Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: eleocharis parvula  (Przeczytany 2798 razy)
maciuleczek
Zainteresowany
**

« : Marzec 28, 2011, 21:42:30 »

hej

Mam w akwarium eleocharis parvula. I zastanawiam się co powoduje, iż ciągle wypływa mi do góry. Zastanawiam się czy powoduje to zbyt duża granulacja żwirku ? czy może któraś z ryb - piskorek, kirysek ? czy może słimak helenka ? powoduje to, iż mimo iż rośnie mi to nie może całkowicie zarosnąć produ akwarium.

i tutaj moje pytanie. Co zrobić ? usypać plaże z przodu z drobnego piasku tak aby ulepszyć jego ukorzenienie ? czy to nic nie da bo to piskorki czy helenki w nocy kopią ? co radzicie ?

maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 29, 2011, 22:53:01 »

to co byście radzili tutaj ?

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 29, 2011, 23:13:23 »

Mam u siebie parvulę na całym pierwszym planie i heleny uparcie kopiące w żwirze. Mimo, że granulację podłoża mam większą niż Ty nic mi nie wypływa, więc wydaje mi się, że to sprawka którejś z ryb dennych. Spróbuj wsadzić rośliny trochę głębiej-tak aby wystawały tylko końcówki listków. Ewentualnie możesz na wierzch każdej z kępek położyć kilka ziaren podłoża, które zdejmiesz jak zielsko już się ukorzeni.
Pozdr

maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 30, 2011, 07:33:54 »

problem w tym, iz ono się ukożeniło, zrobiłem na samym początku jak mówiłeś przysypałem żwirem dość wyraźnie. zaczęło rosnąć i teraz mi ciągle wypływa (piskorki były przed zakupen elechoraisa. Podejrzewam piskorki, że sobie kopią w nocy pod nim. Ale rozumiem iż granulacja żwiru nie ma tu znaczenia. Spróbuję zrobić jeszcze raz jak mówisz i zakopać głębiej, a jak to nie wyjdzie będę musiał jakąś inną roślinkę na pierwszy plan wykombinować z głebszym systemem korzeniowym.
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2011, 07:36:41 wysłane przez maciuleczek » Zapisane

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: