Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jakie rośliny?  (Przeczytany 2950 razy)
kapitanclaw
Nowy
*

« : Październik 14, 2012, 14:16:40 »

Witam, w styczniu chcę nabyć akwarium 240 l. Jeszcze nie wiem, jakie ryby będę w nim trzymała (raczej nie pielęgnice i inne ryby 'przekopujące'). Teraz mam akwa 60 l. Myślę, żeby zacząć hodować w nim drobne rośliny, żeby się rozrosły i żeby już w nowym akwarium wszystko ładnie wyglądało i nie trzeba było wydawać więcej pieniędzy na większe rośliny. No, ale na co postawić, żeby rosło gęsto i było kryjówką dla ryb ? I jeszcze pytanie - skąd wziąć takie rośliny? szczerze, to sklepy zoologiczne nie mają aż tak ciekawych ofert a rośliny są drogie. Można tam zamawiać gatunki jakie się chce?

Mieszkam niedaleko Częstochowy, jakby ktoś miał namiary na jakiś fajny sklep zoologiczny.
iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Październik 15, 2012, 10:00:45 »

Dobrze jest nawiązać kontakt z akwarystami w swoim mieście i się z nimi wymienić na rośliny. Na allegro znajdziesz jakieś ochłapy, dużo gatunków roślin w zestawach, ale zazwyczaj z nastawieniem na rozrost i osiągnięcie normalnych rozmiarów w twoim zbiorniku. Na gumtree czasem ktoś oddaje rośliny z przycinki lub chce się zamienić na inne. Ja się tak raz zamieniłem i raz chciałem oddać roślinki za free, ale nikt się nie zgłosił więc skończyły w kiblu.
Fajną roślinką jest Mikrozorium Windelov, gdy rozrośnie się na korzeniu i ma średnicę ze 30cm to pięknie wygląda.

kapitanclaw
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 15, 2012, 19:14:30 »

Dobrze jest nawiązać kontakt z akwarystami w swoim mieście i się z nimi wymienić na rośliny. Na allegro znajdziesz jakieś ochłapy, dużo gatunków roślin w zestawach, ale zazwyczaj z nastawieniem na rozrost i osiągnięcie normalnych rozmiarów w twoim zbiorniku. Na gumtree czasem ktoś oddaje rośliny z przycinki lub chce się zamienić na inne. Ja się tak raz zamieniłem i raz chciałem oddać roślinki za free, ale nikt się nie zgłosił więc skończyły w kiblu.
Fajną roślinką jest Mikrozorium Windelov, gdy rozrośnie się na korzeniu i ma średnicę ze 30cm to pięknie wygląda.

Człowieku, jak będziesz miał drugą taką okazję to możesz wysłać mi, bo ja się tu produkuję jak zdobyć tanie rośliny a Ty swoje w kiblu trzymasz ;p
iro1979
Znawca nieznany
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Październik 16, 2012, 04:07:02 »

Trochę daleko Smiley. Ja mieszkam w Legionowie koło Warszawy (+-30km). Zobacz na gumtree w swoim mieście, okazje się zdarzają równie często jak i ludzie którzy odjechali z ceną. U mnie
np okazja:
prętnik karłowaty chyba ta odmiana niebieska za trochę mchu Smiley
http://warszawa.gumtree.pl/c-Zwierzaki-inne-zwierzaki-Wymienie-rbkie-na-mech-jawajski-W0QQAdIdZ422532267
Rośliny z przycinki za browar
http://warszawa.gumtree.pl/c-Zwierzaki-inne-zwierzaki-Oddam-roslinki-akwariowe-z-przycinki-W0QQAdIdZ422231908
no i moje ogłoszenie cały czas wisi na gumtree na wymianę roślin, jak pisałem raz się udało. Przyjechała pani Grażynka z Warszawy tydzień temu. Dała mi hydrofolie polysperm z 15-20szt, odrobinę wgłębki której nie miałem 1/1cm, 1szt malutkiej moczarki z 7-8cm, 1sz rogatka 7-8cm ale już puszcza 5 odnóg Smiley, rzęsę wodną miałem ale dała mi większą odmianę, Limnobium rozłogowe kilka 5-7sztuk, pistie wodną 3 szt, no i różowego ślimaczka Tongue. Ja dałem kilka kryptokoryn, mikrozorium widelow malutką zaszczepkę i Mikrozorium pteropus 2 zaszczepki i jeszcze chyba jakąś paprotnicę - pewności nie mam do tej pory co to jest Tongue, Kobieta bardzo zadowolona z wymiany, bardzo jej się moje roślinki podobały, nie chciała w dodatku dużo bo mówi że i tak jej się rozrosną, a jak widać mi dała tej hydrofili też trochę na oddanie dla innych.
np odjazdy cenowe:
u mnie akwa 30l w sklepie nowe kosztuje 25zł, nie wiem ile za te 4 rybki ale po 5zł to 20zł, żwir i tą roślinę "cytrynę"? to chyba za free LOL więc wychodzi 45zł
http://warszawa.gumtree.pl/c-Zwierzaki-inne-zwierzaki-Akwarium-30L-rosliny-bojownik-sumy-W0QQAdIdZ422600652

Jak w twoim mieście jeszcze jest mało ogłoszeń tego typu, że oddam czy zamienię się to możesz to zmienić. Sama zamieść ogłoszenie, że się zamienisz lub przyjmiesz nadmiar roślin. Nawiążesz w ten sposób kontakt z akwarystami z okolicy.
A zapomniałem, że przez gumtree oddałem też 5 czy 6 danio pink. Ganiały mi ryby więc poszły świeże. Ogłoszenie zamieściłem kilka godzin po zakupie ryb w zoologu, oddane zostały dopiero po 3 dniach.
Edit:
Sprawdziłem jak wygląda gumtree w innych miastach/województwach. Nie jest ciekawie. Większość osób ma złe nastawienie, muszą sprzedać nie oddać - jak nie to kosz. Nie wiedzą co to wymiana - nikt tego nie proponuje. Gdyby ludzie zaczęli oddawać to każdy w akwa miałby dużo różnych roślin, a kasę zamiast wydawać na roślinki można by przeznaczać na większe baniaki - to przecież wyjdzie rybkom na zdrowie. Ma to znaczenie szczególnie przy małych akwariach czasem te 30 czy 50zł powiększy baniak o 30-50 litrów i może podwoić wielkość zbiornika.
Te takie biznesowanie za 50 groszy czy 1zł to mnie śmieszy, a troche się chce płakać. Lepiej chyba pomóc akwaryście i mieć jego wdzięczność niż 1zł. Rozbrajają mnie zupełnie ogłoszenia sprzedam pilnie cośtam i cena jak w sklepie, albo sprzedam rybkę za 4zł pilnie bo się wyprowadzam. Chyba lepiej oddać, majątku się przecież nie zbije. To wszystko są groszowe sprawy, szczególnie jak komuś się spieszy i nie ma wyjścia. Spotkałem się też z czymś takim (nie napiszę dokładnie bo nie pamiętam ale sens taki sam) "sprzedam pilnie skalara za 10zł bo ganiają go inne ryby i obgryzają mu płetwy", no cóż brawo.
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2012, 06:28:11 wysłane przez iro1979 » Zapisane

pietach
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Październik 16, 2012, 06:10:39 »

kapitanclaw
W sobotę będę robił małą wycinkę - trochę będzie tego zielska ?
Chcesz ?
Koszt przesyłki około 6 PLN.
Wygląda to mniej więcej tak :

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: