Może to co napisze będzie kontrowersyjne, ale ja uważam , że u nas tylko sprzęt jest drogi...ale też nie każdy.Za drogie uważam np. pokrywy aluminiowe na 4 świetlówki itp Normalny ekonomiczy zestaw akwariowy, wcale nie jest taki drogi. Wiadomo na każde hobby trzeba wydawać kase.
Uważam natomiast , że żywe zwierzęta są ZBYT TANIE !!!
Jeśli komuś wydaje się , że zdrowa rybka kosztująca 10 zł jest droga to ja tego nie rozumiem. Wydaje mi się , że wyższe ceny żywych organizmów dały by do myslenia potencjalnym akwamaniakom . Może by się powstrzymali od zakupu?
Na swoim przykładzie...Zawsze podobały mi się dyski...Mam już prawie nastoletnie doświadczenie akwarystyczne(wzloty i upadki), oczytałem się jak diabli na ich temat, ale ich nie mam. Dzlaczego?! A dlatego , że wiem , że nie mam czasu na zajmowanie się tymi wymagającymi stworzeniami więc po pierwsze chce oszczędzić im męczarni, a po drugie szkoda mi kasy. Piękna zdrowa paleta musi kosztować:)
A teraz jest tak, że idzie ktoś do sklepu kupuje 5 rybek za 10 zł i ma gdzieś zapewnienie im odpowiednich warunków. Zdechnie , to kupi następne...i tak w koło Macieju.
Pozdr