Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Brzanka sumatrzańska  (Przeczytany 2919 razy)
zuczek222
Zainteresowany
**

« : Styczeń 14, 2011, 12:18:24 »

Witam, czy brzanka bedzie polować na krewetki karłowate Huh  zbiornik 240 brzanek ok 20szt.

Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #1 : Styczeń 14, 2011, 16:26:03 »

wydaje mi się, że mogą podjadać ale to bardziej zależy od charakteru ryby niż gatunku wpuść jedną i obserwuj ja mam pielęgniczki które krewetek nie ruszają a to rzadkość u pielęgniczek ale cały czas są pod obserwacją na razie wpuściłem 5 RC i już tydzień minął i pływają jak wytrzymają miesiąc to wpuszczam 50 RC jak by nie było pożyteczne zwierzątka dodam tylko, że problemem mogą być młode krewetki które nawet gupiki potrafią zjeść Smiley prawie każda ryba potraktuje młodą krewetkę jako pokarm jak jej się nawinie przed nos
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2011, 16:28:54 wysłane przez Tal » Zapisane

klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 14, 2011, 17:31:53 »

oczywiscie ze brzanki jedza krewetki

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 15, 2011, 00:07:40 »

wydaje mi się, że mogą podjadać ale to bardziej zależy od charakteru ryby niż gatunku wpuść jedną i obserwuj ja mam pielęgniczki które krewetek nie ruszają a to rzadkość u pielęgniczek ale cały czas są pod obserwacją na razie wpuściłem 5 RC i już tydzień minął i pływają jak wytrzymają miesiąc to wpuszczam 50 RC jak by nie było pożyteczne zwierzątka dodam tylko, że problemem mogą być młode krewetki które nawet gupiki potrafią zjeść Smiley prawie każda ryba potraktuje młodą krewetkę jako pokarm jak jej się nawinie przed nos

Klasyka ma rację , że jedzą i to chętnie a ten pomysł z jedną na próbę troche nie trafiony jedna brzanka może nie zjadac odłowiona od stada dziwnie się zachowuje wiem bo kiedyś miałem te ryby.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #4 : Styczeń 15, 2011, 00:38:53 »

jedna brzanka może nie zjadac odłowiona od stada
baniakmaniak ale ja nie piszę żeby odławiał brzankę i wrzucał do krewetek  Cheesy zgodzę się z Tobą i Klasyką
napisałem, że brzanki mogą podjadać i zaproponowałem tylko małą próbę jeśli zbiornik jest dobrze obsadzony roślinkami jest dużo kryjówek to co zaszkodzi wpuścić jedna i zobaczyć a jeśli autorowi wątku jest szkoda jednej krewetki to myślę ze gra warta zachodu i najlepiej zostawić tak jak jest czyli dać sobie spokój i to chyba rozsądne rozwiązanie bo przy 20 szt brzanek krewetka w zbiorniku z niewielką ilością roślin i kryjówek będzie miała koszmarne ostatnie minuty swego życia.

pozdrawiam Wink
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2011, 00:41:27 wysłane przez Tal » Zapisane

moroboro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Styczeń 16, 2011, 19:56:14 »

Mam 2 krewetki ok. 4-5 cm a wraz z nimi około 20 dorosłych brzanek w tym 5 sumatrzańskch. Rybki nie intersują się krewetkami, raczej sobą nawzajem. Zbiornik dość zarośnięty, obsada od blisko roku. 
rzymek1995
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 16, 2011, 20:02:06 »

brzanki to ogolnie ciekawskie ryby wiec ta mniejsze slabsze wolniejsze napeno moga zostac potraktofana przez brzanki nieciekawie;d

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: