Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z roślinami  (Przeczytany 3153 razy)
SzczupluUsA
Nowy
*
Wiadomości: 3


« : Grudzień 19, 2014, 12:09:21 »

Witam mam akwarium 112l w nim oświetlenie 4x18w,Co2 z butli,nawożę micro,macro,symfonia złota,podłożę filtrus floran i na tym żwirek bazalt czarny zmieszany z podłożem pro soil aquatic nature.Woda w akwarium bardzo fajna,ph jest 5,6-5,8.Świece 10 h dziennie czasem mniej czasem więcej. Wydaje mi sie ze wszystko jest oki ale roślinki dziwnie rosną.Niektóre s,ą ładne do samej tafli ale tak z 10 cm od dołu gniją,inne znowu mają liscie pokryte w niewielkim stopniu takimi zielonymi kropkami,na niektórych roślinach pojawiają się nitkowate glony w małym stoponiu,a niektóre rośliny mają takie mają jakby nadniszczone listki tzn albo będzie jedna mała dziurka w listku albo będą takiem jakby pęknięcia na listkach .Mam tez problem z blyxą japońska,gniją jej łodygi od dołu i problem z małym heńkiem co go posadzę to na początku jest ładny i zieloniutki a potem listki mu podgniwają i się rozpada.Ktoś mi powie co się dzieje z moimi roślinami a może to wina zbiornika?Proszę o poradę i pomoc :-(  :-(
Zapisane
lukarz
Nowy
*
Wiadomości: 1


« Odpowiedz #1 : Styczeń 23, 2015, 21:44:54 »

Może jest za dużo nawozu? Sprawdź NO3 i NO2 pewnie przez to masz glony.
Zapisane

pil
huh
Nowy
*
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 19


« Odpowiedz #2 : Styczeń 23, 2015, 23:10:30 »

Jak masz możliwość to pod heńka daj kapsulki ferka roseta, dają niezlego kopa, pod łodygowce daj stemma.
A ile tego pro-soila masz i jak długo akwarium funkcjonuje?
Niestety w nawożeniu symfonią nie pomoge.
Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do: