Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ricco < 125l >  (Przeczytany 1653 razy)
Ricco
Zainteresowany
**

« : Sierpień 29, 2010, 01:51:45 »

Witam.
Będzie to moje pierwsze akwarium które już zostało zamówione (dostawa do 2-tyg). Ze względu że obecnie nie znajduje się na terenie Polski i mam ograniczony dostęp do wszelkiego rodzaju pomocy zamawianych droga internetowa mam ograniczone pole manewru. Mam prośbę o pomoc w doborze roślinek i ewentualnej  obsady.

Akwarium : Fluval Roma 125l
                    80 x 35 x 45

Filtr : Fluval U3 Internal Filter

Oświetlenia : 2 x 20W dołączone do pokrywy (PowerGlo & AquaGlo) w przyszłości planowana modernizacja na oświetlenie LED.

Grzałka : Tronic Heater 150watt

Podłoże : Tetra Plant Complete Substrate (1 cm ) na tym dwie warstwy biało–czarnego żwiru o granulacji 1-3 mm. Około 4 cm z przodu aż do max 8 cm z tyłu.

Nawożenie : Co2 z butli ( Dennerle Bio-Line )

Woda : testów na razie brak .

Fauna : w planach
Flora  : w planach
Ricco
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 29, 2010, 11:50:20 »

Czy moze ktos mi napisac czy to wyposazenie ktore jest w standardzie moze byc na poczatek? Chcialbym miec 2 skalary i kilka red fire ( krewetki ),a nad reszta obsady caly czas sie zastanawiam. Prosze o rady i z gory dziekuje
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #2 : Sierpień 29, 2010, 11:55:52 »

Skalary są za duże jak na taki litraż... nie łącz drapieżników z krewetkami, no chyba że chciałbyś zafundować swoim rybom drogi pokarm...

Ricco
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 29, 2010, 12:02:41 »

Tak wlasnie myslalem za skalary beda zjadac mlody narybek. Szkoda bo bardzo mi sie podobaja ale trudno moze w innym akwarium w przyszlosci. Dzieki za pomoc
punisher155
Zainteresowany
**

gg: 6162948

« Odpowiedz #4 : Sierpień 29, 2010, 12:10:22 »

Wydaje mi się że to zły dział. To powinno być w dziale obsady Wink
Ricco
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Sierpień 30, 2010, 21:09:38 »

Czy ktos moze mi napisac czy to akwarium nadaje sie na morskie oraz ewentualnie co musze dokupic lub zmienic. Dziekuje
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 30, 2010, 21:17:12 »

Ale na bardzo małe akwarium morskie i tylko jeden gatunek ryb. Na początek najlepsze były by amphipriony, jedne z "najłatwiejszych" w hodowli ryb morskich w akwariach. Taki trochę odpowiednik gupika, tylko o wiele bardziej wymagający Wink
Ricco
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Sierpień 30, 2010, 21:33:39 »

A czy nie powinienem dokupic odpieniacza?
Czy moge tez miec w tym akwarium z tymi parametrami koralowce?
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Sierpień 30, 2010, 22:00:38 »

Akwarium morskie to nie jest takie hop siup. To środowisko wymaga więcej i wybacza mniej.

Musiałbyś zmienić świetlówki, kupić filtr zewnętrzny/kaskadowy, odpieniacz  białek, piasek koralowy, żywą skałkę (trudno dostępne), miernik zasolenia, cały wachlarz testów, i znalazłoby się wiele więcej tylko jak na razie musiałbym zajrzeć do książki Wink
Ricco
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Sierpień 30, 2010, 22:11:22 »

Angry  Myslalem ze to jest latwiejsze. Zaczne od normalnej akwy a jak nabiore doswiadczenia ( kilka lat Kiss ) to moze wtedy uda mi sie uporac z morskim. Dzieki za rade i pozdrawiam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: