Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
Wrzesień 07, 2010, 13:53:26

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Szukaj:     Szukanie zaawansowane
253743 wiadomości w 22188 wątkach, wysłane przez 11907 użytkowników
Najnowszy użytkownik: semko
* Strona główna Pomoc Zaloguj się Rejestracja
+  Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata
|-+  Akwarystyka
| |-+  Ryby akwariowe
| | |-+  Obsady
| | | |-+  120l.
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: [1] Drukuj
Autor Wątek: 120l.  (Przeczytany 255 razy)
sure79
Nowy
*

« : Luty 08, 2010, 14:27:32 »

witam
Mam na imie Baska
Dostalam od przeprowadzajacej sie do innego mieszkania kolezanki akwarium 120l z 13 glonojadami  Roll Eyes
Chcialabym sie zapytac jakie rybki mozna jeszcze z nimi trzymac ??
Martinez75
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Luty 08, 2010, 15:24:58 »

Glonojad to bardzo ogólne pojęcie, napisz konkretnie, jakie to są "glonojady" - otoski, zbrojniki niebieskie czy jakieś inne? Jeżeli otoski to takie stadko w 120 l może być, jeżeli to zbrojnik niebieski to za dużo ich na takie akwarium (1 góra 2 sztuki). Mogłabyś też podać wymiary akwarium, wtedy być może uda się coś konkretnego doradzić.
sure79
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 09, 2010, 00:23:20 »

ja sie na tym kompletnie nie znam to moje pierwsze akwarium i pierwsze rybki nie wiem jakie to glonojady sa czarne w jasne ciapki
akwarium ma wymiary przod 54 cm boki po 20 i tyl po 58cm (jest to akwarium naroznikowe) i to chyba nie jest 120 L wydaje mi sie
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne

« Odpowiedz #3 : Luty 09, 2010, 07:28:42 »

to znajdź wzór na policzenie graniastosłupa  o podstawie trójkąta .

moje awkaria 54l i 27l i 30l i25
Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 09, 2010, 11:32:36 »

ja sie na tym kompletnie nie znam to moje pierwsze akwarium i pierwsze rybki nie wiem jakie to glonojady sa czarne w jasne ciapki
akwarium ma wymiary przod 54 cm boki po 20 i tyl po 58cm (jest to akwarium naroznikowe) i to chyba nie jest 120 L wydaje mi sie

To pora się poznać bo mogą ucierpieć przez ciebie ryby  Lips Sealed albo je po porstu gdzieś oddaj.

Akwarium 230l Czarne Wody SA:
6x skalar manacapuru

zapraszam do komentowania: http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/dorzecze-rio-negro-230l-dwight-18/
mrs
:)
Bywalec

In the midnight hour she cried- "more, more, more"

« Odpowiedz #5 : Luty 09, 2010, 12:45:06 »

Do policzenia objętości akwarium potrzebna jest jeszcze jego wysokość.
Poczytaj forum. Dużo przydatnych informacji znajdziesz.
Poczytaj informacje na tym portalu. Szczególnie informacje o zakładaniu akwarium, obsadzie, pielęgnacji.
Ewentualnie założ temat w dziale "akwarystyczne pogaduszki" i napisz w nim wszystkie targające tobą wątpliwości. Gwarantuje, że znajdzie się ktoś kto napisze coś mądrzejszego niż Dwight i z całą pewnością Ci pomoże.
Pozdrawiam.

To pora się poznać bo mogą ucierpieć przez ciebie ryby  Lips Sealed albo je po porstu gdzieś oddaj.
Doprawdy, świetna rada - taka wspomagająca początkującego akwaryste.
Człowiek wchodzi na forum, zadaje pytanie bo coś chce zrobić dobrze, bo się interesuje. Wyskakuje "świetny" Dwight i inteligentnie radzi oddać akwarium i ryby.
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2010, 18:28:24 wysłane przez mrs » Zapisane

sure79
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 09, 2010, 16:36:04 »

To pora się poznać bo mogą ucierpieć przez ciebie ryby  Lips Sealed albo je po porstu gdzieś oddaj.
[/quote]

No dzieki za pomoc! Jak sadzisz po co ja sie na to forum zapisalam ??
Pisze przeciez ze nie mam o tym zielonego pojecia ,a ty mi wyskakujesz z takim tekstem  Huh
Ciekawe czy jak ty zaczynales to tez taki madry byles ?

Ja prosze tu o pomoc a wiec jezeli nie masz nic madrzejszego do powiedzenia to daj sie wypowiedziec innym ,bo widze ze oni mi chetnie sluza dobra rada za co z gory dziekuje  Smiley
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2010, 16:40:25 wysłane przez sure79 » Zapisane
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 09, 2010, 16:40:15 »

Doprawdy, świetna rada - taka wspomagająca początkującego akwaryste.
Człowiek wchodzi na forum, zadaje pytanie bo coś chce zrobić dobrze, bo się interesuje. Wyskakuje "świetny" Dwight i inteligętnie radzi oddać akwarium i ryby.

Naucz się czytać , napisałem że pora się poznać albo będzie trzeba oddać ryby a nie żeby oddać akwarium.Jeżeli koleżanka pisze że zupełnie się nie zna to chyba lepiej będzie oddać te 13 zbrojników (akwarium dobre ledwo na jednego) i zacząć od nowa już z jakimś zapasem wiedzy , nigdzie nie napisałem żeby oddała akwarium.

A tak nawiasem to ''inteligentnie'' pisze się przez ''en'' a nie przez ''ę''.

No dzieki za pomoc! Jak sadzisz po co ja sie na to forum zapisalam ??
Pisze przeciez ze nie mam o tym zielonego pojecia ,a ty mi wyskakujesz z takim tekstem  
Ciekawe czy jak ty zaczynales to tez taki madry byles ?

Nie wiem czy jesteś dość bystra żeby umieć posługiwać się google ale tam masz napisane praktycznie wszystko co jest potrzebne początkującemu akwaryście , łącznie z gatunkami ryb i ich dokładnymi opisami .Więc nie wiem dlaczego jesteś taka zielona skoro wszystko masz na wyciągnięcie ręki.
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2010, 16:48:23 wysłane przez dwight 18 » Zapisane

6x skalar manacapuru

zapraszam do komentowania: http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/dorzecze-rio-negro-230l-dwight-18/
mrs
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Luty 09, 2010, 18:40:01 »

Naucz się czytać , napisałem że pora się poznać albo będzie trzeba oddać ryby a nie żeby oddać akwarium.Jeżeli koleżanka pisze że zupełnie się nie zna to chyba lepiej będzie oddać te 13 zbrojników (akwarium dobre ledwo na jednego) i zacząć od nowa już z jakimś zapasem wiedzy ,nigdzie nie napisałem żeby oddała akwarium.
Nie napisałeś też nic co mogłoby w czymkolwiek pomóc autorce tematu. Forum służy pomocy, nie opieprzaniu, nie bezsensownemu nabijaniu postów.
A tak nawiasem to ''inteligentnie'' pisze się przez ''en'' a nie przez ''ę''.
Racja, przepraszam. Poprawiłem.

Nie wiem czy jesteś dość bystra żeby umieć posługiwać się google ale tam masz napisane praktycznie wszystko co jest potrzebne początkującemu akwaryście , łącznie z gatunkami ryb i ich dokładnymi opisami .Więc nie wiem dlaczego jesteś taka zielona skoro wszystko masz na wyciągnięcie ręki.
Nie wiem czy jesteś dość bystry żeby zauważyć, że w sieci dosyć często pojawiają się sprzeczne informacje.

młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne

« Odpowiedz #9 : Luty 09, 2010, 18:49:01 »

Co ja tu widzę Dwight znów ,,wymienia zdania" z kims Grin Grin
Ale mniejsza z tym popieram Dwighta taki ,,zimny prysznic" jest potrzebny  jak ktoś naprawde chce być akwarystą to zrobi wszystko ,żeby polepszyć warunki rybom ,a jak nie to zrobi z akwa tylko kolorowy nawilżacz powietrza . Pozatym do Sure wujek gogle działa i  najpierw znajdź artykuł o zakładaniu akwa ,a potem pomyśl o obsadzie .

moje awkaria 54l i 27l i 30l i25
Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
aqua95
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Luty 09, 2010, 18:52:04 »

Nie wiem czy jesteś dość bystry żeby zauważyć, że w sieci dosyć często pojawiają się sprzeczne informacje.

Podobnie jak na forum , ale nie wiem jaki ma sens wchodzenie na forum będąc kompletnie zielonym o temacie , forum służy dorad na które nie można nigdzie znaleźć odpowiedzi , do wymiany doświadczeń itd. a nie do tłumaczenia początkującemu jak założyć akwarium , do tego służą strony w necie i różnego rodzaju lektura.

Nie napisałeś też nic co mogłoby w czymkolwiek pomóc autorce tematu. Forum służy pomocy, nie opieprzaniu, nie bezsensownemu nabijaniu postów.

dwight 18 z tego co wiem należy raczej do grupy osób o bardzo dużej wiedzy i często pomagającej innym a nie tych co nabijają posty więc nie wiem po co te głupie zarzuty , zaraz ten temat przerodzi się w wojnę więc dajcie już sobie siana.
mrs
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Luty 09, 2010, 19:44:27 »

dwight 18 z tego co wiem należy raczej do grupy osób o bardzo dużej wiedzy i często pomagającej innym a nie tych co nabijają posty więc nie wiem po co te głupie zarzuty , zaraz ten temat przerodzi się w wojnę więc dajcie już sobie siana.
Zgadzam się. Ja nie kwestionuje jego wiedzy. Zauwazyłeś żebym podwazał merytoryczną stronę jego wypowiedzi?
Na forum jest wiele osób, które w takiej sytuacji podały by link do odpowiedniego artykuły, podały by źródło z ktorego można zaczerpnąć wiedze. Nie mówie żeby prowadzić kogoś za rączke, uważam jednak, że jakakolwiek pomoc dziewczynie się należy.
Przykład? Niedawno na forum pojawił się wątek z pytaniem czy można czasowo użyć grzałki zamiast "pompki". Pytanie idiotyczne mimo to ludzie starali się uwidocznić autorce absurd. Było troche cynizmu i ironii ale odpowiedź otrzymała.
Można mieć wiedze i ją odpowiednio sprzedać pomagając ludziom. Mozna tez mieć wiedze i się popisywać.

I jeszcze jedno. Ostatnią rzecza jakiej chce to skakanie sobie do gardeł.
Dziewczyna potrzebuje pomocy i na nią zasługuje.
Tyle z mojej strony.
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2010, 19:47:35 wysłane przez mrs » Zapisane

sure79
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Luty 09, 2010, 19:57:22 »

widze ze zamiast pomocy ,toczone sa tu jakies bezsensowne dyskusje
nie mam na to absolutnie ochoty ,sama sobie dam rade ,i mam nauczke ze jednak na forum nie ma po co wchodzic jezeli jesz sie "zielonym "
 Dwight wez sie zastanow nad tym co piszesz nie jestes tu jedyny i to ze masz jakas tam wiedze na akurat ten temat nie upowaznia cie do tego zeby kogos opieprzac wrecz przeciwnie powinienes pomoc !
Wez to pod uwage przy nastepnym nowym forumowiczu !!!
ja wysiadam
 papa papa papa
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2010, 19:59:31 wysłane przez sure79 » Zapisane
mrs
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Luty 10, 2010, 07:13:47 »

widze ze zamiast pomocy ,toczone sa tu jakies bezsensowne dyskusje
nie mam na to absolutnie ochoty ,sama sobie dam rade ,i mam nauczke ze jednak na forum nie ma po co wchodzic jezeli jesz sie "zielonym "
Sama sobie dasz rade albo trafisz na inne forum gdzie nikt na wjazd nie kopnie Cie w cztery litery.
Pozdrawiam i powodzenia.

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Luty 10, 2010, 12:22:39 »

sama sobie dam rade

Mam taką nadzieje , wejdź sobie na tą strone: http://www.superakwarium.pl/ jest tam wszystko co będzie potrzebne początkującemu(i nie tylko) akwaryście.

6x skalar manacapuru

Strony: [1] Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.9 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.208 sekund z 17 zapytaniami. (Pretty URLs adds 0.081s, 2q)