Abaddon84
Zainteresowany

|
 |
« : Listopad 14, 2008, 15:50:10 » |
|
Bojownik zaczął atakować inne rybki, przez pierwszy tydzień był spokojny nawet skalary go troche podgryzały ale od wczoraj zaczoł pokazywać kto rządzi i gania już nawet skalary jeden gupik w kolorze podobnym do bojownika ma całą płetwę zgryzioną( czy płetwy odrastają??) narazie odłowiłem go do mniejszego akwa 20l ma tam filtr ale nie mam grzałki robie mu podmiane wody z normalnego akwa żeby nie spadła temperatura. Czy jest jakiś sposób aby utemperować jego temperament?? Kupno samiczek pomoże ?? Dodam że był kupiony z kubeczka  ale w Rybniku nie ma sklepu który bu sprzedawał bojowniki chowane z innymi rybami , bo te jak czytałem są o wiele łagodniejsze. Jeśli nie było by możliwości utemperowania go to czy można w 40 l trzymać go z samiczkami ?? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 14, 2008, 16:02:34 » |
|
Bo bojowników nie trzyma się w akwarium z rybkami o kolorowych długich ogonach, ponieważ traktuje je jakby były innymi bojownikami-samcami. Kupno samiczek w towarzysttwie gupików nie pomoże.
W akwarium 40-50 l możesz go trzymac z samiczkami, ale musi byc tam dużo kryjówek
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
Abaddon84
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 14, 2008, 16:12:48 » |
|
A ile tych samiczek musi mieć wiem że przynajmniej 2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 14, 2008, 18:19:05 » |
|
2 to minimum, ale jeśli chciałbyś więcej, to 40l będzie za małym litrażem. Ale radziłabym się dobrze zastanowić, bo bojowniki w naturze żyją pojedynczo, i w jednym akwarium nie zawsze będą chciały żyć w zgodzie. Wszyscy (albo prawie wszyscy) wiedzą, że nie należy trzymać w jednym zbiorniku dwóch samców, bo się pozabijają. Ale zapomina się, że samce mogą także atakować samice, a i samice mogą być agresywne, więc czasem próba trzymania w akwarium haremu może się bardzo przykro skończyć. Jeśli pytałeś o samiczki tylko w kontekście sposobu na uspokojenie bojownika, to odpowiedź brzmi "nie".
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
Abaddon84
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 15, 2008, 10:33:01 » |
|
Postanowiłem ze bojek zostanie w 20l urządzę mu je bo do ogólnego już nie wpuszcze zostanie bez samiczek. Czy do tych 20 litrów moge mu jakieś towarzystwo dac chodzi mi głównie o rybki które tam czystość zapewnią.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kimi2
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 15, 2008, 11:08:44 » |
|
to może krewetki ? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 15, 2008, 11:36:54 » |
|
Krewetki w 20l z bojkiem? No nie wiem...
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
Esmi
Bywalec

Cave hominem
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 15, 2008, 13:23:01 » |
|
Krewetki w 20l z bojkiem? No nie wiem... A czemu nie? Tylko muszą mieć sporo kryjówek.
|
|
|
|
|
|
Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
|
|
|
Abaddon84
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 15, 2008, 14:54:04 » |
|
A mogą być kiryski ?? hmm bo krewetki nie mam kasy narazie żeby im jakoś super te akwa urządzić biedak pływa też bez grzałki i ciagle musze mu podmieniać wode żeby te,p nie spadła za nisko
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 15, 2008, 15:26:29 » |
|
Krewetki w 20l z bojkiem? No nie wiem... A czemu nie? Tylko muszą mieć sporo kryjówek. Kupowac krewetki po to by siedziały w kryjowce? Jakos nie bardzo...
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
Luana
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 15, 2008, 15:49:08 » |
|
to zależy od bojownika. u mnie jeden siedzi z krewetkami i nic się nie dzieje. nawet malutkie red cherry go nie interesują i nie widzi w nich żarełka, więc te bezczelnie paradują mu przed pyszczkiem (akwa 33l - "podwyższone" 25l). z kolei drugiego za nic nie wpuszczę do redek lub równie małych krewetek (chociaż z amankami pewnie dało by radę w miarę bezkonfliktowo)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|