Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: glonojad  (Przeczytany 4059 razy)
Łukasz1997
Nowy
*

« : Marzec 02, 2011, 10:01:57 »

mam pytanie czy jest jakas odmiana glonojada o akwarium 54l
zaczepny
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Marzec 02, 2011, 13:14:23 »

No raczej nie ma odmian ,które się przelicza na litry.Ale w każdym akwa mile widziany jest glonojad.Może do tej pory za nim urośnie to wciągnie Cię akwarystyka i kupisz większe akwa,a jak nie to oddasz go znajomemu akwarzyście lub do sklepu.
Sirius
Zainteresowany
**

Akwarystyka i Bonsai

« Odpowiedz #2 : Marzec 02, 2011, 13:27:47 »

Ale w każdym akwa mile widziany jest glonojad.
W pierwszej kolejności należy doprecyzować pojęcie "glonojad". Jeśli mamy na myśli zbrojnika niebieskiego, to ryba ta nie jest mile widziana w każdym akwarium. Już na "dzień dobry" odpadają zbiorniki mniejsze niż 100l. A jak ktoś ma holendra to zbrojnika raczej też nie wpuszcza ze względu na możliwą dewastację aranżacji roślinnej.
"Glonojad" to także mały otosek, który może pływać w małych akwariach (tu nie przesadzać za bardzo z interpretacją słowa "mały") a także i w dużych. I jest tak samo (jeśli nie bardziej) pożyteczny jak zbrojnik niebieski.
Tak więc do małych akwariów zdecydowanie glonojad-otosek.

Akwarystyka jest jak bonsai - wymaga czasu i cierpliwości
mAksi~`
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 13, 2011, 14:20:45 »

Hmm ja mam dwa zbrojniki niebieskie w akwarium 63l są zdrowe jest im dobrze,regularnie się trą myślę że to kwestia doboru odpowiedniej ilości kryjówek i parametrów wody.Tylko że jeśli chodzi o mnie to kiedy będą miały więcej niż 7,8cm wymieniam je na mniejsze.Chociaż myślę że zanim Ci urosną to tak się wciągniesz w akwarystykę że będziesz myślał o większym akwarium.
Pozdrawiam Smiley
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Lipiec 02, 2011, 21:41:01 »

Łukasz,

Bardzo fajnie, że pytasz o "glonojada", ponieważ zakup takiego jest częstym błędem popełnianym przez początkujących akwarystów.
W sklepach najczęściej możesz kupić zbrojnika niebieskiego (wymaga b. dużego akwarium, dorasta do około 20cm) i otoski (mniejsze akwarium, nawet takie 54l moim zdaniem byłoby OK, ale są to rybki b. wrażliwe na związki azotu w wodzie i dlatego nie polecane dla początkujących akwarsytów)
Dlaczego potrzebujesz glonojada? Wbrew pozorom ww. ryby nie wcinają glonów dzień i noc i raczej nie pomogą Ci zapobieganiu zaglonieniu akwarium:) Jeśli akwarium dojrzeje, będzie stabilne i będzie w nim sporo roślin, powinno być w miare ok i bez glonojadów:)

Pozdrawiam!

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: