|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #45 : Maj 22, 2008, 10:10:37 » |
|
Co jedzą krewetki? Karmią się same glonami czy jedza też pokarm dla ryb? krewetek absolutnie nie można karmić samymi glonami pokarm dla nich musi być zróżnicowany żeby były zdrowe i ładnie wybarwione muszą mieć specjalny pokarm dla krewetek, oczywiście glony i jeszcze robaczki takie jak artemie a dla większych takich jak amano czy szklista ochotkę do tych kąsaczowatych zdecydowanie odpadają krewetki karłowate[oprócz amano] proponuje ci krewetki szkliste będą idealne do twojego akwarium 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piranha
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #46 : Maj 22, 2008, 13:12:50 » |
|
Ile sztuk tych szklistych?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pepok
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #47 : Maj 22, 2008, 16:45:19 » |
|
Są stadne, więc jakieś 4-8szt. A może założysz sobie krewetkarium (np. 20l) 
|
|
|
|
|
|
60l wielogatunkowe  1x Zbrojnik 3x Kirysek Spiżowy 3x Molinezja 1+2 2x Danio 3x gupik 3x Ampularia
|
|
|
Rybcia:)
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #48 : Maj 22, 2008, 17:16:58 » |
|
W zależności od gatunku krewetki odżywiają się pokarmem roślinny, zwierzęcym lub są wszystkożerne.
|
|
|
|
|
|
Moje akwarium-45l 6x Pawie oczko(4 samice, 2 samce) 1x Gurami dwuplamy(samiec odmiana niebieska) 1x Platka Mike Mouse(samica) 1x Kirysek spiżowy(samiec) 2x Węgorek ciernisty(para) 1x Zbrojnik niebieski 
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #49 : Maj 22, 2008, 20:31:52 » |
|
Są stadne, więc jakieś 4-8szt. A może założysz sobie krewetkarium (np. 20l) weź ty lepiej nie podpowiadaj bo człowieka aż krew zalewa dla parki szklistych akwa to minimum 60l do 112 można wpuścić od 3-4 wiesz w ogóle co to jest krewetka szklista?jak wyobrażasz sobie 8 krewetek które dorastają do nawet 9 cm w 100l? piranha i jeżeli masz kłopoty z zatoczkami, świderkami lub innymi uciążliwymi ślimakami to krewetki szkliste szybko je rozwiążą są ogromnymi amatorami ślimaków.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2008, 20:35:28 wysłane przez dwight 18 »
|
|
|
|
|
Piranha
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #50 : Maj 23, 2008, 20:07:10 » |
|
Te szkliste nawet jak dorosną do 9 cm to nie zagrażają rybom?
A te Amaro czym sie różnią od szklistych? Też jedzą slimaki i nadają się do akwa ogólnego?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #51 : Maj 23, 2008, 21:04:07 » |
|
Te szkliste nawet jak dorosną do 9 cm to nie zagrażają rybom? A te Amaro czym sie różnią od szklistych? Też jedzą slimaki i nadają się do akwa ogólnego? jeżeli będziesz je głodził to mogą atakować i zjadać małe osłabione lub chore osobniki małych rybek takich jak neony ale jak będziesz dawał im wystarczająco dużo pokarmu to nie będzie żadnego problemu a jak masz slimaki to nawet i dokarmiać szklistych ni trzeba .amano różnią się od szklstych prawie wszystkim amano to krewetka karłowata a szklista to krewetka wielko ramienna jak sama nazwa wskazuje szklista ma ogromne ramiona czyli ,,szczypce,, u amano są one znacznie mniejsze amano róznią się też dietą są to wielkie smakosz glonów i innych pokarmów roślinnych za to szklista woli pokarmy mięsne[co nie znaczy że nie je pokarmów roślinnych] amano nie jedzą ślimaków pewnie że nadają się do akwa ogólnego jest to odkurzacz na glony dorastają one do ok 4 cm. ps.jeżeli masz pytanie związane z krewetkami to kieruj je do mnie jestem w tym temacie bardzo zaawansowany ale za to mam mniejszą wiedze o rybach można powiedzieć że jestem ekspertem od skorupiaczków 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pepok
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #52 : Maj 24, 2008, 08:03:54 » |
|
Są stadne, więc jakieś 4-8szt. A może założysz sobie krewetkarium (np. 20l) wiesz w ogóle co to jest krewetka szklista? Wiem co to jest krewetka, ale o szklistych duzo nie czytałem - napisałem ogólnie, że są stadne jak wszystkie krewetki.
|
|
|
|
|
|
60l wielogatunkowe  1x Zbrojnik 3x Kirysek Spiżowy 3x Molinezja 1+2 2x Danio 3x gupik 3x Ampularia
|
|
|
Piranha
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #53 : Maj 25, 2008, 12:10:06 » |
|
Wlaśnie mi chodzi o krewetki glonożerne, czyli kupię amano. Skoro są mniejsze to 6 szt na 112 litrowy zbiornik mi starczy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #54 : Maj 26, 2008, 14:32:05 » |
|
w takim razie musisz kupić bardziej wyrośnięte bo mniejszym rybki mogą zrobić Krzywdę myślę że jeżeli nie chcesz mieć glonów to kup ok10 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukasz81
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #55 : Maj 26, 2008, 18:25:07 » |
|
witam mam pytanie do 'eksperta od krewetek' lada dzien bede mial 5szt red chery co sadzisz o wpuszczeniu ich do mojej obsady? 200l dosc gesto zarosniety
|
|
|
|
|
|
 akwa 200l 4 blue diamond red cherry
|
|
|
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?
|
 |
« Odpowiedz #56 : Maj 28, 2008, 08:39:33 » |
|
witam mam pytanie do 'eksperta od krewetek' lada dzien bede mial 5szt red chery co sadzisz o wpuszczeniu ich do mojej obsady? 200l dosc gesto zarosniety
beda mialy jedynie funkcje ozdobna, bo ich obecnosci nie zauwazysz przez zmniejszenie ilosci glonow czy resztek jedzenia. poza tym w 200l to znikna i czasem pewnie przez kilka dni ich nie zobaczysz... ja mam okolo 200 red cherry i babaulti w zbiorniku 75l... widac je tylko jak rzuce tabletki ze spiruylina, tak to moze na widoku jest 1/5. poza tym im wiecej ryb tym mniej bedzie widac krewetek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #57 : Maj 28, 2008, 09:05:57 » |
|
No ale red cherry rozmnażaja się jak dzikie  Jeśli warunki im przypasują i maluchy będą miały się gdzie chować, to wkrótce będzie ich dużo więcej. Ja zaczynałam od 2 samiczek i 4 samców w listopadzie, a teraz mam nie wiem nawet ile  kilkadziesiąt na pewno, i to mimo grasującego po akwarium bojownika, który na pewno od czasu do czasu coś przekąsi
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #58 : Maj 28, 2008, 15:44:41 » |
|
lukasz81 a jaką masz obsade? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukasz81
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #59 : Maj 29, 2008, 18:38:31 » |
|
4 paletki blue diamond i nic wiecej.wczoraj dostalem 8 szt krewetek ale wpuscilem je do osobnego 15 litrowego zbiornika.nie chcialemm ryzykowac pozarciem ich przez moje pupile:) jezeli da rade je rozmnozyc to wtedy wpuszcze.czytalem ze dojzalosc plciowa osiagaja w ok 4miesiacu,moje maja ok 1,5 do 2 cm tylko jedna podejrzewam samica jest duzo wieksza jak myslicie ile one juz maja miesiecy bo ja to ciemna masa jestem:)
|
|
|
|
|
|
 akwa 200l 4 blue diamond red cherry
|
|
|
|