Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Rybki do nieogrzewanego akwarium 126L
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rybki do nieogrzewanego akwarium 126L  (Przeczytany 5286 razy)
Parravon
Zainteresowany
**

« : Marzec 29, 2010, 18:04:02 »

Witam
Mam taki pomysł na akwarium nie ogrzewane i zastanawiam się nad jego obsadą.
Temperaturę jaka będzie panował w tym akwarium obstawiam tak na 22/23 a zimą pewnie może trochę spadać bo nie mieszkam w bloku.
Na razie planuje spore stadko kardynałków chińskich ale nie wiem co by jeszcze pasowało.
Czekam na wasze podpowiedzi.
A w dziale z roślinami zakładam podobny temat tylko z pytaniem o rośliny Cheesy
Pozdrawiam
Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 29, 2010, 18:04:46 »

Zmienniak wielobarwny
grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 30, 2010, 06:54:00 »

Podstawowa sprawa o której nie napisałeś, to wymiary Twojego zbiornika.  
Z gatunków azjatyckich, mających nieduże wymagania cieplne to można wymienić brzankę różową i wielopłetwa wspaniałego. Z tym że brzanki różowe rośną dość duże i obawiam się, że z kardynałków mogłby zrobić sobie posiłek. A wielopłetw to raczej do akwarium jednogatunkowego.
A czy interesują Ciebie ryby z jakiegoś określonego biotopu, czy może to być akwarium towarzyskie ?

Parravon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 30, 2010, 20:57:34 »

Wymiary akwarium to 80x35x45cm i raczej planuje akwarium towarzyskie tylko właśnie z obsadą do chłodnego akwa jest spory problem.
I tak się zastanawiam nad tropikalnym bo tam będzie większe pole do popisu. Jedynie to szkoda mi kardynałków bo bardzo mi się podobają.
grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 31, 2010, 05:33:06 »

Jak bardzo chcesz mieć kardynałki to może zdecydujesz się na akwa jednogatunkowe ? Albo przygotuj baniaczek dla ryb z naszych, polskich wód, też może to ciekawie wyglądać. Z zimnolubnych ryb to przyszły mi jeszcze do głowy bassy (np. Enneacanthus gloriosus - Bass diamentowy) tylko wydaje mi się, że masz trochę za mały zbiornik dla tych ryb.
Jeżeli temperatura w zimie w Twoim akwarium nie będzie spadała poniżej 21-22 stopni to masz wtedy więcej możliwości (chociażby popularne neony Innesa) i wiele innych. 

Parravon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 31, 2010, 14:46:22 »

Chyba jednak skusze się na trochę cieplejsze wody tak 23/24 stopnie i wtedy będzie dużo większy wybór rybek a kardynałki sobie odpuszczę bo temperatura dla nich to max 23 stopnie tak czytałem. Czy może w takim przedziale temperaturowym też będą się dobrze czuły?
Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 31, 2010, 16:27:50 »

tak, ale szanse rozmnażania będą nikłe.
« Ostatnia zmiana: Marzec 31, 2010, 17:01:05 wysłane przez Kubik118 » Zapisane
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #7 : Marzec 31, 2010, 16:38:11 »

Kardynałki spokojnie można trzymać w 25 stopniach

tak, ale szanse rozmnażania będą nikłe.
ps. Nikt nie wspomniał o wiekopłetwcie wspaniałym
A wielopłetw to raczej do akwarium jednogatunkowego.

Czytanie ze zrozumieniem się kłania

Kubik118
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Marzec 31, 2010, 17:07:47 »

Dzięki że mnie poprawiłeś Wink
Ps. jeśli jednak zmienisz zdanie na akwarium zimnowodne... polecam ciernika.
Może będzie zjadał kardynałki, ale w tym czasie tamte się rozmnożą( w niskiej temperaturze to realne)
Parravon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Marzec 31, 2010, 18:22:06 »

Tak wiem że niższa temperatura wody przygotowuje je do tarła ale dostępność rybek które lubią podobne warunki jak kardynałek jest dość mała.
Nie ma za bardzo czym zastąpić takich rybek jak zbrojniki niebieskie, kiryski (no ewentualnie kirysek pstry) a górnej strefy zbiornika to nie ma czym zapełnić.
I tak myślę że taki zbiorniczek w temperaturze 23/24 to chyba będzie najlepsze rozwiązanie co myślicie?
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #10 : Marzec 31, 2010, 18:24:54 »

Welonka chyba będzie do takiego akwarium dobra lub bojownik wspaniały
Parravon
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Marzec 31, 2010, 18:32:28 »

Nie nie żadne ryby welonowate nigdy mi się nie podobały a bojownik to chyba lubi ciepło tak od 24/25 stopni.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: