Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Mecj jawajski a oświetlenie  (Przeczytany 1792 razy)
Karol
Zainteresowany
**

« : Czerwiec 25, 2005, 14:10:55 »

Mam akwa 74 l i chciałbym stworzyć kompozycję z samego mchu jawajskiego i korzeni, moje pytanie dotyczy tego czy do dla mchu wystarczy jedna świetlówka 20 W np aqua-glo, nawożenie dwutlenkiem i jakiś nawóz w płynie?
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 25, 2005, 14:47:40 »

Myślę że dla samego mchu takie oswietlenie powinno wystarczyć, nawożenie CO2 w tym przypadku jest zbędne, chyba że w ten sposób chcesz regulować pH. Tak samo może być w przypadku nawozu dla roślin - wystarczy tylko systematycznie podmieniać wodę.

385 l - dyskowce
Karol
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 28, 2005, 19:04:02 »

Dzięki Sebastian za odpowiedź, mam jeszcze jedno pytanko, gdziesz czytałem, ze mech jawajski na początku może słabo rosnąć, czy to prawda?
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 28, 2005, 20:05:43 »

tak - to prawda... może minąć nawet miesiąc zanim mech się zaaklimatyzuje i zacznie wypuszczać nowe, jasnozielone pędy... Cierpliwości
PS. Nawozy są zbędne jak napisał Sebastian...

profesjonalne sesje zdjęciowe
www.zobaczsiebie.pl
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 28, 2005, 21:24:52 »

ja kupiłem mech utworzyłem z niego kulkę i umocowałem na korzeniu.
Minęło zaledwie 3 lub 4 dni i już puszczał młode pędy tworzące takie fajne coś w kształcie kulki

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 28, 2005, 21:53:11 »

bardzo wiele zalezy od wbrew pozorom widma swiatla jakie dostaje roslinka.po paru miesiacach albo na szczescie tygodniach dopiero dostosowuje sie do innego widma.dlatego tak trodno utrzymac  roslinki przty zyciu po zakupie.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: