Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: cichla oceallaris  (Przeczytany 11320 razy)
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #30 : Lipiec 08, 2010, 08:56:47 »

na takiej podstawie, że "zdechła mi rybka, to teraz się wyżyję" Smiley
Moje ryby czują się doskonale Smiley I czekają w swoim M70 na przyjazd 375litrowego cudeńka.
Będzie instalowane na początku września Smiley więc już niedaleko.

I wiesz co aresik? Ja bym nawet małej cichli do 1,5m baniaka nie kupił...

I consider myself as a one fish wolf pack
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #31 : Lipiec 08, 2010, 14:08:25 »

napisałem tak bo bloniu mi tak napisał. skąd wiesz że nie  mam na myśli kupna 600 czy 700 l zbiornika?  Zdechła bo się udusiła drugą rybą . Trudno może było jej tak pisane. Tak więc była cichla i nie ma cichli.

do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #32 : Lipiec 08, 2010, 14:16:33 »

napisałem tak bo bloniu mi tak napisał. skąd wiesz że nie  mam na myśli kupna 600 czy 700 l zbiornika? 
I co da Ci ten 600l zbiornik?
Dla cichli to za mało.

waldemark35
Nowy
*

« Odpowiedz #33 : Lipiec 08, 2010, 14:51:07 »

i bardzo dobrze że rybcia padła, przynajmniej nie musiała się długo męczyć. jak można miec rybę i nie wiedzieć czym ją karmić, to paranoja. krew mi się gorowała jak to czytałem, totalna amatorka i brak odpowiedzialności.
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #34 : Lipiec 08, 2010, 15:00:27 »

ja nie rozumiem po co ty jeszcze tu takie rzeczy piszesz??
Żeby nas drażnić?? to mija się z celem ponieważ tracą na tym żywe i trzymane przez ciebie stworzenia...
Nie potrafisz zrozumieć że "ja che",  to nie jest w tym hobby najważniejsze ??
Najważniejsze jest dobro tych stworzeń bo to my jesteśmy za nie odpowiedzialni...
No i co?? Po cichli kupisz sobie murene i napiszesz trzymam sobie w 112l murene i ma 40 cm i ja tak chce??
po co ci to

bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #35 : Lipiec 08, 2010, 17:43:09 »

Ehhh, ja nie jestem fanatykiem "masz za małe akwarium", ale ta ryba się ewidentnie nie nadaje do akwariów. Już bardziej nadaje się arowana.
Niestety nie wszystko z amazonki da się trzymać. Ale jest bogactwo gatunków można znaleźć coś dla siebie, cichla jest atrakcyjna, bo jest super ubarwiona, do tego charakterna, drapieżna i agresywna.
Niestety nie jest dla zwykłych śmiertelników.
A małolaty mają tendencję do pisania, zaraz sobie kupię n litrów.
Żeby tylko dać im spokój. A tu trafiają na nas - zapaleńców - i się nie dowiedzą... Wink

I consider myself as a one fish wolf pack
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #36 : Lipiec 08, 2010, 17:43:39 »

No i co?? Po cichli kupisz sobie murene??
Stawiam na arowane, może nawet dwie Smiley

po co ci to
Bo to dzieciak jest.
Wystarczy poczytać inne tematy szanownego pana Aresika.

waldemark35
Nowy
*

« Odpowiedz #37 : Lipiec 08, 2010, 19:06:46 »

moja propozycja jest taka- na przyszlość trzeba ignorowac tego typu wątki, chociaż nie, są przecież młodzi ludzie którzy potrzebują porad od bardziej doświadczonych i nie można ich zniechęcać do tego pięknego hobby. Sam 30 lat temu z pasją siedziałem nad pierwszym baniakiem z pismem akwarium w dłoni marzyłem o wielkich rybach i zbiornikach. dziś mam to co wtedy chciałem, prawdziwa pasja nie ginie, ale się rozwija. faktycznie czasem się złoszcze gdy musze nosic tyle wody, ale potem widok ikry potem narybku wszystko wynagradza. to żywy świat jedyne co powinnismy robić to zapewnić naszym podopiecznym jak najmniej cierpiena, nie skazujmy ich na wegetacje,
rybiastyogon
Gość
« Odpowiedz #38 : Lipiec 08, 2010, 20:18:50 »

Panowie, spokojnie,

Temat powinien być o nazwie: cichla ocellaris chyba że jest inna taka ryba Wink

Zbiornik powinien być raczej duży o wyższej pojemności niż 1000 litrów na cztery rybki, temp. 24 - 27  odczyn pH: 6,0 - 8,0 woda od miękkiej do twardej. Doradta aż do 74 cm długości Shocked

Pozdrawiam serdecznie, rybiastyogon

Edit: Przepraszam, trochę się pomyliłem.   Undecided

« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2010, 08:32:26 wysłane przez rybiastyogon » Zapisane
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #39 : Lipiec 08, 2010, 20:23:08 »

Panowie, spokojnie,

Temat powinien być o nazwie: cichla ocellaris chyba że jest inna taka ryba Wink

Zbiornik powinien być raczej duży o wyższej pojemności niż 1000 litrów na cztery rybki, temp. 24 - 27  odczyn pH: 6,0 - 7,8 woda od miękkiej do twardej. Doradta aż do 87 cm długości Shocked

Pozdrawiam serdecznie, rybiastyogon

Ale co to ma do tego tematu??
do 87 cm mówisz?? Kurcze dokładne opisy na googlach znalazłeś...
Masz racje w temacie jest błąd ale nie wpływa to jakoś zbytnio na treść tego co można znaleść w środku
i powiedz mi jeszcze, dlaczego akurat 4 ryby??

dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #40 : Lipiec 09, 2010, 20:13:06 »

bo jak widzę tylko umiecie szczekać ... brakuje wam jaj...

jakiś czas tu nie zaglądałem ale widzę, że ktoś z lekka przegina no i nie sposób na to nie zareagować...

proponuje nie prowokować i nie obrażać

no i:

powalczyłbym z wami intelektualnie. Kiss a tak apropo chodujcie sobie dalej gupiki i glonojady. h e he

co do tej intelektualnej walki to sądząc po Twych elokwentnych wypowiedziach wolę tego nie oglądać w Twoim wydaniu - nie piszemy "apropo" tylko "a propos" i nie "chodujcie" tylko "hodujcie"
pozdrawiam szanownego poliglotę,

wracając do tematu wątku to zdaje się zbędne dalsze komentowanie bo przedmówcy wyraźnie nakreślili sprawę
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2010, 20:18:38 wysłane przez dobraf » Zapisane

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
rybiastyogon
Gość
« Odpowiedz #41 : Lipiec 10, 2010, 08:35:09 »

Przeczytaj asagoth Smiley : http://www.akwafoto.pl/jakwafoto2/core/gatunki!pokazGatunek.action?gatunek.id_gatunki=532

Myślę że na te DUŻE cztery rybki trzeba jakieggoś baniaka 900l - 1000l

Asagoth, tak jak pisze aresik :

witam czy ktoś mógłby mi na własnych przykładzie coś o tej rybce? z góry dziękuje.

Nie chodowałem tej rybki, ale podałem informacje z innej strony.

Może spróbój jednak z wodzieniem, rurecznikiem, mrożoną ochotką lub mrożonym czarnym komarem.

Pozdrawiam serdecznie, rybiastyogon.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2010, 08:45:29 wysłane przez rybiastyogon » Zapisane
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #42 : Lipiec 10, 2010, 21:14:08 »

Wiesz co Aresik, powiem Ci tak. Sam kiedyś popełniłem bardzo duży błąd, bo kupiłem P. Synspilum do akwarium 20l, mimo, że wiedziałem jak dużego baniaka potrzebuje to mój egoistyczny łeb chciał go mieć. I co?? Zrozumiałem jak głupi byłem, kiedy zobaczyłem jak duża jest to ryba i, że zajmuje prawie pół akwarium. Na następny dzień dojrzewał już u mnie 54 litrowy baniak, a za miesiąc zalewałem już 480l, co było i tak za małe i po dwóch latach zaowocowało 620l akwarium, bo powiedziałem sobie: "Spierdzieliłem sprawę, naważyłem sobie piwa to teraz muszę je wypić", bo to nie właściciel trafił na dużą rybę, tylko ryba trafiła na głupiego właściciela i wtedy zrozumiałem, że jeżeli chcę je hodować to ja muszę się do nich dostosować, a nie one do mnie i to radzę zrobić także Tobie. Mimo, że teoretycznie nie miałem warunków do postawiania baniaka powyżej 100l udało mi się to, bo nie chciałem oddawać ryb, aby nie trafiły na jeszcze głupszego właściciela. Teraz udzielam porad, ale kiedyś sam nie byłem świadomy co mogę tym biednym zwierzętom uczynić i tylko literatura moż Cię tego nauczyć, a zwłaszcza pod takimi terminami jak: zatrucie, skarłowacenie, terytorializm, osłabienie systemu immunologicznego ryb. Także proszę, weź sobie to do serca.

Pozdrawiam, Hubikopter.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2010, 08:23:38 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #43 : Lipiec 11, 2010, 15:39:58 »

cichla zdechła chyba tydzień temu. Teraz to pływa w niebiańskich wodach tam na górze . Tam to jest dopiero ogromny baniak. Pozdrawiam gorąco.

do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: