Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Alternanthera sessilis - rubra.  (Przeczytany 5300 razy)
akwarystycznie
Stały użytkownik

« : Marzec 24, 2011, 19:08:41 »

Podczas zakładania akwarium kupiłam rubrę nie wiedząc o jej wymaganiach. Obecnie nawożę Co2 i mam oświetlenia 2x18w, 112l.
Roślinka jest w opłakanym stanie.

(to rubra zaraz po zakupie)

(a to zdjęcie sprzed tygodnia - akwarium mam 4 miesiące)

Wymyśliłam "plan" jak ją uratować.
Kupię i wymyję ją w roztworze nadmanganianu potasu. Przesadzę do osobnego pojemnika i będę naświetlać ją światłem z biurka (25w). Kupię dla niej nawóz i tabletkę. Kilka łodyg utnę w połowie (zobaczę może wyrosną nowe zdrowsze pędy).
Co o tym "planie" sądzicie?

The only place where success comes before work is in the dictionary.
("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 28, 2011, 14:01:34 »

szkoda zachodu z tą odmianą alternathery, wymaga ona mocnego światła i dużej ilości CO2 by jakotako rosnąć pod wodą, kupiłem identyczną i brzydko rosnie pod wodą, mam tez alternatherę splendidia i ta swietnie rosnie pod wodą wiec jesli koniecznie chcesz alternathere próbuj z tym gatunkiem (splendidia to moim zdaniem najlepiej przystosowana alternathera do warunków akwariowych)

generalnie alternathery to rosliny lądowe/błotne a nieliczne z nich mogą rosnąć w pełnym zanurzeniu stąd tyle z nimi problemów
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 28, 2011, 14:42:19 »

Dzięki za Twoją wypowiedź, ale w tym wątku chodziło mi bardziej o napisanie czy ten "plan" może coś zdziałać, czy to wszystko nic już kompletnie nie da. Smiley

("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 28, 2011, 14:51:54 »

nic to nie da bo ta konkretna odmiana lepiej rosnie na ladzie a pod wodą brzydko sie wyciąga

posadz sobie do doniczki na parapecie, tam powinna odżyć  Wink
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 28, 2011, 14:53:50 »

Tak czy siak troszkę za późno napisałeś, bo godzinę temu wróciłam z zakupów i przywiozłam też kostkę "odżywczą" dla niej. Smiley Wsadzę może coś się uda. Wolę spróbować. Smiley Dzięki za pomoc.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: