Witam
Po zakończeniu chwilowo przygody z akwarystyką zimnowodną, postanowiłem wrócić do rodziny ryb która pasjonuje mnie chyba najbardziej, a mianowicie Gobiidae. Przy okazji tworzenia zbiornika dla jednych z gatunków babkowatych, pomyślałem że mogła by być to niezła alternatywa dla oklepanych już roślinnych biotopów Azji i sprowadziłem kilka gatunków zwierząt, które choć idealnie do biotopu moich babeczek nie pasują, natomiast tworzą jedną całość, którą nazwać możemy :
Wartkie kamieniste strumienie AzjiZbiornikWymiary: 100/50/50
Z uwagi na sporą wysokość mojego zbiornika, końcowy efekt wieje pustką jednak bardzo możliwe że uda mi się dostać jakąś ławicową rybę która zapełni tą przestrzeń.
Filtracja:
Biologiczna JBL e900 (barracuda gąbki ceramika i zeolit)
Mechaniczna i wytwarzająca jednocześnie potrzebny prąd wody Powerhead Atmana model At - 301
Grzałka 300W Atmana
Oświetlenie: Standardowy WROMAK 2x30W
Woda
Ph: 7,3
No3: 25
No2: 0
więcej nie mierzone;)
Flora: Szczątkowe ilości glońów, których bardzo chce się dochować
Fauna:
Stiphodon sp. "Blue moon" F0 x 6Jeden z dwóch głównych punktów zbiornika, na wszystkie pytania dotyczące tych ryb chętnie odpowiem w dyskusji w wątku. Nazwa sp. "blue moon" dotyczy kilku gatunków których łączy podobne ubarwienie jak narazie nie jestem w stanie określić 100% gatunku tych ryb, jednak moje typy wachają się między S.semoni a S.atropurpureus
Stiphodon elegans F0 x 6Drugi z punktów, co do gatunku tych babeczek jestem pewien w 75%;)
Garra sp. (rufa) F0 x 6Ta ryba trafiła do mnie przypadkiem, zakupiłem je dlatego iż pasowały do profilu mojego zbiornika a nigdy ich nie trzymałem, stwierdzam że przy tej obsadzie były strzałem w 10. Nie jestem pewien co do gatunku, także rufa napisałem w nawiasie, nie ma wiarygodnego klucza w internecie a nie chciałbym pisać głupot.
Pseudogastromyzon sp. F0 x 4Tu również idealnie pasująca do takiego zbiornika ryba, jedna z moich ulubionych gatunków azjatyckich, jednoznacznego oznaczenia gatunku się nie podejmę...
X sztuk Krewetek Babaulti i przypadkowych typu RCNiewiele osób wie, że duża część gatunków popularnych krewetek, żyje właśnie w takich wartko płynących kamienistych strumieniach, w tym zbiorniku czują się świetnie...
X szt Ślimaków świderków które również w takim biotopie między innymi występują;)
KarmienieSpirulina w każdej postaci,( granulat Hikari, płatki Naturefood )
Zywa dafnia raz na kilka dni (dla Garr i przylg)
Jak widać Azja nie musi być oklepana jak razbory klinowe czy gurami dwuplame. Zbiornik ten będzie stał jeszcze kawałek czasu abym mógł poczynić dokładne obserwacje tych babek, ponieważ wiedza o nich w polskiej akwarystyce jest bardzo znikoma...
Pozdrawiam i licze na dyskusje w komentarzach
Maksymilian Przybylski vel Asagoth