Na początek witam na forum!
Jestem w trakcie zakładania akwarium, w związku z czym nagromadziło się trochę pytań. Będę je numerował po kolei, żeby nie zrobić bałaganu.
Ale po kolei:
Wymiary: 80x35x40cm
Objętość: 112l
Oświetlenie: 2x24W - AquaMedic Reef White 10K + AquaMedic Plant Grow
Podłoże: Tetra Complete Substrate + żwir kwarcowy (3/4 - 1-3mm, 1/4 - 3-5mm) + piasek tworzący plażę
Filtracja: JBL e700 z fabrycznym wypełnieniem
Ogrzewanie: Grzałka AquaEl 100W
CO2: brak butli, planowane dozowanie węgla w płynie
Nawożenie: zaraz po starcie planowany potas + carbo Aqua Artu
Gotowa sucha aranżacja prezentuje się następująco:

1. Co w tej aranżacji jest wg Was nie tak, co można zmienić?
2. Czy ma sens montowanie grzałki zaraz obok wlotu wody do filtra? Najchętniej bym tak zrobił ze względu na to, że wtedy grzałka nie byłaby tak widoczna, a wlotu wody nie mogę zamienić z wylotem ze względu na to, że wąż nie sięgnie.
Obecnie największy problem mam z dobraniem roślin do tego akwarium, mniej więcej zaplanowałem położenie sadzonek, co widać na poniższym rysunku (od razu podzieliłem je na trzy grupy):

I tak, z wysokich roślin wybrałem:
- alternanthera reineckii / rotala rotundifolia indica
- cryptocoryne balansae
- echinodorus angustifolius
- echinodorus bleherae
- rotala rotundifolia green
Mogą też być:
- ceratophyllum demersum
- echinodorus uruguayensis
- egeria densa
- hemianthus micranthemoides
- rotala rotundifolia indica
----
Ze średnich roślin:
- cryptocoryne undulata
- cryptocoryne wendtii green
- echinodorus quadricostatus
Mogą też być:
- anubias angustifolia
- bacopa monnieri
- cryptocoryne willissi
---
Z niskich roślin:
- echinodorus tenellus
- hemianthus callitrichoides
- eleocharis acicularis (może nie jest taka znowu bardzo niska, ale planuję ją posadzić samotnie przed korzeniem z prawej)
Może też być:
- sagittaria subulata
plus microsorium pteropus narrow / microsorium pteropus philipine na kamienie/korzenie
plus mchy (co do których nie mam jak na razie żadnych typów)
3. Co sądzicie o takim doborze roślin? Chodzi mi o rośliny które będą w miarę ładnie rosły w takich warunkach jak wypisałem wyżej, żeby były w miarę różnorodne, ale też z drugiej strony nie przesadzać z ilością gatunków.
4. Mam problem z wyborem 3-4 wysokich gatunków roślin - wszystkie z ww. mi się podobają - które z nich byście wybrali?
O obsadzie ryb jeszcze nie myślałem - na pewno będzie to spora gromadka neonów innesa, więcej nie wiem.
Będę wdzięczny za pomoc, wiem, że mam sporo pytań, ale to moje pierwsze akwarium i wolę wszystko porządnie zaplanować.
Pozdrawiam!