Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Czym karmić??  (Przeczytany 9971 razy)
Pencala
Stały użytkownik

« : Styczeń 23, 2004, 11:17:54 »

Jakie pokarmy są najlepsze dla ryb:
-Prętniki Karłowate;
-Neony Innesa;
-Danio Pręgowane;
-Molinezje "Black Molly"

Teraz używam Ichtio-vit firmy Tropical, ale chciałbym jakoś urozmaićić pokarm. Z góry dzięki za rady.

Lubię kiryski Cheesy
Pozdrawiam.
darq
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 23, 2004, 12:29:31 »

Od czasu do czasu, pokarm żywy np. wodzeń, lub ochotka, będą szybciej rosły, (tylko nie częściej, niż raz w tygodniu, bo mogą nie chcieć później jeść płatków!), poza tym ja proponuje np. Tetra Rubin i bio vit (szczególnie dla molinezji) jako uzupełnienie.
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 23, 2004, 12:50:30 »

Od czasu do czasu, pokarm żywy np. wodzeń, lub ochotka, będą szybciej rosły, (tylko nie częściej, niż raz w tygodniu, bo mogą nie chcieć później jeść płatków!),

Odwrotnie!
Co to platki? sztuczny pokarm! Czy statystyczna ryba znajdzie sobie w środowisku naturalnym płatki?
Mrożonki typu ochotka (nie dużo ciążkostrawna) wodzień larwa czarnego komara dafnia artemia cyklop (mały ale lubiany)
Od czasu do czasu płatki i (lub) granulat.
Ryby na takiej diecie sa zdrowsze ładniejsze i szybciej rosną.

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Pencala
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 23, 2004, 13:25:24 »

A w jakiej postaci ma być ten "żywy" pokarm mrożony czy jakiś inny??? Jak go stosować?Huh

Lubię kiryski Cheesy
Pozdrawiam.
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 23, 2004, 16:51:12 »

Żywy pokarm jest w postaci... żywej Smiley, ja wodzienie dostaję w woreczkach (ok 50ml) a ochotka łazi w wysciólce w plastikowym pudełeczku (bez problemu można ją dostać żywą w sklepach wędkarskich ale robaczki takie są większe niż mrożone w zoologicznych), gdy zima odejdzie będzie dostępna żywa rozwielitka.
Mrożona ochotka w zoologicznym jest w postaci kostek (ok 8 cm3), kostek w opakowaniu jest okolo 10szt, kosztuje to 2,8zł (tyle samo pudełko żywej w wędkarskim ale mrożonej jest znaaacznie więcej).
A z karmieniem? 50ml wodzienia starcza mi na 2-3 karmienia (23 rybki kąsoczowate i brzanki) a ochotka czasem nawet na 2 tygodnie.
Wrzucasz tego i tego tyle ile uznasz, po karmieniu  poobserwuj rybki czy sie nie przejadły Smiley.
Trzeba tez powiedzieć że pokarm żywy niesie z sobą ryzyko przywleczenia chorób Sad, pokarm mrożony jest jednak znacznie bezpieczniejszy.
p.s. są jeszcze oczliki, solce i pewnie coś tam jeszcze ale tego nie opiszę bo nie kupowałem.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Pencala
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Styczeń 23, 2004, 20:18:02 »

to co mrożony pokarm mogę kupić ?? I rybki będą to jeść??

Lubię kiryski Cheesy
Pozdrawiam.
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 23, 2004, 21:19:06 »

Taak, śmiało  Cheesy

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Styczeń 23, 2004, 21:39:32 »

Czasem można dać troszkę żółtka z ugotowanego jajka. Moje rybcie za tym przepadają Smiley

zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
Pencala
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 24, 2004, 17:16:18 »

A mrożony pokarm jakoś rozmrażać??

Lubię kiryski Cheesy
Pozdrawiam.
Eraw
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 24, 2004, 17:46:15 »

Ja daję mrożonego solowca i za tym przepadają. Nie rozmrażam tylko wrzucam po pół kostki albo całą do wody i po chwili sama się rozmraża. Ale może inni rozmrażają? Nie wiem, może to lepiej dla rybek.
Pencala
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Styczeń 24, 2004, 19:42:18 »

wrzuciłem pierwszą kostkę zamrożoną. Rybki zjadły w ciągu 3 min
ale na następny raz będe dawać tylko pół kostki

Lubię kiryski Cheesy
Pozdrawiam.
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 25, 2004, 15:16:05 »

Mrożonych ochotek i solowców chyba nikt nie rozmraża, nie ma sensu, same sie szybko rozmrażają. Rozmrozić można posiekane mięso jeśli ktos takim karmi i trzyma to w zamrażalniku, bo miesko dłużej sie rozmraża niż te wodniste zwierzątka i mozna rybke przeziębić.

Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Styczeń 25, 2004, 16:18:41 »

jak sie rozmrozi to cholernie to śmierdzi a na Danio to polecam np jak chcesz rozmnożyć je to przez tydzień dawać ochoteke a potem normalny pokarm zreszta poczytasz o tym w innym dziale:) ja daje swoim rybom rano dafnie z płatkami tropicala a wieczorem pół kostki mrożonej ochotki. Ryby to wcinająi proszą o jeszcze Tongue:P:P Tongue   :lol:

Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #13 : Styczeń 25, 2004, 20:39:30 »

ochotke (zwłaszcza!!!!!!) i wodzienia przed podaniem rybom zawsze rozmrażam i płuczę. Oprócz robali jest tam mnóstwo różnego rodzaju syfu ,który w innym przypadku trafiałby do akwa.

Pencala
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Styczeń 25, 2004, 20:46:09 »

Ja daję na razie dafnię to cyba rozwielitka

Lubię kiryski Cheesy
Pozdrawiam.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: