 »

raczej pozbądź się kiryśnika on rosnie ogromny nawed do 20 cm. Stanowczo za małe akwarium. Polecam duzo czytać książek i tu na forum czytaj ile dasz rady. Tu jest wiele wiadomosci które może nie teraz ale napewno ci się przydadza.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 16, 2006, 10:38:43 »

Kiryśnik to bardzo sympatyczna i towarzyska ryba, ale na pewno nie do akwarium 40 litrów !
Wg. mnie min. to 100l.

Nie jest ona jakimś wielkim drapieżnikiem, ale całkiem małe rybki może zjeść.

Jeśli siedzi ciągle w miejscu to może jest w stresie, ale ogólnie to bardziej ruchliwa jest wieczorem.
Uwaga! Świetnie wyskakuje z akwarium Smiley

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #3 : Sierpień 16, 2006, 13:23:52 »

jest to jedna z najlagodniejszych ryb jakie mozna znalezc mimo swojej wielkosci !!! ale na pewno musisz go oddac bo to akwa jest za malenkie jak dla niego !!!

8317910

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: