Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Karmienie Skalarów  (Przeczytany 3385 razy)
Daniel00
Nowy
*

Nie wszyscy forumowicze to AKWARYŚCI :)

« : Listopad 14, 2009, 16:57:46 »

Witam,
Mam pytanie do osób które miały do czynienia ze Skalarami ( Manacapuru i Peru). Co wg. waszego dosiadczenia najlepiej podawac skalarom oprócz ochotki? Jakie sa przykłady pokarmów suchych oraz innym mrożonek ?
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 14, 2009, 17:16:47 »

Wodzień,.ochotka,artremia,dafnia,komary.Z suchych karmię płatkami(kilka rodzajów),granulkami i spiruliną.Ogólnie wszystko im smakuje,nie są wybredne Smiley

pawel_szp
GG 8287452
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Grudzień 07, 2009, 20:49:39 »

W jednej książce mam, że zeżrą wszystko Grin

Inna mówi: rureczki, wazonkowce, rozwiletki, oczliki, dżdżownice, larwy komarów.Nie należy przekarmiac ryb, które wtedy łatwo zapadają na chroby pokarmowe"

2x Pielęgniczka Ramireza -samice....
12x Neon Innesa
2x Pangio Oblonga <- potocznie znany piskorkiem Cheesy
8x Żałobniczka/Tetra czarna

AMPULARIE!!!!! WYDAM JAK NAJWIĘCEJ!!

Flora:
Echinodorus D'vall
Rogatek
Anubias nano
destruction
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 16, 2009, 17:02:05 »

Witam sam osobiscie nie posiadam skalarów za mały litraz,ale znajomy posiada i 6 sztuk w akwrium i przepadaj one za smakołykiem takim jak serce wolowe.Znajomy ma je zamrożone sciera je na tarce odkłada na dosłownie minutke wszystko starte wtedy sie romraża i wsypuje do koszyczka (takiego gdzie wkłada sie żywy pokarm tylko powiekszył troche dziurki zeby swobodnie rybcie mogły sobie zjadać) w momencie kiedy zaladuje tym koszyczki  w aqw toczy sie istna wojna wszystkie ryby sumy,molinezje,skalary zbrojniki ,,bija,, sie o to kto stanie pierwszy stanie przy koszyczku a zawsze karmi je nraz w dwóch rogach aqwa
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #4 : Grudzień 16, 2009, 18:56:12 »

Ja karmię rozmaitymi płatkami i sercami wołowymi. Jako urozmaicenie diety dobry jest narybek (np. gupili lub mieczyki). Żywych i mrożonych owadów i larw nie podaję z obawy przed chorobami. Przy takiej diecie jak napisałem skalary rosną świetnie, są dobrze wybarwione i nie chorują.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2009, 18:58:42 wysłane przez rodia » Zapisane
Aqwa_Lola
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 16, 2009, 20:06:44 »

Według mnie najlepiej karmić pokarmami w płatkach a raz na 10 dni urozmaicać sercem wołowym lub larwami ochotki - możesz je zakupić w sklepie zoologicznym lub akwarystycznym Smiley
 Grin

Ktoś kiedyś powiedział że muzyka uczy życia ale to nieprawda bo ona jest moim życiem... -tak samo jak akwarystyka- :*
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: