Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nasze akwaria « skorpion83 (120l) Nowa aranżacja.
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: skorpion83 (120l) Nowa aranżacja.  (Przeczytany 7459 razy)
skorpion83
Zainteresowany
**
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 135


« : Październik 30, 2013, 17:12:47 »

Witam.

Jeżeli zamieściłem ten wątek w niewłaściwym dziale, to przepraszam i proszę o przeniesienie...
Dotąd nie chwaliłem się swoimi akwariami ponieważ po pierwsze twierdziłem, że nie ma czym, bo po lekturze tego forum i obserwacji jak piękne baniaki potraficie stworzyć, wstyd pokazywać takie "brzydkie kaczątko". Po drugie jakoś radziłem sobie dzięki radom z forum moje akwarium cieszyło moje oko, aż do restartu.
Ciągle coś idzie nie tak. Najpierw rośliny, zamówiłem na allegro, bo akurat na forum nic nie było, a to co przyszło to jakaś porażka, no ale tak to jest jak się bierze rośliny ze sklepu. Wsadziłem je byle jak, żeby tylko jakoś podrosły, no i nie wiem co z tym dalej. Może coś poradzicie jak to posadzić żeby cieszyło oko. Dodatkowo rośliny były porośnięte delikatnymi nitkami które teraz po zwiększeniu oświetlenia zaatakowały kolejne, masakra. Z tym jakoś sobie poradzę, tak myślę.

Może krótko o sprzęcie:

akwarium profil - wymiary 75x40x50h (ok128l brutto)
filtr tetra tec ex 700
grzałka 150w z termostatem
oświetlenie 3x24W T5 (Philips aquarelle + master 865 + master 840)
pokrywa ze spienionego pcv

podłoże z drobnego żwirku rzecznego o granulacji 2-5mm, pod nim mieszanka z ziemi ogrodowej

Baniak zalany 16.10.2013

Światło na początku świeciło 4 godziny i stopniowo zwiększałem o pół godziny (obecnie świecę 7 godzin). Od samego początku podaje pro carbo, stopniowo zwiększana dawka do docelowej (2ml/120l), od wczoraj pracuje bimbrownia.

Parametry wody:
- ph - 8,5
- NO2 - 0
- NO3 - 0
- TWW - 19
- TWO - 17

Parametry wody bez zmian. Obecnie czekam na nowe testy, bo nie podobają mi się te wyniki, po tym co widzę w akwarium. Dzisiaj podmiana wody - 20%, może trochę za późno, ale parametry stały w miejscu więc nic nie robiłem.
Proszę o rady co mogę z tym zrobić. Jak to poprzesadzać żeby to wyglądało jakoś ciekawie. Może ktoś poświęci mi trochę czasu i pomoże doprowadzić to do stanu w którym bez wstydu będę mógł pokazać zdjęcia na forum.

Zaraz postaram się dodać zdjęcia, chociaż nie wiem czy nie przestraszę potencjalnych doradców Smiley



















« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2014, 18:08:11 wysłane przez skorpion83 » Zapisane

szakallo
Bywalec
****
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 578


Bo rybka lubi pływać.


« Odpowiedz #1 : Październik 30, 2013, 19:55:05 »

Na początek zacznij od testów które potwierdzą twoje wyniki bo wyglądają kiepsko.
Po pierwsze postaraj się zbić Ph i twardość wody najlepiej jak nie chcesz inwestowac wielkiej kasy kup z 2 torebki kationitu wodorowego np z Zoolek i z 1L kwasu jeśli czujesz się na siłach do regenerowania.
Ph najlepiej zbij najlepiej na początek na 7
Potem podnieś NO3 tak do 5-10 mg/l i podawaj CO2 i węgiel w płynie przy twoim oświetleniu wszystko powinno bąblować.
Jeśli chodzi o NO3 itp możesz skusić się na symfonię złotą będzie zaopatrywać we wszystko rośliny.
Zapisane

skorpion83
Zainteresowany
**
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 135


« Odpowiedz #2 : Październik 30, 2013, 20:33:20 »

Testy zamówiłem wczoraj więc pewnie niedługo będą. Dzisiaj rośliny bąblują jak szalone, bo wczoraj dopiero uruchomiłem bimbrownie. Co do nawożenia, to sam nie wiem, pod żwirem jest ziemia ogrodowa, poprzedni baniak funkcjonował na niej 4 lata bez nawożenia, co prawda rośliny żadne wymagające, ale glonów przynajmniej brak. Na początek poczekam na testy i zobaczę co pokażą, ph powinno zejść od CO2, mam nadzieję.
Co do testów to wątpliwości mam tylko do NO2 i NO3, pozostałe są raczej dobre (testy, nie wyniki).

A jakieś rady odnośnie aranżacji? Rośliny posadziłem bez większego namysłu, żeby jak najszybciej je wzmocnić, niektóre ładnie już się ukorzeniły, więc może posadzić je w docelowym miejscu?
Zapisane

skorpion83
Zainteresowany
**
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 135


« Odpowiedz #3 : Październik 31, 2013, 20:03:09 »

Parametry wody mierzone dzisiaj:

ph - 7,4
TWW - 17
TWO - 16

NO2 i NO3 mierzyłem wczoraj wynik 0, czekam na nowe testy, te które mam są po terminie i może stąd te wyniki
Zapisane

skorpion83
Zainteresowany
**
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 135


« Odpowiedz #4 : Listopad 04, 2013, 18:44:47 »

Dotarły nowe testy (NO2 i NO3)

Pomiar wody z dzisiaj (19 dzień funkcjonowania)

ph - 8 (skoczyło bo rozszczelniła mi się bimbrownia - już działa)
NO2 - 0
NO3 - 0
TWW - 14
TWO - 17

Zamówiłem jeszcze testy na Fe i PO i chyba zacznę coś podawać.
Co doradzacie na początek, symfonia złota?

Na tą chwile z dostępnych "dodatków" mam:

- PRO CARBO - dozuję 2,5ml/dzień

- AQUAFLORIN POTASSIUM - podałem jedną dawkę 5ml

- FERRO - AKTIV - jednorazowa dawka 5ml


    Z założenia miał być to LT jak najmniej bezobsługowy, no ale trzeba to jakoś rozbujać, bo nie ciekawie to wszystko wygląda, jak na razie nie ma co nawet myśleć obsadzie puki nie doprowadzę tego do normalnego stanu.

    Proszę o pomoc kogoś doświadczonego z "zabawą" z nawozami i akwariami roślinnymi. Ja w tym temacie jestem zupełnie zielony, w przeciwieństwie do moich roślin...

    Tylko proszę o wersję easy  Wink

Zapisane

pietach
Bywalec
****
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 535


« Odpowiedz #5 : Listopad 04, 2013, 21:15:21 »

Tydzień temu też odpaliłem LT.
W prowadzeniu roślin też jestem zielony.
Ja na początek podaję CO2 oraz leję około 10ml potasu co 2-3 dzień.
Tak dla rozbujania zielska.
Widzę, że zaczynają już się rozpędzać więc zgodnie z zasadą prowadzenia LT będę stopniowo zmniejszał CO2 oraz nawozy aby dojść do jak najbardziej zbliżonego charakteru LT.
Będę zaglądał tutaj i kibicował.

Cytuj
Po pierwsze postaraj się zbić Ph i twardość wody
Jestem zielony w te klocki ale wszędzie (nawet w filmie z wrocławskiego ZOO o ich hodowli roślin wodnych) mówi się, że do LT woda powinna być twarda.
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2013, 21:18:54 wysłane przez pietach » Zapisane

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
skorpion83
Zainteresowany
**
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 135


« Odpowiedz #6 : Listopad 04, 2013, 21:28:57 »

Właśnie przeglądałem Twój wątek  Smiley
Zapisane

skorpion83
Zainteresowany
**
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 135


« Odpowiedz #7 : Listopad 06, 2013, 17:50:45 »

Mała aktualizacja.

Zdjęcia z dzisiaj.






Jak widać wzrost roślin marny.
Muszę pomyśleć o jakimś nawozie.
No i pomiary z dzisiaj po podmianie wody.

PO4 - 0,25 - 0,5 (na teście tak pomiędzy tymi dwoma barwami)
FE - 0,0 - 0,1 (na teście tak bliżej 0,0)

Podałem:

Pro carbo - 2,5ml (codziennie)
AQUAFLORIN POTASSIUM - 3ml (dzisiaj po podmianie wody)
FERRO - AKTIV odżywka żelazowa - 5ml (po podmianie)

Za dwa dni zrobię jeszcze raz test na FE i zobaczę jak dozować tą odżywkę. A tymczasem rozejrzę się za jakimś gotowcem mikro i makro elementów.
Zapisane

pietach
Bywalec
****
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 535


« Odpowiedz #8 : Listopad 06, 2013, 18:15:11 »

Cytuj
A tymczasem rozejrzę się za jakimś gotowcem mikro i makro elementów.

Nie żebym reklamował ale kupowałem na allegro u sprzedającego romster nawozy w proszkach -  podstawowy oraz makro+fe i rośliną smakowało.
Zapisane

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
skorpion83
Zainteresowany
**
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 135


« Odpowiedz #9 : Listopad 06, 2013, 18:44:31 »

Sprawdziłem, niestety konto zawieszone.

Myślałem o tym:

http://allegro.pl/cpg-kompletny-nawoz-mikro-makro-elementy-1-litr-i3643897111.html

Ta Pani często udziela się tutaj na forum Wink

Tak się zastanawiam, czy najpierw zużyć te nawozy które mam, ale z drugiej strony lepiej i bezpieczniej byłoby podawać taki kompleksowy nawóz. Samo żelazo i potas to chyba za mało, lepiej je odstawie, tak myślę...
Zapisane

pietach
Bywalec
****
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 535


« Odpowiedz #10 : Listopad 06, 2013, 19:13:22 »

Od Gosi można brać śmiało w ciemno - pełny profesjonalizm

Choć patrząc okiem początkującego posiadacza LowTech-a to masz za dużo światła.
Około 0,6W/litr
I rośliny chcą ostro rosnąć.
Spróbuj palić 2x24W - będzie około 0,4W/litr.
Ideą LowTecha jest aby rośliny rosły raczej powoli.
Ostre światło + nawozy + CO2 to tak jakby zrobić HighTecha ale zamiast drogiego podłoża aktywnego dać ziemię ogrodową.

U mnie od początku świeci 2x36W 6500K (865 zwykłe świetlówki z marketu) co daje około 0,24W/litr i póki co (nie zapeszyć) idzie dobrze.
Zmniejszyłem CO2 i nawozy bo rośliny już ruszyły - niedługo całkiem zrezygnuję z "dopalaczy"
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2013, 19:23:05 wysłane przez pietach » Zapisane

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
skorpion83
Zainteresowany
**
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 135


« Odpowiedz #11 : Listopad 06, 2013, 21:16:38 »

Coś w tym jest. Poprzednim razem miałem 2 świetlówki po 24W i jedną 14W i szło dobrze, faktycznie może być tak jak mówisz, że to światło komplikuje sprawę, to o 10W więcej niż poprzednio. Może po prostu spróbuje wymienić tą  jedną świetlówkę. Musze to wypróbować, jak tylko kupię świetlówkę...
Zapisane

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
*****
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 1252



WWW
« Odpowiedz #12 : Listopad 07, 2013, 07:29:08 »

A kiedy zalałeś to akwarium? bo jak zbiornik świeży, to musisz dać roślinom trochę czasu, żeby się przyzwyczaiły do warunków. Lejąc teraz żelazo dochowasz się plagi glonów. Możesz lać węgiel i potas, ale resztę bym sobie na razie podarował, bo widać, że rośliny w marnej kondycji. Muszą zacząć rosnąć, żeby nawozy na coś się zdały.
Zapisane

skorpion83
Zainteresowany
**
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 135


« Odpowiedz #13 : Listopad 07, 2013, 15:32:07 »

A kiedy zalałeś to akwarium? bo jak zbiornik świeży, to musisz dać roślinom trochę czasu, żeby się przyzwyczaiły do warunków. Lejąc teraz żelazo dochowasz się plagi glonów. Możesz lać węgiel i potas, ale resztę bym sobie na razie podarował, bo widać, że rośliny w marnej kondycji. Muszą zacząć rosnąć, żeby nawozy na coś się zdały.

Akwarium zalane 16.10.2013. Od początku mierzyłem ph, NO2, NO3, TWW i TWO. No i co najbardziej mnie dziwi to to, że NO2 i NO3 od początku jest na poziomie 0, więc stąd pewnie słaby wzrost roślin. Wczoraj mierzyłem FE i PO4, no i FE też praktycznie 0, dlatego dolałem.
Pomijając już fakt, że rośliny które zamówiłem z allegro były bardzo kiepskie. Najlepiej rosną te które odratowałem z akwarium przed restartem.
Nie wiem czy jeszcze czekać, czy w tym przypadku czas może coś zdziałać? Na razie zmniejszyłem oświetlenie o 11W, chociaż teraz barwa mi się nie podoba bo jest taka zimna.
Wpuściłem wczoraj kilka rybek, które mi zostały (5szt + 1 krewetka). Co z nową obsadą? Czekać jeszcze czy można pomału o czymś pomyśleć? Czy najpierw zając się roślinami?
Zapisane

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny
*****
Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 1252



WWW
« Odpowiedz #14 : Listopad 07, 2013, 16:22:09 »

Testem na Fe bym się nie przejmował, jedno że są mało wiarygodne, drugie, to jeżeli cokolwiek pokazują, to roślinom wystarczy. U mnie rośliny na ziemi jakoś długo się zabierały do startu. Ogólnie to u Ciebie jakoś dziwnie to wygląda, rzęsa i nawodne rosną, czyli makro i mikro nie powinno w wodzie brakować (nie mówiąc o podłożu), a jednak zielsko podwodne nie rośnie, nawet glony nie widać żeby rosły. Możliwe, że jednak pływająca zielenina, jako ta z większą dostępność światła i CO2, przerabia jednak całe makro. Czyli ogólnie ja bym wpuścił jakieś ryby (dobrze zrobiłeś, że wpuściłeś), zaczął je karmić i obserwował co się dzieje. Ewentualnie dozował niewielkie ilości makro. Bo mikro po podmianie i takiej małej obsadzie roślinnej nie powinno brakować. Na razie jednak więcej ryb bym nie wpuszczał, niech sobie z tydzień czy dwa popływają te co są.
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2013, 16:23:49 wysłane przez ducze » Zapisane

Strony: [1] 2
  Drukuj  
 
Skocz do: