mrs
:)
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #105 : Styczeń 05, 2011, 22:49:43 » |
|
Widzialem dzisiaj w Dąbrowie Górniczej w Pogorii kąsacze dwuplame. Na żywo jeszcze ładniejsze - widac, że diabły Jedna sztuka 17zł więc sporo.
|
|
|
|
|
|
|
Gregory85
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #106 : Styczeń 06, 2011, 10:22:50 » |
|
Tam mam trochę daleko. Może za jakiś czas się do Łodzi na giełdę wybiorę. Na razie zakupiłem hokejówki ok 2,5 - 3 cm mimo to skalary już 5 sztuk skonsumowały. Zobaczymy czy się zaaklimatyzują i wtedy dokupie do podrośniętych już sztuk więcej czy wszystkie zostaną pożarte .
|
|
|
|
Zmiana obsady
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #107 : Styczeń 06, 2011, 10:32:19 » |
|
Tam mam trochę daleko. Może za jakiś czas się do Łodzi na giełdę wybiorę. Na razie zakupiłem hokejówki ok 2,5 - 3 cm mimo to skalary już 5 sztuk skonsumowały. Zobaczymy czy się zaaklimatyzują i wtedy dokupie do podrośniętych już sztuk więcej czy wszystkie zostaną pożarte . To mnie zaskoczyłeś. Jesteś pewien, że to skalary? Może ryby po prostu padły i gdzieś sobie lezą?
|
|
|
|
|
|
|
Gregory85
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #108 : Styczeń 06, 2011, 12:04:30 » |
|
Widziałem na własne oczy jak najmniejszy ze skalarów ciało ok 5-6 cm z płetwami 12-15 cm odgonił jedną hokejówkę na bok, odgryzł jej głowę a potem zjadł resztę.
Przepraszam za brutalny opis, ale tak było.
|
|
|
|
Zmiana obsady
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #109 : Styczeń 06, 2011, 12:59:38 » |
|
Widziałem na własne oczy jak najmniejszy ze skalarów ciało ok 5-6 cm z płetwami 12-15 cm odgonił jedną hokejówkę na bok, odgryzł jej głowę a potem zjadł resztę.
Przepraszam za brutalny opis, ale tak było.
To pomyśl co byłoby z neonami Będziesz chyba musiał pomysleć o czymś wiekszym, moze płaskoboki?
|
|
|
|
|
|
|
Gregory85
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #110 : Styczeń 06, 2011, 13:03:13 » |
|
Będę myślał. A chwilowo chce odłowić te które ocalały do małego akwarium i dać im trochę czasu na podrośnięcie i znów je wpuścić do dużego. Czy ok 35-40 małych hokejówek da rade samodzielnie w 40l akwarium aż nie podrosną z 1 cm?
|
|
|
|
Zmiana obsady
|
|
|
amiboo
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #111 : Styczeń 06, 2011, 13:05:25 » |
|
Mogę wiedzieć gdzie znalezc fotki twojego akwa bo szukam a jakos mi w oczy nie wpadło.
|
|
|
|
amiboo
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #112 : Styczeń 06, 2011, 13:05:34 » |
|
Czy ok 35-40 małych hokejówek da rade samodzielnie w 40l akwarium aż nie podrosną z 1 cm?
Jak duże są te ryby?
|
|
|
|
|
|
|
Gregory85
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #113 : Styczeń 06, 2011, 13:28:24 » |
|
Do amibooZdjęć chwilowo nie ma bo nie mam ich czym zrobić. Wrzucam poglądowe zdjęcie moim aparatem słabej jakości. Zdjęcia muszę robić spod przeciwległej ściany, żeby objąć całe akwarium. W końcu to 260 cm. Jeszcze brakuje kilku gałęzi, ale dorzucę je jak będzie trochę czasu. Do Czy ok 35-40 małych hokejówek da rade samodzielnie w 40l akwarium aż nie podrosną z 1 cm?
Jak duże są te ryby? Najmniejsze mają ok 2 cm największe, kilka sztuk do 3 cm. Ile ich przeżyło ciężko policzyć, zważywszy że kilka "uciekło do komina" choć nie wiem jak bo grzebień ma wąskie przerwy. Na zdjęciu jeszcze ich nie ma.
|
|
|
|
Zmiana obsady
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #114 : Styczeń 06, 2011, 13:34:21 » |
|
Taka ilość ryb przyich obecnych rozmiarach wg mnie nie da rady w takim szkle.
|
|
|
|
|
|
|
Gregory85
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #115 : Styczeń 12, 2011, 21:53:41 » |
|
Na razie się udało. Odłowiłem pozostałe Hokejówki do akwa pożyczonego od kolegi (112l). W nim powinno im być dobrze. Jest ich ok 45 szt. Chcę poczekać aż podrosną jeszcze trochę zanim znów je wpuszczę do głównej bańki.
Mam w związku z tym pytanie. Czy mogę dokupić drugie tyle Hokejówek do liczby ok 90 sztuk i potrzymać je w tej 112l aż podrosną z 1-2 cm czy z kolei tu też takiej ilości ryb będzie za ciasno?
|
|
|
|
Zmiana obsady
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #116 : Styczeń 12, 2011, 22:01:40 » |
|
Mam w związku z tym pytanie. Czy mogę dokupić drugie tyle Hokejówek do liczby ok 90 sztuk i potrzymać je w tej 112l aż podrosną z 1-2 cm czy z kolei tu też takiej ilości ryb będzie za ciasno?
A jest to coś na zasadzie akwarium w sklepie czyli bez podłoża, tylko filtr? Masz tam 45 ryb, ja się obawiam, że 90 to będze sporawo. Nie łatwiej podkarmić obecne hokejówki po czym kupic następne małe i zrobić to samo? Chyba się nie ma co śpieszyć bo w razie kłopotu stracisz i ryby i kase. Ewentualnie dokup ale mniej np. 15 sztuk tak by mieć ich 60 ale to wg mnie jest już na styk.
|
|
|
|
|
|
|
Gregory85
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #117 : Styczeń 12, 2011, 22:06:02 » |
|
Nie, typowe sklepowe to nie jest. Oprócz filtra i grzałki jest korzeń i wielka kępa mchu. Na razie zostanę w takim razie przy tej ilości i poczekam co będzie jak podrosną po wpuszczeniu.
Czym je podkarmić, żeby w miarę szybko podrosły? Na razie dostają mieszanki suchego oraz trochę mrożonek wodzień, czasem trochę ochotki i żywego rurecznika.
|
|
|
|
Zmiana obsady
|
|
|
mrs
Super aktywny
bla bla bla...
|
|
« Odpowiedz #118 : Styczeń 12, 2011, 22:11:13 » |
|
Na razie zostanę w takim razie przy tej ilości i poczekam co będzie jak podrosną po wpuszczeniu.
To najlepsze wyjście. Czym je podkarmić, żeby w miarę szybko podrosły? Na razie dostają mieszanki suchego oraz trochę mrożonek wodzień, czasem trochę ochotki i żywego rurecznika.
To co podajesz, wystarczy. Dobrze, że nie dajesz tylko suchego. Na mrożonkach ryby fajnie rosną.
|
|
|
|
|
|
|
Gregory85
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #119 : Styczeń 12, 2011, 22:12:58 » |
|
Oki to na razie dzięki za porady. Odezwę się za jakiś czas jak coś nowego będzie się działo
|
|
|
|
Zmiana obsady
|
|
|
|