Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: 112l - aranżacja + dobór roślin  (Przeczytany 12326 razy)
aarfy
Nowy
*

« : Marzec 23, 2011, 17:45:38 »

Na początek witam na forum!

Jestem w trakcie zakładania akwarium, w związku z czym nagromadziło się trochę pytań. Będę je numerował po kolei, żeby nie zrobić bałaganu.

Ale po kolei:

Wymiary: 80x35x40cm
Objętość: 112l
Oświetlenie: 2x24W - AquaMedic Reef White 10K + AquaMedic Plant Grow
Podłoże: Tetra Complete Substrate + żwir kwarcowy (3/4 - 1-3mm, 1/4 - 3-5mm) + piasek tworzący plażę
Filtracja: JBL e700 z fabrycznym wypełnieniem
Ogrzewanie: Grzałka AquaEl 100W
CO2: brak butli, planowane dozowanie węgla w płynie
Nawożenie: zaraz po starcie planowany potas + carbo Aqua Artu

Gotowa sucha aranżacja prezentuje się następująco:

1. Co w tej aranżacji jest wg Was nie tak, co można zmienić?
2. Czy ma sens montowanie grzałki zaraz obok wlotu wody do filtra? Najchętniej bym tak zrobił ze względu na to, że wtedy grzałka nie byłaby tak widoczna, a wlotu wody nie mogę zamienić z wylotem ze względu na to, że wąż nie sięgnie.

Obecnie największy problem mam z dobraniem roślin do tego akwarium, mniej więcej zaplanowałem położenie sadzonek, co widać na poniższym rysunku (od razu podzieliłem je na trzy grupy):

I tak, z wysokich roślin wybrałem:
- alternanthera reineckii /  rotala rotundifolia indica
- cryptocoryne balansae
- echinodorus angustifolius
- echinodorus bleherae
- rotala rotundifolia green

Mogą też być:
- ceratophyllum demersum
- echinodorus uruguayensis
- egeria densa
- hemianthus micranthemoides
- rotala rotundifolia indica

----

Ze średnich roślin:
- cryptocoryne undulata
- cryptocoryne wendtii green
- echinodorus quadricostatus

Mogą też być:
- anubias angustifolia
- bacopa monnieri
- cryptocoryne willissi

---

Z niskich roślin:
- echinodorus tenellus
- hemianthus callitrichoides
- eleocharis acicularis (może nie jest taka znowu bardzo niska, ale planuję ją posadzić samotnie przed korzeniem z prawej)

Może też być:
- sagittaria subulata

plus microsorium pteropus narrow / microsorium pteropus philipine na kamienie/korzenie

plus mchy (co do których nie mam jak na razie żadnych typów)

3. Co sądzicie o takim doborze roślin? Chodzi mi o rośliny które będą w miarę ładnie rosły w takich warunkach jak wypisałem wyżej, żeby były w miarę różnorodne, ale też z drugiej strony nie przesadzać z ilością gatunków.

4. Mam problem z wyborem 3-4 wysokich gatunków roślin - wszystkie z ww. mi się podobają - które z nich byście wybrali?

O obsadzie ryb jeszcze nie myślałem - na pewno będzie to spora gromadka neonów innesa, więcej nie wiem.

Będę wdzięczny za pomoc, wiem, że mam sporo pytań, ale to moje pierwsze akwarium i wolę wszystko porządnie zaplanować.

Pozdrawiam! Smiley
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 23, 2011, 18:17:54 »

ad1.
Trochę mi ten kamień z przodu po lewej nie pasuje, ale może jak zarośnie, będzie to lepiej wyglądało.

ad2. Jeśli będziesz miał odpowiednią cyrkulację wody w zbiorniku, to umiejscowienie grzałki nie jest istotne-najlepiej ją jednak gdzieś ukryć-czysta estetyka.

ad3.
jak dla mnie trochę za dużo gatunków i trochę za bardzo ehindorusowo-cryptocorynowo jak do takich rozmiarów baniaka.
Microsorium i mchy na korzenie jak najbardziej. Przed lewy korzeń eleocharis-super.
Sagittaria też trochę za duża do tego zbiornika i za bardzo ekspansywna-chyba, że na trzeci plan po prawej.

ad4.
Ja na tył wrzuciłbym od lewej-heteranterę z. , rotalę indicę, rotalę green. Heterkę najbardziej po lewej, bo wymaga najmniej światła, dalej większą kępę indicy i na koniec zieloną-całość tak ciętą, aby schodziła w dół od lewej do prawej strony.
Pozdrawiam

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 23, 2011, 21:43:45 »

Obróc może ten kamień (po lewej stronie z przodu) o 180 stopni tak aby wypłaszczenie było z przodu - powinno to lepiej pokazac głębię zbiornika. Co do roślin to nie mam takiego wyobrażenia estetycznego jak Vento więc tu Ci nie pomogę.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
aarfy
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 23, 2011, 22:48:08 »

Baniakmaniak: tak właśnie zrobiłem, ten kamień z drugiej strony ogólnie ma ładniejsze wybarwienie, tak że teraz jest wg mnie lepiej.

myślałem dłużej nad roślinami i wymyśliłem coś takiego:

udało mi się zejść do 8 gatunków. Czy te rośliny się utrzymają i - co ważne - będą się ładnie komponowały? Nie mam wiedzy praktycznej na ten temat, wszystko wnioskuję ze zdjęć.

Czy Alternanthera reineckii utrzyma się w akwarium z parametrami które podałem wyżej? Nie ukrywam, że podoba mi się dużo bardziej niż Rotala indica - dlatego układ jak na rysunku.

Jeśli jednak nie da rady, to zamiast niej byłaby właśnie Rotala indica - co zresztą widać na rysunku w nawiasach.

Pozdrawiam!
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 23, 2011, 23:07:18 »

Alternanthera reinecki bardzo lubi mocne światło proponuje posadzic ją tuż pod świetlówką T5 to mocne lampy więc powinna dac radę.
« Ostatnia zmiana: Marzec 24, 2011, 00:29:24 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 23, 2011, 23:40:39 »

tak, jak przedstawiłeś to teraz, zapowiada się dużo lepiej Smiley
Jeśli chodzi o środkową część trzeciego planu, to sądzę, że będzie Ci tam rosło wszystko-zaraz nad roślinami będzie świetlówka.
Nie polecam za to małego heńka-wygląda co prawda rewelacyjnie na większości zdjęć zbiorników roślinnych, ale z własnego doświadczenia wiem, że wygląd ze zdjęć utrzymuje się przez góra kilka tygodni-potem zaczyna przerastać, tworzyć kilka poziomów i wreszcie odrywa się od podłoża pod wyporem własnej masy roślinnej. I to już bardzo nieciekawie wygląda. Jeśli planujesz więc aranż na szybko i zaraz po nim kolejny-to mały henio jest super-roślina niesamowicie piękna i wdzięczna. Ale jeśli jednak chcesz akwa bez konieczności większych przemeblowań, to polecam raczej e.parvulę-urośnie ile ma urosnąć i tak już zostanie.
Proponuję się jeszcze zastanowić nad co2-węgiel w płynie nigdy go nie zastąpi. Jeśli nie butla, to bimbrownia na początek wystarczy-i w okresie dojrzewania gaz na maxa (mocny zacier i często wymieniany).
Pozdrawiam

aarfy
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 24, 2011, 01:50:03 »

zmartwiło mnie trochę to co napisałeś ze względu na to, że mały heniek podoba mi się ze względu na inną, nietrawiastą budowę - eleocharis parvula to kolejna trawka, trochę za dużo by tej trawy było...

myślę, że nawet jak rzeczywiście heniek zacznie przerastać, to nie będzie z tym problemu - po prostu wywalę go i posadzę inne rośliny - może właśnie eleocharis parvula. na początek chciałbym go jednak zostawić.

co do co2: wiem, że węgiel w płynie go nie zastąpi, ale to będzie moje pierwsze akwarium i chcę na początku zobaczyć w ogóle co i jak, poza tym i tak już wiele za dużo niż planowałem wydałem na osprzęt i nie chcę się jeszcze bardziej pogrążać Wink

dzięki za pomoc!
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 24, 2011, 02:02:49 »

bimbrownia to koszt 10zł jak dobrze się nad tym zastanowisz (dwie puste plastikowe butelki, drożdże, cukier, woda, kawałek wężyka gumowego i kostka lipowa, lub nawet sparzony filtr od papierosa jako dyfuzor), a szkoda żebyś "zobaczył w ogóle co i jak" rosną glony.

aarfy
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Marzec 27, 2011, 21:30:35 »

jednak zdecydowałem się na bimbrownię - rzeczywiście bardzo tanio wyszło, a na pewno nie zaszkodzi dodatkowa pomoc.

akwarium zalane wczoraj z ww. obsadą, wrzucę jakieś zdjęcia jak woda się wyklaruje - jak na razie jest dosyć mętna, chociaż i tak bez porównania z dniem wczorajszym (patrząc od przodu widać było tylko rośliny do połowy akwarium), mam nadzieję że niedługo się to ustabilizuje.

czym to zmętnienie może być tak w ogóle spowodowane? tym, że wszystko jest nowe i nie miało żadnej flory bakteryjnej ukształtowanej?

czy może coś z chemią przesadziłem? wlałem:

- 40ml startera Sera Bio Nitrivec,
- 25ml (25 naciśnięć dozownika) Safe Water Aqua-Art,
- 30ml (jw.) Planta Gainer K+ Aqua-Art (i tutaj mam pewne wątpliwości - wydawało mi się strasznie dużo, ale tak było napisane na opakowaniu...)
- 4ml Carbo Aqua-Art

a dzisiaj:

- 2ml K+,
- 2ml Carbo

i tak zamierzam robić codziennie.

Czy takie nawożenie jest w porządku?

Aha - nie mam możliwości podania parametrów wody, bo testy są dopiero w drodze.
kuba1006
Stały użytkownik

Crystal'ka :)

« Odpowiedz #9 : Marzec 27, 2011, 22:19:41 »

Wrzucaj zdjęcie baniaczka Wink.
Moim zdaniem za dużo chemii, ale ja się na tym za dobrze nie znam (akwarium na bazie ziemi ogrodowej).
aarfy
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Marzec 28, 2011, 13:24:55 »

witam,

dziś zaobserwowałem niepokojące mnie zmiany na roślinach - tak jakby marniały albo zaatakowało je coś - widać to szczególnie na mchu.

ogólnie akwarium wygląda obecnie tak:

a tutaj zdjęcia roślin z bliska:

nie wygląda to zbyt fajnie, mam nadzieję że one nie padną, bo na większości roślin to tak wygląda.

co radzicie? jak doprowadzić rośliny do porządku i wodę do wyklarowania?

pozdrawiam
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Marzec 28, 2011, 14:13:22 »

duzo CO2 na strat ( najlepiej to wezyk wcisnac do wlotu filtra wewnetrznego na allegro kupisz 2W za 10 zł )
no i trzeba czekac i przez pierwszy miesiac czeste podmiany
aarfy
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Marzec 28, 2011, 15:16:40 »

ok, dzięki - zastosuję się do tego.

pytanie techniczne: na jak długo włączać światło w ciągu doby? bo jak na razie mam ustawione 12h świecenia (10-22).
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Marzec 28, 2011, 15:31:30 »

9-10 godzin to maksymalny czas jaki potrzebują rosliny podwodne na fotosyntezę
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Marzec 28, 2011, 16:31:51 »

A czy wlicza się do tego czas w jakim słońce świeci na akwarium?
Dajmy na to, że zaświecę o 13.00 i tak do 22.00. To czy liczy mi się jako 9 godz. czy od wschodu słońca (ok. 7.00) co daje 15 godz. świecenia.

Przepraszam za wtrącenie, ale to zagadnienie mnie nurtuje od jakiegoś czasu.

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: