Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada do 72l.  (Przeczytany 4457 razy)
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #30 : Styczeń 25, 2011, 18:44:33 »

Według mnie 10 neonów to trochę mało ;/.Nie lepiej by było 15- 20 neonów ale bez prętników?
Sebek112.
Nowy
*

« Odpowiedz #31 : Styczeń 25, 2011, 20:02:30 »

Mogę zrezygnować z neonków, ale chciałbym coś zamiast nich żeby nie było pusto.
maciuleczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #32 : Styczeń 26, 2011, 11:12:43 »

w akwarystyce lepiej mieć za mało rybek niż za dużo. Pusto napewno nie będziesz miał z obsadą którą wyżej Ci wymieniłem. Roślinek typu mikrozorium czy moczarka możesz nasadzić i nie będziesz miał pusto Wink

Wiem, ze jak zakłąda się akwarium poraz pierwszy to chcioałoby się mieć dużo i fajnych rybek. Sam taką pokusę miałem przy swoim pierwszym akwarium. le zdecydowanie radzę Ci powstrzymać tę pokusę dla rybek i dla siebie, bo przy zbytnik zageszczeniu nie tylko będziesz miał dużo pracy ale będziesz wyławiał martwe rybki.

co do agresywności bojowników z kubków to one są bardziej agresywne. Przecież są trzymane specjalne po to, aby poprzez agresję wobec samca w kubku obok stać się bardziej kolorowe. One uczą się agresji i utrwalają od małego taką reakcję. Oczywiście i tu zdarzą się mniej i bardzioej agresywne samce, ale napewno będą to agresywniejsze samce niż jakby były trzymane w normalnych warunkach specjalnie na siłę nie wybarwiających.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Styczeń 26, 2011, 12:24:52 »

co do agresywności bojowników z kubków to one są bardziej agresywne. Przecież są trzymane specjalne po to, aby poprzez agresję wobec samca w kubku obok stać się bardziej kolorowe. One uczą się agresji i utrwalają od małego taką reakcję. Oczywiście i tu zdarzą się mniej i bardzioej agresywne samce, ale napewno będą to agresywniejsze samce niż jakby były trzymane w normalnych warunkach specjalnie na siłę nie wybarwiających.
Z ciekawości zapytam, ile miałeś bojowników sprzedawanych w kubkach i ile sprzedawanych z akwariów? Puszenie się na samca obok to ich naturalne zachowanie a nie żadna agresja. I nijak się to na inne ryby nie przekłada. Bojownik to ogólnie spokojna ryba, która nikomu krzywdy nie robi, w odróżnieniu od innych labiryntów, np wielkopłetwów.

Ograniczanie stadka neonów czy razbor o 2 sztuki nic nie da a tylko spowoduje, że będą się gorzej czuły. Jak dla mnei to zaproponowana obsada to żadne przerybienie i przy prawidłowej pielęgnacji nie będzie mowy, żeby z tego powodu jakieś trupy kolega miał wyławiać.

Sebek112.
Nowy
*

« Odpowiedz #34 : Luty 03, 2011, 18:40:48 »

Niestety z powodów finansowych zmuszony jestem postawić 72l zamiast 112, nie wykluczone że jeszcze spadnie do 63l, więc prosił bym żeby Wasze propozycje mieściły się jeszcze w akwarium 63l [60x30x35h].
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: