Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Brzanka sumatrzanska  (Przeczytany 3597 razy)
Mustafa
Nowy
*

« : Wrzesień 24, 2005, 10:14:59 »

czy brzanka sumatrzanska jest ryba agraesywna, czy moge je trzymac razem ze skalarami

Tomek
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 24, 2005, 10:53:11 »

Powiedzmy, że jest agresywna i lubi podgryzać inne ryby, zwłaszcza z dużymi i weloniastymi płetwami.

Ja bym jej ze skalarem i tak nie trzymał, bo to dwa różne biotopy. Poza tym skalar woli chyba nieco cieplejszą wodę.
Mustafa
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 24, 2005, 10:54:16 »

ok dzieki

Tomek
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 24, 2005, 20:44:47 »

brzanki na pewno będą skubać skalary

piotr l.
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 24, 2005, 21:07:39 »

Absolutnie , sumatrzańskie to istne pershingi uwielbiają skubać skalary oraz gurami, a poza tym to fantastyczne rybki. Moje urwisy jedzą mi prosto z ręki, można je nawet wyjąć z wody na ręku, fajne rybki.
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 24, 2005, 21:47:14 »

Tak są bardzo ładne. Szkoda tylko że opierniczą wszystką zieleń w akwarium Sad  A nie wiecie czy zielone brzanki jedzą rosliny??

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 24, 2005, 22:17:08 »

Komandos - co ty opowiadasz ? Brzanki sumatrzańskie jedzące rośliny ? :| To jakoś nieźle twoim brzankom musiało mieć brak składników roślinnych w diecie. Moje brzanki w ogóle nie niszczą, widywałem dorosłe brzanki sumatrzańskie w japończykach, nature i holendrach.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 24, 2005, 23:40:43 »

ja nie mialem brzanek. Wiem po prostu ze cholernie tną rośliny. Chociaż musze ci przyznać ze tez widzialem zdjęcia w których było duzo roslin i wśród nich plywały brzanki. Sam już nie wiem. Trzeba je chyba ciągle roslinnymi karmami faszerować chyba.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
Luck
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 25, 2005, 09:49:53 »

W moim akwa mam brzanki zielone i sumatrzańskie i żadne nie obgryzają rośli a jest ich dość sporo Smiley. Brzanki są super.
piotr l.
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 25, 2005, 11:36:39 »

Wiele osób demonizuje brzanki, a prawda jest taka że one niszczą naprawdę delikatne rośliny typu kabomba, wywłócznik innym raczej krzywdy nie robią, moja banda wogóle nie zauważa roślin a mam 20 sumatrzanek.
ktosiek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 25, 2005, 17:38:33 »

A ja mam pytanko, zeby nie zakladc nowego tematu zapytam sie tu. Otoz rano zauwazylem ze filtr jest juz troche zapchany, ale musialem gdzies jechac i pomyslalem ze po powrocie wyczyszcze. Jeszcze rano ze wszystkimi rybami bylo w porzadku, no a po powrocie (okolo 16) dwie brzanki (mam 5) po prostu stracily kolor, paski byly szare (a nie czarne jak powinno byc). Po wymianie filtra stopniowo odzyskaly kolor. I tu pytanie, czy przez o ze bylo malo tlenu brzanki stracily kolor?
Silver
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 25, 2005, 19:35:55 »

tak, miałem te ryby przez sporo czasu - są bardzo wrażliwe na jakiekolwiek zmiany jakości wody i na wodę o słabej jakości :wink: kiedy miałem ich 26 sztuk mój fzkn-150 i głowica 700 l/h z wielka gabką ledwo co wyrabiały (karpiowate maja duza przemianę materii) obecnie mam 42 sztuki kąsaczowatych w tym samym akwarium i sam fznk-150 staje na wysokości zadania (jest "w sam raz") - od 3 miesięcy nie płukałem wkładów (mam prefiltr) otwierałem go raz tylko po to aby nasmarować wirnik,gdyż zaczął wydawać dziwne dzwięki - po tym czasie przepływ nie spadł ... przy sumatrach czyszczenie było konieczne min.raz na miesiąc w kubełku + raz na tydzień prefiltr i gabka od głowicy ....

jeśli chcesz aby sumatry czuły się dobrze nie musisz specjalnie się starać,przecież nie sa to ryby problemowe trzeba :

1.czyścić regularnie filtr (zapewnić odpowiedni obieg wody,tak aby była dobrze natleniona, nie trzeba żadnych brzęczyków,wystarczy odpowiednio skierować wylot wody z filtra - na lustro wody)
2.podmieniać sporo wody,jednak tak aby utrzymać stabile warunki (sa bardzo wrażliwe na nagłe zmiany ph :!:)
3.utrzymywać temperaturę ok.26 stopni (kiedy jest chłodno łatwiej zapadają na ospę)
4.dawać na prawdę dużo róznego rodzaju pokarmu - po podaniu pokarmu te ryby zmieniaja sie w demony :wink:

a te "spostrzeżenia" o obgryzaniu roslin sa wyssane z palca, miałem akwarium zarosnięte na gęsto i nic nie ruszały,jesli karmi sie je odpowiednio nie będą nic ruszać

zamieszczam małe,stare foto jako potwierdzenie swych teorii :

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: