Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 60l . Jakie rybki ?  (Przeczytany 53183 razy)
bryq
Nowy
*

« Odpowiedz #30 : Luty 25, 2009, 15:39:06 »

dzieki za rybki, lecz dalej nie mam odpowiedzi na pytania :

1. Czy pokrywa musi być włączona cała noc czy tylko w dzień ?
2. Czy na te kamyczki moge wysypać inny źwirek ?

Akwarium 60l z obsadą :

9x Neon Inessa
8x Kirys Spiżowy
3x Gupik
1x Bojownik
Aramis
Powiedz kuli ,,NIE"
Stały użytkownik

Aramis śni się małym dzieciom ...

« Odpowiedz #31 : Luty 25, 2009, 15:39:54 »

Obsade niedługo będe zmieniać  Wink
Aha i tam sie pomyliłem ja mam 4 molinezje.

Prosze kliknąć na  http://change.menelgame.pl/change_please/2736071/- to sprawi że stane się bogaty w grze / proszee.
Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #32 : Luty 25, 2009, 15:41:57 »

bryg, przeczytaj dokładnie mój ostatni post na drugiej stronie na samym dole.

Moje 375 litrów http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19435.0

Zapraszam do oglądania i komentowania.

Pozdro
Marcin
bryq
Nowy
*

« Odpowiedz #33 : Luty 25, 2009, 15:46:14 »

Dobra juz wiem ! Dałeś edita Smiley

A jeżeli chodzi o takie zamki albo jakąś jedną sztuczną roślinke to w stanowczo odradzasz ?
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2009, 15:51:21 wysłane przez bryq » Zapisane

Akwarium 60l z obsadą :

9x Neon Inessa
8x Kirys Spiżowy
3x Gupik
1x Bojownik
Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #34 : Luty 25, 2009, 15:54:09 »

Dobra juz wiem ! Dałeś edita Smiley

A jeżeli chodzi o takie zamki albo jakąś jedną sztuczną roślinke to w zupełności odradzasz ?

Żadnych zamków i sztucznych roślinek. Kup sobie żywe roślinki (było pisane wcześniej jakie) i parę łupek kokosa i jakiś ładny korzonek. To wszystko możesz kupić w sklepie zoologicznym. Tylko przed włożeniem tego korzenia musisz go porządnie wymoczyć i wygotować. To samo zrób z łupkami kokosa.

Jeżeli poświęcisz trochę czasu i pieniędzy rodziców to będziesz miał piękne akwarium, przy którym będziesz spędzał dużo czasu, jak również i Twoi rodzice.

Ja jak tylko wracam z pracy to pierwsze co robię, to idę właśnie do akwarium.

Pozdro
Marcin
bryq
Nowy
*

« Odpowiedz #35 : Luty 25, 2009, 15:57:38 »

Dzieki wielkie .

Jak przychodze ze sql i treningu to mimo tego, że nie ma w nim żadnych rybek ide do akwarium ; D

A te roslinki moga byś przysypane zwykłym kamieniem rzecznym ? Czy musi byc jakis specjalny nawóz ?

Akwarium 60l z obsadą :

9x Neon Inessa
8x Kirys Spiżowy
3x Gupik
1x Bojownik
Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #36 : Luty 25, 2009, 16:03:50 »

Co do podłoża, to zależy jakie kupisz. Jeżeli będą to kamyki rzeczne to normalnie sadzisz jak zwykłe rośliny. Czyli wciskasz w podłoże, żeby nie wypływały do góry.
Nawożenie zaczynasz dopiero wtedy jak zaobserwujesz oznaki niedoboru. Do czasu całkowitego dojrzenia akwarium nawożenie będzie zbędne. Dobrze jest na początku podawać P dla lepszego i szybszego ukorzenienia się roślin. Ale o tym już też była mowa na tym forum, więc poszukaj trochę.

Pozdro
Marcin
zorak
Nowy
*

« Odpowiedz #37 : Grudzień 29, 2011, 23:56:39 »

Witam serdecznie.
Jestem nowym użytkownikiem forum akwarium.net.pl i jako pierwszego posta postanowiłem podłączyć się pod ten temat gdyż mam podobne akwarium i nie chcę zaśmiecać nowymi tematami - ale do rzeczy.
Z akwarystyką miałem do czynienia ...naście lat temu. Wtedy 120 litrów a w środku praktycznie wszystko co mogłem dostać. Po tych nastu latach wracam do hobby. Po choinkę od żony dostałem zestaw 60l wypukłe, grzałka z termostatem 50W, filtr wewnętrzny, pokrywa z oświetleniem 1x15. Dziś je uruchomiłem i proszę o opinię co jest ok a co zmienić. Krótki opis i fotka.
- podłożę 2 kg drobnego żwirku (gramatura grubszego piasku) i na to 5 kg żwirku czarnego 2-4 mm. Dlaczego czarny ?? akurat takie podłoże mi się podoba,
- korzeń. Z racji tego że za ładny w sklepie wołają 50 a nawet 80 zł postanowiłem troszkę poszukać i wybrałem się w górski potok w którym to udało mi się znaleźć ten oto okaz. Został wyczyszczony i wygotowany (mam nadzieje że dobrze),
- 3 jasne kamienie - obecnie przytrzymują korzeń a docelowo będą mniej więcej pod grzałką,
- rośliny to 3 x kryptokoryna, kępka lilaeopsis, 1 x bacopa caroliniana (nie wiem czy nie za duża do małego akwarium), 6 x moczarka argentyńska (tak mi się wydaje że to ta roślinka)
- filtr ustawiony tak że część wody wylatuje po części na grzałkę a reszta wyprowadzona rurką ponad lustro wody i 6 otworami wylatuje - mam nadzieję że spadanie wody na taflę eliminuje konieczność napowietrzania ??
- rybki, co prawda to przyszłość ale na pewno będzie ok 10 neonków, 4-5 samczyków gupika i ... ?? i dalej nie wiem - muszę przemyśleć.
A tak się prezentuje zaraz po rozruchu.

Uploaded with ImageShack.us
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2011, 00:02:40 wysłane przez zorak » Zapisane
bastek500
Nowy
*

« Odpowiedz #38 : Grudzień 30, 2011, 13:09:01 »

Witam
bardzo ładny baniak, ale wyżuć te kolorowe tło z roślinami i daj jakis czarny brystol podkreśli kolor roślin i będzie lepiej wyglądał.
co do rybek muśisz pomyśleć nad jakimiś kiryskami lub innymi rybami które będą czyśćić dno, pomyśl też o krewetkach.
Zrób sobie bimbrownie to pomoże roślinom zdrowo rosnąć.

pozdrawiam bastek

przepraszam za błędy ortograficzne  Smiley
« Ostatnia zmiana: Grudzień 30, 2011, 20:13:31 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: