Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Amano  (Przeczytany 1814 razy)
tomes
Stały użytkownik

« : Marzec 20, 2008, 14:38:02 »

Witam!!!

Wczoraj kupiłem do swojego 25l akwarium dwie krewetki amano. Jedna ma, a raczej miała 4cm, a druga 2cm. Zafundowałem im dość długą aklimatyzacje, zmniejszyłem oświetlenie do takiego powiedzmy półmroku i wpuściłem je do akwarium. Mniejsza gdzieś zniknęła i już jej wczoraj nie znalazłem, natomiast druga (duża) śmigała po całym akwarium z rośliny na rośline, nic sobie nie robiła z przepływających neonków. Dziś rano sytuacja odwrotna, mała śmiga dużej brak i tu moje pytanie czy mogła wyjść z akwarium np. po deszczownicy której góra jest na jednym poziomie z górną krawędzią akwarium. Na akwarium mam szybe, ale jest prześwit z 2 cm. Obsada to 4 neony inessa, 2 danio pręgowane. Wiem ze te danio mają za mały zbiornik, ale kiedyś brat przychodząc z wizytą zachaczył o zoologika i kupił twierdząc " nie chciałem przyjść z pustymi rękami", no i są choć pasują jak świni siodło. Akwarium jest gęsto zarośnięte roślinami, ale gimnastykowałem sie z każdej strony żeby ją znaleźć. Jest jedna kryjówka taka pod kamieniem ale tam też szukałem (lusterkiem bo to na tylnej części akwarium). Aha jeszcze parametry temp.25, PH 7,5, KH 10, GH 12. Na noc rozkręcam butelki od bimbrowni, co może powodować skok PH, ale boje sie przyduchy (sam nie wiem co gorsze przyducha czy skoki PH).
Pytanie-czy amano może wciąć amba fatima, czy poszła na spacer poza baniak.

PS.
Fajne to forum, o rykach zawsze wszystko znalazłem nie zakładająć  nowych postów, a o amba amano:)jakoś nie 

Pozdrawiam

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Marzec 20, 2008, 15:35:22 »

mam problemy z podaniem linku ale wpisz w wyszukiwarkę forum : ''krewetki samobójcy''-w tym wątku King pisze o swoich uciekających amano. Ale wydaje mi się że u Ciebie to nie to ,Myślę że mala krewetka wczoraj przechodzila wylinkę , a dziś juz śmiga a wylinkę przechodzi duża. Zmiana środowiska a co za tym idzie parametrów najczęściej powoduje wylinkę u krewetek ,a podczas linienia bardzo sprytnie potrafią się skitrać. Mam nadzieję że się znajdzie- - pozdrawiam.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: