falko
Zainteresowany

|
 |
« : Sierpień 09, 2011, 15:44:42 » |
|
Witam. Mam akwarium 108 l (75x36x40). Dotychczasowa obsada: 7x kirysek trójpręgi, 4x otosek. Najprawdopodobniej zdecyduje się jeszcze na neony czerwone. 1) Ile neonów czerwonych wpuścić? 20 sztuk to nie będzie za dużo?
Od razu pytanie o inny gatunek ryb. 2) Czy gdybym oddał otoski i kiryski, to mógłbym mieć brzanki sumatrzańskie? Czy 10-12 brzanek mogłoby być, czy ten baniak jest jednak dla nich za mały? W akwarium byłyby tylko brzanki.
3) Czy ewentualnie brzanki sumatrzańskie z kiryskami i otoskami mogłyby być razem w takim w sumie dosyć małym akwarium? Czy brzanki nie będą ich podgryzać?
4) Czy sumatry skubią rośliny? Kiedyś miałem brzanki brokatowe i zjadały młode liście nadwódki, wąkrotki i żabienic. Jak to jest z sumatrami?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Domel442
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 09, 2011, 16:51:37 » |
|
Witam. Mam akwarium 108 l (75x36x40). Dotychczasowa obsada: 7x kirysek trójpręgi, 4x otosek. Najprawdopodobniej zdecyduje się jeszcze na neony czerwone. 1) Ile neonów czerwonych wpuścić? 20 sztuk to nie będzie za dużo?
Od razu pytanie o inny gatunek ryb. 2) Czy gdybym oddał otoski i kiryski, to mógłbym mieć brzanki sumatrzańskie? Czy 10-12 brzanek mogłoby być, czy ten baniak jest jednak dla nich za mały? W akwarium byłyby tylko brzanki.
3) Czy ewentualnie brzanki sumatrzańskie z kiryskami i otoskami mogłyby być razem w takim w sumie dosyć małym akwarium? Czy brzanki nie będą ich podgryzać?
4) Czy sumatry skubią rośliny? Kiedyś miałem brzanki brokatowe i zjadały młode liście nadwódki, wąkrotki i żabienic. Jak to jest z sumatrami?
ja bym kupil 15 . co do brzanek to raczej bym ci je odradził potrafią podgryzać inne ryby dla tego ludzie często trzymają je w akwa jedno gatunkowym lub z innymi brzankami nie lepiej było być ci kupić np. jakieś pielegniczki np ramireza lub kakadu ale to jest tylko moja sugestia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
falko
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 09, 2011, 18:45:11 » |
|
Tak też myślałem, że 20 neonów czerwonych to trochę za dużo. Raczej kupię max.15, bo one dosyć spore rosną (spore jak na neony oczywiście). Innych ryb oprócz neonów, kirysków i otosków nie będzie. Pielęgniczek jakoś nie chcę - wolę stadne rybki pływające grupą w otwartej toni.
Trochę kuszą mnie te brzanki. Gdybym jednak w ogóle zrezygnował z tych ryb co już mam i nie kupował neonów, a założyłbym tylko jednogatunkowe akwarium z sumatrami, to ile mógłbym ich mieć? Patrząc na wielkość dorosłych brzanek, to wydaje mi się, że gdzieś tak z 7- 8 byłoby do przyjęcia. Tyle, że im więcej ich, tym lepiej ze względu na rozkład agresji na większą liczbę ryb, ale ogranicza mnie wielkość (a raczej małość) akwarium. Czy 10 do 12-u brzanek w 108 l, to byłoby wielkie przegięcie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
falko
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 09, 2011, 21:37:30 » |
|
Dzięki za linka o Azji. Jeszcze pomyślę czy zdecyduje się na neony czy na brzanki.
Jeśli chodzi o neony, to niektórzy narzekają, że nie zawsze pływają one w ławicy. Wydaje mi się, że w 108 l nie będzie w ogóle takiego problemu, bo to tylko 75 cm długości i 15 sztuk nie specjalnie będzie miało miejsce, aby się "rozłazić". Pytam jednak tak na wszelki wypadek: Jaką polecalibyście trochę większą rybkę, która robiłaby za "potwora" i trochę straszyła neony, żeby bardziej trzymały się w ławicy? Najlepsze pewnie byłyby skalary, ale przecież nie wcisnę ich do 108 litrów...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 09, 2011, 21:57:25 » |
|
Ja bym postawił na brzanki. Neony zawsze się będą rozłazić w baniakach zarośniętych roślinami. Są takie rybki jak np. Razbora klinowa u mnie pływają ławicą praktycznie cały czas, a neony się chowają i z 8 widać zazwyczaj góra tylko 4 na raz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 09, 2011, 22:27:09 » |
|
razbora espei jest trochę mniejsza niż klinowa, a też pomyka cały czas w ławicy. Neony się "rozlezą" jak wspomniał baniakmaniak, a brzanki obgryzą Ci wszystkie inne ryby.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 10, 2011, 06:58:03 » |
|
Bierz brzanki zamiast neonów czy razbor. O niebo ciekawsze ryby. Ze 12 sztuk będzie ok. Przy przyzwoitej filtracji otoski i kiryski mogą zostać, te ryby nie będą przeciez wchodzić brzankom w drogę i zabierać im miejsca do pływania. Pamiętaj tylko żeby nie słuchać netowych rad typu: "brzanki potrzebują gęsto zarośniętego zbiornika". Nie przesadź z zielskiem, ryby takie jak sumatry muszą mieć miejsce do pływania. A tak w ogóle to brzanek nie da się nie lubić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
akwamaniak89
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 10, 2011, 09:54:20 » |
|
20 neonow na takie akwa to nie jest duzo.. a sumatry sa super tylko strasznie zarloczne i niezbyt milo nastawione do innych mieszkancow akwarium, dosc czesto musialem czyscic filtr gdy je mialem , maja jakas szybka przemiane materii za czym sporo brudza w akwa i robia ogolny rozgardjasz z delikatnymi roslinkami, gdy sie o nie ocieraja..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
falko
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 10, 2011, 18:04:58 » |
|
Jednak zrezygnowałem z brzanek i dopasuję coś do tej obsady, którą już mam. Może sumatry dałyby spokój pozostałym rybom, ale wolę nie ryzykować. Z kolei żal byłoby mi oddać kiryski trójpręgie, bo skubańce pocieszne są. Mam 3 samice i 4 samce i właściwie po każdej wymianie wody mają tarło. Pływają jedna za drugą po całym akwarium i oklejają ikrą szyby i rośliny, a sam sposób zapłodnienia ikry jest dość oryginalny. Super też wyglądają jak odpoczywają, często całą siódemką obok siebie, albo jak "przystają" na dłuższą chwilę na korzeniach. Na brzanki (różne, nie tylko sumatrzańskie) na pewno przyjdzie jeszcze czas, kiedy postawię większy baniak tylko dla nich, bo takie stado charakternych ryb zasługuje na odpowiednią ilość miejsca do pływania.
Zastanawiam się nad trochę większymi kąsaczami, które przegoniłyby czasem stadko neonów i skłoniły je do trzymania się razem. Co myślicie o tetrze cesarskiej? Nadaje się do 108 litrów? Jest chyba bardziej terytorialna niż ławicowa, więc tak na 2 samce i 3 samice miejsca powinno wystarczyć. Co o tym sądzicie?
Obsada wyglądałaby tak: 12x neon czerwony, 7x kirysek trójpręgi, 4x otosek, 5x tetra cesarska (2+3).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
akwamaniak89
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 10, 2011, 18:28:34 » |
|
Moze razbora klinowa stadko 5 sztuk? albo zwinniki jarzence ?bardzo ladne rybcie.. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 10, 2011, 19:24:08 » |
|
imho czy tetry czy razbory to przynajmniej 10 a nie 5, fakt faktem 10 również nie przypomina stada jakie można spotkać w naturze ale w akwarium zawsze to jakiś kompromis. Jednakże wedle mnie w bańce 100 l źle wygląda więcej jak jedno stado ryb (mówimy o ryb przebywających w toni) dlatego zawsze tego odradzam. Nenki u mnie trzymały się w ławicach (mówimy o bańce 112l) ewent. w przypadku tarła pielęgnicowatych w trakcie energicznego odganiania i to nie zawsze a jeśli już to przez chwile. Zazwyczaj zawsze rozpływały się bez sensu po bańce. Imho parka pielęgniczek była by w dechę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
falko
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 10, 2011, 22:06:35 » |
|
No fakt, dwa stada ryb podobnej wielkości nie wyglądają najlepiej jak się mieszają. Pozostanę przy samych neonach czerwonych w toni. Wiem, że są oklepane, ale ja lubię takie ryby, które już z daleka są wyraźnie widoczne w akwarium. Wolę te ich żarówiaste kolory, niż jakieś półprzeźroczyste złotawe czy zielonkawe ryby, których obecności w akwarium trzeba się domyślać, bo zlewają się z roślinami.
Pielęgniczki są nawet ładne, ale nie mam jakoś do nich przekonania. Czy połączenie pary lub haremu pielęgniczek i stadka wszędobylskich kirysków w tym niezbyt wielkim przecież baniaku nie spowodowałoby tłoku przy dnie? Na spokojne tarło, nie mówiąc już o odchowaniu młodych, nie byłoby raczej szansy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 11, 2011, 06:40:34 » |
|
z kakadu byłaby wojna ale imho np. p. żólte lub ramirezy byłyby odpowiednie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
falko
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 11, 2011, 19:26:32 » |
|
A pielęgniczka boliwijska (para) może być?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|